Slovenija bo naslednje leto 13. zaigrala na evropskem prvenstvu. Foto: BoBo
Slovenija bo naslednje leto 13. zaigrala na evropskem prvenstvu. Foto: BoBo
Goran Dragić
Goran Dragić se je po letu odsotnosti vrnil v reprezentanco, bil njen vodja in prvi strelec ter podajalec. Ko je bila na primer reprezentanca v težavah v Bolgariji, pa je prevzel odgovornost in jo popeljal do zmage. Foto: BoBo
Zoran Dragić
Pred odhodom iz reprezentance je bil Zoran Dragić prvi strelec. Znova je odlično sodeloval z bratom in navduševal z borbenostjo. Po treh tekmah pa je moral zapustiti izbrano vrsto in se priključiti novemu klubu, milanski Olimpii. Foto: www.alesfevzer.com
Goran Dragić: Čas je za mlajše igralce
Slovenski košarkarji neporaženi iz kvalifikacij

Četudi še ni povsem jasna njegova usoda na slovenski klopi − o tem bodo odločali vodstvo zveze, predsednik Matej Erjavec in generalni sekretar Rašo Nesterović, ima tudi podporo športnega direktorja Matjaža Smodiša −, je jasno, da je Kokoškov uspešno opravil zadano nalogo. Slovenija je po več kot desetletju znova igrala kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki so lahko kljub bistveno slabšim nasprotnikom neugodne, in si brez večjih težav priborila vozovnico za Turčijo, Finsko, Romunijo ali Izrael.

"Najpomembneje je, da smo izpolnili osnovni cilj. To je bilo bistvo naše akcije in dela tega poletja. V garderobi ves čas poudarjam, da je zadnja tekma najpomembnejša. Zdaj bo najpomembnejše naslednje tekmovanje. Z zadnjo tekmo začenjamo nov ciklus. Zahvalil bi se igralcem, ki so bili na spisku in tistim, ki so začeli priprave. Vsi so bili velik del ekipe in dali svoj delež, da se je ta ciklus uspešno končal. Vsak igralec in član strokovnega štaba se je žrtvoval za reprezentanco," je ob koncu prve akcije s slovensko izbrano vrsto povedal srbski strokovnjak.

Slovenija se je v kvalifikacijah pomerila z Ukrajino, Bolgarijo in Kosovom. Gre sicer za reprezentance, ki ne spadajo v najvišji evropski rang, a na primer Ukrajinci so še pred tremi leti s Slovenijo igrali dvoboj za peto mesto na evropskem prvenstvu. Gre za na papirju slabše ekipe, ki pa so lahko predvsem na domačem terenu zaradi različnih okoliščin in vzrokov neugoden tekmec. Slovenci so dobili vseh šest tekem. Še največ težav so imeli na gostovanju v Bolgariji, kjer so zapravili visoko prednost. Na večini tekem je bilo v slovenski igri ogromno nihanj, ko je bila nekajkrat lahkomiselno zapravljena zanesljiva razlika, a kljub težavam so bile zmage prepričljive. Tudi večje padce v igri so Slovenci na primer prekinili že z individualno kakovostjo posameznikov.

Brata Dragić znova prva strelca
V napadu je Slovenija igrala hitro košarko, selektor pa je želel, da so njegovi varovanci ob tem še preudarni in pametni, v obrambi pa agresivni. Vse ni šlo po načrtu, a vseeno je bil na trenutke pogled na slovenske predstave zadovoljiv. Goran Dragić sicer še ni bil v pravi formi, a je nekajkrat dokazal svojo kakovost. S 17,4 točke je bil prvi slovenski strelec, z 8,4 podaje pa zanesljivo najboljši podajalec kvalifikacij. 17,3 točke je v povprečju dosegal Zoran Dragić, ki pa je odigral le tri tekme, vendar pa so reprezentančni kolegi uspešno zapolnili vrzel po njegovem odhodu.

