Zmagovalni celovečerec Pedra Almodovarja The Room Next Door s Tildo Swinton in Julianne Moore je bil na premierni projekciji deležen skoraj 20-minutnih ovacij. Film bo letos predvajan tudi v sklopu programa Liffe. Foto: EPA
Zmagovalni celovečerec Pedra Almodovarja The Room Next Door s Tildo Swinton in Julianne Moore je bil na premierni projekciji deležen skoraj 20-minutnih ovacij. Film bo letos predvajan tudi v sklopu programa Liffe. Foto: EPA

V prestolnici bo med 13. in 24. novembrom potekal 35. Ljubljanski mednarodni filmski festival – Liffe. V svojem programu bo letos 91 celovečernih filmov in trije sklopi kratkih filmov, med katerimi bodo tudi izbrani nagrajenci najvidnejših festivalov, tudi zmagovalce Cannesa, Berlinala in beneškega filmskega festivala. Festival bo filme ponudil v že uveljavljenih sekcijah Perspektive, Predpremiere, Kralji in kraljice, Panorama svetovnega filma, Ekstravaganca, Kinobalon, Evropa na kratko in Jadranska mreža festivalov. Retrospektivo so letos namenili grško-francoskemu cineastu Costi Gavrasu, medtem ko bo cikel Posvečeno letos namenjen japonskemu filmskemu ustvarjalcu Jasuzi Masumuri, ki bi letos praznoval 100 let. V fokusu bo letos alternativni film kot pregled slovenskega neodvisnega eksperimentalnega filma iz obdobja, ko se je svoboda filmskega ustvarjanja pisala z velikimi črkami.

Celoten program 35. Liffa

Celoten spored, opisi in napovedniki vseh filmov ter dogajanja v spremljevalnem programu so na voljo na spletni strani festivala Liffe. Izbrane festivalske filme si bo mogoče ogledati v šestih kinodvoranah v Ljubljani (Lihhartova in Kosovelova dvorana Cankarjevega doma, Kinodvor, Kino Bežigrad, Slovenska kinoteka, dvorana AGRFT na Aškerčevi 5), v Mariboru (Maribox), Novem mestu (Anton Podbevšek Teater), Celju (Kino Union) in Kranju (Mojkino).

Perspektive v znamenju režiserk in filma, ki je prejel veliko nagrado žirije v Cannesu
V sekciji Perspektive je po besedah programskega direktorja festivala Simona Popka deset filmov iz zelo različnih kulturnih okolij, od tega so jih šest režirale režiserke. Med njimi je tudi nekaj povratnic na ljubljanski festival. Ponovno je na festivalu s svojim filmom zastopana gruzijska režiserka Dea Kulumbegašvili, tokrat z družbenokritično zgodbo April. Madžarska je zastopana s filmom Črna pika, ki ga je režiral Szimler Balint. Film Dobra režiserke Indie Donaldson je po Popkovih besedah ameriški neodvisni film v pravem pomenu besede. Tako kot film Julie molči, katerega režijo podpisuje Leonardo van Dijl, se ukvarja z motivom spolnega nadlegovanja.

Novo leto, ki ni prišlo v režiji romunskega režiserja Bogdana Muresanuja je Popek opisal kot dinamičen mozaik prepletenih usod. Film Proslava Bruna Ankovića je nastal po istoimenskem romanu Damirja Karakaša, Sestri pa je režiserski prvenec igralke Ariane Labed, ki je nastal po istoimenskem romanu Daisy Johnson. Litovski film Strupeno je celovečerni prvenec Saule Bliuvaite, ki je letos prejel zlatega leoparda na mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu. Film Tuji jezik, ki ga je režiral Julien Poupard, pa prinaša zgodbo o odraščanju. V Perspektivah bodo prikazali tudi igrani prvenec Vsi odtenki svetlobe. Indijska režiserka Payal Kapadia je zanj že na začetku ustvarjalne poti prejela veliko nagrado žirije na festivalu v Cannesu.

