Glive so stare 800 milijonov let. Njihovo telo imenujemo steljka. Sestavljeno je iz preprostih tkiv. Glive torej nimajo organov in tudi premikajo se ne.

Glive, gobe, glivice

Za lažjo predstavo si oglejmo zgradbo glive:

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Glive imajo skupne točke tako z rastlinami kot z živalmi.

Skupne točke gliv in rastlin so: pritrjenost na podlago (s hifami, ne s koreninami), celična stena, razmnoževanje s trosi/sporami.  Foto: TV Slovenija
Skupne točke gliv in rastlin so: pritrjenost na podlago (s hifami, ne s koreninami), celična stena, razmnoževanje s trosi/sporami. Foto: TV Slovenija

Z živalmi pa jih druži to, da imajo celično steno iz hitina (snov, ki sestavlja ogrodja žuželk in rakov) ter da so heterotrofi (nimajo klorofila, zato si hrane ne pridelajo same, temveč si jo morajo poiskati).

Med najbolj strupenimi gobami sta rdeča in zelena mušnica.

Zelena mušnica je pozelenela od zavisti, ker je rdeča mušnica na pogled lepša in zelo dobro vidna, vendar s tem opozarja na svojo strupenost. Zelena pa ni tako lepa, a je še bolj strupena.

Pozor! Pogosto zeleno mušnico zamenjamo z zeleno ali zelenorjavo golobico. Foto: TV Slovenija
Pozor! Pogosto zeleno mušnico zamenjamo z zeleno ali zelenorjavo golobico. Foto: TV Slovenija

Povzroči slabost, bruhanje, krvavitve črevesja in na koncu zaradi odpovedi jeter in ledvic tudi smrt.

Kako delimo glive?

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Glive delimo na glive sluzavke in prave glive. Gobe spadajo med prave oziroma višje glive, natančneje med odprtotrosnice. Poznamo strupene in užitne.

Kaj so plesni?

Plesni so mikroskopske glive, zgrajene samo iz hif. Pojavijo se predvsem tam, kjer je vlaga, torej v naših stanovanjih. Plesni so lahko pomembni razkrojevalci, nekatere tvorijo snovi, ki uničujejo bakterije, kar uporabimo za antibiotike.
Uporabljamo jih tudi v predelavi hrane - nekaterih sirov in salam. Večinoma so plesni znane po tem, da pokvarijo hrano, kot je gnitje sadja ali plesniv kruh. Pri tem lahko izločajo strupene snovi, zato take hrane ne smemo jesti.

Gnilo sadje in plesniv kruh lahko izločajo strupene snovi, zato take hrane ne smemo jesti. Nikov zajtrk ni užiten. Foto: TV Slovenija
Gnilo sadje in plesniv kruh lahko izločajo strupene snovi, zato take hrane ne smemo jesti. Nikov zajtrk ni užiten. Foto: TV Slovenija

Ali plesen lahko napade človeka?
Plesen lahko napade tudi človeka. Povzroča glivična vnetja.

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Glivična vnetja poleg plesni povzročajo tudi glive kvasovke in dermatofiti. Pojavijo se lahko na koži, nohtih in laseh, v redkejših primerih v notranjih organih človeka.