Pod obročem je svoje delo dobro opravil Gašper Vidmar, ki je imel s trdno igro v napadu in obrambi nadzor pod obročem. Na krilnem centru se je uspešno bojeval Edo Murić, ki je zapolnil vrzel na položaju, kjer ni igralca, ki bi bil lahko nosilec. V konkretni vlogi se je dobro znašel Klemen Prepelič, podobno tudi prvi adut s klopi Jaka Blažič, ki mora biti še malce bolj konstanten. Velika rezerva je Alen Omić, od katerega se je po zares dobri klubski sezoni nedvomno pričakovalo več. Drugi so igrali manj, a nekateri tudi na nekaj tekmah opozorili nase. Priložnost je dobil tudi 19-letni Vlatko Čančar in pokazal, da bo v prihodnosti sposoben nositi breme nosilca. Slovenija v kvalifikacijah ni nastopila popolna, tako da je tudi tu še nekaj prostora za izboljšanje.

Ustvarjeno zdravo jedro reprezentance
S Kokoškovom je prišlo do sprememb. Moštvo je pomlajeno, ključne vloge so prevzeli nekateri novi obrazi, priložnost pa so dobili tudi mlajši košarkarji. Zagotovo so bile iz tega vidika kvalifikacije dober temelj za naprej: "Reprezentanca je nova, vsi imamo tudi drugačne vloge v okoljih, kjer delamo. Pohvale igralcem, ki so sprejeli svoje vloge. Vložene je bilo ogromno energije in tudi entuziazma. Res je, da je bilo ob zmagah vse lažje, a v športu ni zagotovil. Moraš dati vse od sebe, da se to lahko zgodi in si uspešen. Vesel sem, da je bilo tako. Sem novinec v tej organizaciji. Lahko rečem, da obstaja veliko medsebojno spoštovanje znotraj organizacije in pravi kult reprezentance. To je nekaj, kar je vzpostavljeno že nekaj let. To je velika kakovost slovenske reprezentance. Ustvarjeno je zares zdravo jedro."

Delo je bilo vseeno korektno opravljeno, četudi z igro Slovenija ni navdušila. Tako je bilo na primer tudi, ko je prvič na slovensko klop sedel tujec. Pod taktirko Božidarja Maljkovića v prvem letu na primer ni bilo prave igre, pa je bila slika nato precej drugačna, recimo na domačem prvenstvu. Kot pravi Kokoškov, ki se je že podal h klubskim obveznostim v Utah, je grajenje moštva dolgotrajna zgodba: "Ustvarjanje ekipe je proces. Naredili smo pregled, da smo videli, kaj imamo. Na prvem sestanku smo rekli, da želimo skriti svoje pomanjkljivosti in izpostaviti svoje adute. V prihajajočem letu se bo naredilo kar nekaj stvari. Naredili bomo analizo in naredili vse, kar je v interesu slovenske reprezentance."

Pravo identiteto bodo razvijali naprej
"Najprej želimo vsem našim igralcem, tudi tistim, ki niso bili z nami, naj imajo dobre sezone, naj se lepo razvijajo in ostanejo zdravi. Imamo veliko mladih igralcev, ki jih bomo ves čas spremljali. Ena sezona je za mlade košarkarje dolgo in zelo pomembno obdobje, ko pokažejo svoj talent in napredujejo. Ne bomo spremenili veliko. Mislim, da gremo v pravo smer. Ustvarjena sta dobro jedro in prava energija. Fantje se spoštujejo in dobro razumejo. Imamo pravo osnovo, da gradimo naprej,"
je dodal selektor.

Po njegovih besedah ima reprezentanca še veliko prostora za napredek, da igra bolje in bolj disciplinirano. Poudarja pa, da je izjemno pomembno, da ima ekipa svojo identiteto. "Ekipa ima lahko talent in potencial, pa nima identitete. Potem ima vsega po malo, a na koncu nima ničesar. Slovenska identiteta so prava energija, agresivnost in pogum. To je prava identiteta, ki jo želimo razvijati naprej," je povedal Kokoškov.

Goran Dragić: Čas je za mlajše igralce
Slovenski košarkarji neporaženi iz kvalifikacij