Filmi sekcije Perspektive

April (Dea Kulumbegašvili, Gruzija, Italija, Francija, 2024)
Črna pika / Fekete pont (Szimler Balint, Madžarska, 2024)
Dobra / Good One (India Donaldson, ZDA, 2024)
Julie molči / Julie zwijgt (Leonardo van Dijl, Belgija, Švedska, 2024)
Novo leto, ki ni prišlo / Anul Nou care n-a fost (Bogdan Muresanu, Romunija, Srbija, 2024)
Proslava (Bruno Anković, Hrvaška, 2024)
Sestri / September Says (Ariane Labed, Grčija, Irska, VB, Nemčija, Francija, 2024)
Strupeno / Akipleša (Saule Bliuvaite, Litva, 2024)
Tuji jezik / Langue Etrangere (Claire Burger, Francija, Belgija, Nemčija, 2024)
Vsi odtenki svetlobe / All We Imagine as Light (Payal Kapadia, Indija, Francija, Nizozemska, Luksemburg, Italija, 2024)

Predpremiere z zvenečimi imeni in Megalopolisom Francisa Forda Coppole
V sekciji Predpremiere bodo med drugim prikazali neodvisno komedijo Anora Seana Bakerja, ki je na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu prejel zlato palmo. Balada o Limonovu v režiji Kirila Serebrenikova je po Popkovih besedah dinamičen portret ruskega pisatelja Eduarda Limonova, film Brutalist v režiji Bradyja Corbeta pa je izjemno močan s svojo vizualno komponento.

Prikazali bodo tudi Megalopolis Francisa Forda Coppole, ki ga je programski direktor festivala opisal kot spektakel, ki ga je vsekakor treba videti na velikem platnu, ter novi film Danisa Tanovića Pozno poleti, ki je za režiserja netipična romantična komedija. Na programu pa je tudi film Prisiljena, katerega režijo podpisuje Sharon Bar-Ziv, ki je slovensko-izraelsko-nemška koprodukcija. V psihološki drami na temo spolnega nasilja, ki je bila v celoti posneta v Sloveniji, sta zaigrali Nina Rakovec in Mia Skrbinac.

Filmi sekcije Predpremiere

Anora (Sean Baker, ZDA, 2024)
Balada o Limonovu / Limonov: The Ballad (Kiril Serebrnikov, Italija, Španija, Francija, 2024)
Brutalist / The Brutalist (Brady Corbet, ZDA, VB, Madžarska, 2024)
Cent´anni (Maja Doroteja Prelog, Slovenija, Italija, Poljska, Srbija, Avstrija, 2024)
Dahomej / Dahomey (Mati Diop, Senegal, Benin, Francija, 2024)
Dekle z iglo / Pigen med nalen (Magnus von Horn, Danska, Švedska, Poljska, 2024)
Emilia Pérez (Jacques Audiard, Francija, Mehika, ZDA, 2024)
Imperij / L’ Empire (Bruno Dumont, Francija, Italija, Nemčija, Portugalska, Belgija, 2024)
Konec / The End (Joshua Oppenheimer, Danska, Irska, Nemčija, VB, Italija, ZDA, Švedska, 2024)
Konklave / Conclave (Edward Berger, VB, ZDA, 2024)
Maria (Pablo Larrain, Italija, Čile, Nemčija, 2024)
Megalopolis (Francis Ford Coppola, ZDA, 2024)
Nebrušeni diamant / Diamant brut (Agathe Riedinger, Francija, 2024)
Paznica / Vogter (Gustav Möller, Danska, Švedska, Francija, 2024)
Pozno poleti / Nakon ljeta (Danis Tanović, Hrvaška, Slovenija, BiH, Srbija, Romunija, 2024)
Prisiljena / Wild Urge (Sharon Bar-Ziv, Slovenija, Nemčija, Izrael, 2024)
Seme svetega figovca / The Seed of the Sacred Fig (Mohammad Rasoulof, Iran, Nemčija, Francija, 2024)
Sosednja soba / The Room Next Door (Pedro Almodovar, Španija, ZDA, 2024)
Vermiglio (Maura Delpero, Italija, Francija, Belgija, 2024)
Z ljubeznijo, Hilde / In Liebe, Eure Hilde (Andreas Dresen, Nemčija, 2024)

Pisan nabor filmov tudi v preostalih sekcijah Liffa
Kralji in kraljice
bodo ponudili filme velikih imen svetovnega filma in dela prepoznavnih in nagrajevanih mojstrov sodobnega filma. V sekciji Panorama bodo prikazali številne festivalske favorite s petih celin, med katerimi je tudi nizozemski film Alfa, ki je nastal v koprodukciji s slovensko produkcijsko hišo Staragara. Sekcija Ekstravaganca bo ponudila pet filmov, ki jih je Popek opisal kot najbolj z akcijo nabite ali humorjem zabeljene čudaškosti. Med njimi je Substanca Coralie Fargeat, v katerem sta zaigrali Demi Moore in Margaret Qualley.

