Mitja Nikolić je
Mitja Nikolić je "odkritje" letošnje reprezentančne akcije. Foto: Vladimir Nikolič
Mitja Nikolić
Nikolić je takole atraktivno zabil v Kopru proti Finski. Foto: www.alesfevzer.com

mah košarkarske reprezentance pozitivno presenetil Mitja Nikolić, ki se je izkazal z igrami v obrambi, na zadnjih tekmah pa dokazal, da se prebuja tudi v napadu.

24-letni Postojnčan se je izkazal kot pomemben člen reprezentance, saj je na dosedanjih pripravljalnih tekmah odlično igral v obrambi "Zadovoljen sem z vlogo in priložnostjo. Dobro mi gre. Izpolnjujem naloge, ki mi jih daje Jure. To so predvsem naloge v obrambi, kjer želim dati dodatno energijo. V napadu pa, ko se ponudi priložnosti in sem odprt, vržem ali pa prodrem," je dejal Čuk, ki dobro ve, kakšno nalogo mu je namenil selektor: "Zdovca ves čas pozorno poslušam in želim čim bolj izkoristiti vse nasvete, ki mi jih daje. Upoštevam njegova navodila, saj vemo, da je Jure pri obrambi dosleden in natančen. Vse mora biti perfektno in želim čim bolj stremeti k temu. Moja naloga je predvsem obrambna in s tem se vidim v tej ekipi."

Nasploh slovenska igra temelji na obrambi, saj ima oslabljena in pomlajena ekipa nekaj manj napadalnega potenciala, kar pa se s pravim defenzivnim pristopom lahko nadomesti: "V obrambi – z izjemo tiste tekme proti Poljski, ko smo dobili kar veliko število točk – smo vse tekme odigrali korektno. V napadu pa so še rezerve. Če igramo obrambo z veliko energije in motivacije, kar smo že pokazali na nekaterih tekmah, bo veliko lažje tudi v napadu. Če se bomo pa vlekli kot na primer proti Ukrajini, ko ni bila gledljiva tekma, pa ne bo v redu."

Srbija je primeren nasprotnik
200 centimetrov visoki Nikolić, ki je dobro pokrival najboljše krilne košarkarje, obenem pa je dovolj močan, da pokrije tudi višje igralce, ter dovolj hiter in gibljiv, da se kosa lahko tudi z nižjimi, je na koprskem turnirju dokazal, da lahko prispeva tudi z igro v napadu. Izkazal se je predvsem proti Italiji, ko je bil nevaren tako s prodori kot tudi z meti z razdalje: "Srečanja v Kopru so bila zagotovo dober test. Podoben ritem bo na prvenstvu, kjer nas čakata dve tekmi, potem dan premora in še tri srečanja."

Zmaga nad Italijo je pokazala, da je reprezentanca na pravi poti. Zdaj sta pred njo še dve tekmi, še dva težja preizkusa, ko se bo v Ljubljani in Banjaluki dvakrat pomerila s svetovnimi podprvaki, Srbi: "Že Italija je bila dober kazalnik naše pripravljenosti, saj take ekipe mislim, da ni sestavila že 15 let. Prišli so vsi zvezdniki in na prvenstvo gredo s polnimi močmi. Srbija pa je svetovni podprvak, ima izvrstno zasedbo, obenem pa igra tudi pripravljalne tekme odlično. Zagotovo bo to primeren nasprotnik."

Po koncu sezone cilj priti v reprezentanco
Lansko sezono je igral na Češkem za prvoligaša iz Prage, ki ga je vodil Miro Alilović. Po koncu sezone je v pogovoru za MMC dejal, da želi letos poleti narediti korak naprej. Že lani ga je Jure Zdovc poklical na priprave, a je kmalu izpadel, zdaj pa je tik predtem, da za Slovenijo zaigra tudi na velikem tekmovanju in da reprezentanca na uradnih tekmah dobi novo bratsko navezo, saj je lani na svetovnem prvenstvu v Španiji nastopil že njegov štiri leta mlajši brat Aleksej: "To sta bila moj cilj in velika želja po koncu sezone. Pred mano je še zadnji korak, a se s tem ne obremenjujem. Gledam le na svojo igro in poslušam Jureta, saj me bo le to vodilo med 12."

Nikolić je nekoč ogromno obetal in bil eden najbolj nadarjenih košarkarjev svoje generacije. Še ni bil polnoleten, ko je že dobil priložnost v članski ekipi Slovana. Nato se je preizkusil v Zlatorogu, kjer je zaigral tudi v Ligi ABA, a v Laškem se ni naigral. Pred dvema letoma ga je Damjan Novaković poklical v Rogaško, kjer se je znova "vrnil na košarkarski zemljevid ": "Za mano je ogromno odrekanja, vztrajanja in domače podpore. Preprosto ne smeš odnehati in trdo trenirati, tudi poleti, ko ni klubskih obveznosti in reprezentančnih akcij, je treba garati. To se je poplačalo."

"Olimpija je še vedno največji športni kolektiv"
Po neuspešnih sezonah pri laških pivovarjih je bil za mnoge nekoč nadarjeni Nikolić že odpisan: "Vem, da sem bil praktično dve leti povsem odpisan. Pred tremi leti sem bil nihče v slovenski košarki, zdaj pa začenjam tudi reprezentančne tekme v prvi peterki. Ja, za mano je veliko odrekanja in garanja. Se je vse vrnilo."

Želja je bila, da poleti naredi korak naprej, tudi kar se tiče klubske prihodnosti. Vrača se v Slovenijo, kjer bo oblekel dres Uniona Olimpije: "To sem tudi iskal. Želel sem priti na višjo raven. Eurocup in Liga ABA sta veliko višja raven kot le navadno državno prvenstvo. To bo velik preizkus zame. Mislim, da se sestavlja dobra ekipa z mladimi Slovenci in nekaj dobrimi okrepitvami. Pričakujem in verjamem, da bo Olimpija igrala poletno in gledljivo košarko. Zagotovo je to velika odgovornost, saj mislim, da je Olimpija še vedno največji slovenski športni kolektiv in velika odgovornost je igrati za ta klub."