MMC-jeva premiera posvečena filmu Substanca

Spremljevalni festivalski program tudi letos obsega številne pogovore s festivalskimi gosti in filmskimi ustvarjalci ter okrogle mize. Pri tem lahko že zdaj napovemo MMC-jevo premiero 18. novembra, posvečeno grozljivki Substanca. V navezavi na film Coralie Fargeat bomo z gostjama spregovorili o pasteh tradicionalnih lepotnih standardov za ženske in o starizmu v sodobni družbi. Kako daleč so ženske prignane v iskanju večne mladosti in lepote? Je film kritika ali samo še en primer hollywoodskega ublagovljenja ženskega telesa?

Sekcija Kinobalon bo po besedah vodja programa Kinobalon Petre Slatinšek iz Kinodvora ponudila pet celovečernih in en kratki film. Mladinska žirija, ki si bo ogledala pet izbranih filmov iz različnih sekcij, pa bo ob koncu festivala podelila nagrado Kinotripa. V tekmovalnem programu kratkih filmov Evropa na kratko, ki je nastala v sodelovanju z društvom Kraken, bodo po besedah predsednika društva Petra Cerovška prikazali 14 filmov, od tega šest igranih, tri animirane, enega eksperimentalnega in štiri dokumentarne hibride. V sekciji Jadranske mreže festivalov bodo prikazali štiri filme, med njimi animirani celovečerec brez dialoga Valovanje latvijskega režiserja Gintsa Zilbalodisa govori o mačku, ki kljub svojemu samotarskemu značaju najde zatočišče na ladji z drugimi živalmi.

Retrospektiva in cikel Posvečeno dvema edinstvenima filmskima mojstroma
Retrospektiva je namenjena grško-francoskemu cineastu Costi Gavrasu, čigar opus po besedah Simona Popka predstavlja univerzalno kritično držo internacionalista, ki se izvrstno znajde v številnih žanrih in produkcijskih okoljih. Ustvarjal je po vsej Evropi in v Hollywoodu, spogledoval se je s političnim trilerjem in družbenokritično dramo, posnel je celo eno najizvirnejših in avanturistično navdahnjenih "partizanaric" (Človek preveč, 1966), postavljeno v čas francoskega odpora med drugo svetovno vojno. "Po lanski retrospektivi, ki smo jo namenili italijanskemu političnemu filmu, se zdi nujno, da ob ponovnem dvigu desničarskega populizma prostor namenimo kritičnim glasovom liberalnih struj, ki so se znale odzvati na politične pretrese od sredine šestdesetih let naprej," je retrospektivi na pot še zapisal Popek.

V fokusu letošnjega festivala bodo alternativni filmi na Slovenskem, Liffe pa bo posvečen Jasuzi Masumuri, ki bi stoletnico praznoval avgusta letos. Čeprav je imel plodovito, žanrsko raznoliko kariero, je v kanonu velikih japonskih povojnih cineastov, ki jih ceni in pozna Zahod, ostal spregledan. Morda razlog tiči v tem, da njegov klasični slog ni bil v koraku z naprednostjo japonskega novega vala, ali pa v tem, da je na sceno prišel šele na repu "zlate dobe" japonskega filma.

Filmi preteklih Liffov na TV Slovenija

Televizija Slovenija bo med 26. oktobrom 2024 in 30. novembrom 2024 na TV SLO 1 in TV SLO 2 predvajala enajst izjemnih festivalskih filmov, ki so v preteklih letih že navduševali filmske sladokusce in gledalce po vsem svetu: Prečudovita bitja, Varuhi formule, MRI, Nebesa, Prva ljubezen, Alcarràs, Varen kraj, Izgubljeni kralj, Atlas ptic, Benedetta in Tori in Lokita. Več informacij in spored filmov na TV Slovenija najdete na sledeči spletni strani.

Stalni nabor nagrad z vodomcem in zmajem na čelu
Filmi se bodo vrteli do 24. novembra, festival pa se bo dan pred tem uradno končal s podelitvijo nagrad. Vodomca po izbiri mednarodne žirije prejme režiser najboljšega filma iz tekmovalnega festivalskega sklopa Perspektive, nagrado občinstva zmaj pa film, ki mu občinstvo nameni največ glasov. Mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev bo podelila nagrado fipresci. Podelili bodo tudi nagrado za najboljši kratki film, nagrado mladinske žirije Kinotrip in nagrado Art kino mreže Slovenije.