Jerry Lee Lewis za klavirjem. Foto: EPA
Jerry Lee Lewis za klavirjem. Foto: EPA
false
Za svoje delo je prejel številne glasbene nagrade in tudi grammyja za življenjsko delo. Foto: EPA

Ameriški pianist, pevec in pisec besedil Jerry Lee Lewis iz Memphisa v Tennesseeju, kjer živi z ženo Judith, je znan kot kantripevec in pionir rokenrola. Ustvarjal je s številnimi znanimi imeni, med mlajšimi kolegi pa je menda vzbujal strah, česar se je tudi zavedal.

Rodil se je v revni družini v Louisiani in začel igrati klavir s svojima bratrancema. Njegovi starši so za to, da so mu lahko kupili klavir, celo zastavili kmetijo. Želeli, da bi bil izobražen, vendar so ga iz katoliške šole izključili zaradi preigravanja cerkvenih pesmi v stilu rokenrola. Glasbene izkušnje je nabiral po klubih, nato pa je začel delati za ameriško založbo The Sun Record Studios. Leta 1956 je posnel priredbo pesmi Crazy Arms glasbenika Rayja Pricea, ki je bila med poslušalci dobro sprejeta. Pri isti založbi so snemali tudi Elvis Presley, Johnny Cash, Roy Orbison in Carl Perkins, s katerimi je posnel album Million Dollar Quartet, ki so ga pozneje dopolnjevali, čeprav nekaterih članov ni bilo več.

S pesmijo Whole Lotta Shakin' Goin' On v petdesetih se je začela njegova kariera vzpenjati navzgor. Sledil je njegov največji hit Great Balls of Fire, ki mu je prinesel mednarodno slavo, saj jo rada poslušala tudi princesa Diana. Na nastopih je izžareval takšno energijo in navdušenje, da si je prislužil vzdevek 'The Killer', saj je znal občinstvo šokirati.

Lewis je pionir rokenrola na klavirju, saj je prvi, ki ga je v tej zvrsti postavil pred kitaro, na kar kažejo njegovi nastopi na televiziji. Pogosto je igral s pestmi, komolci, nogami, včasih se je med koncertom celo povzpel na klavir. Njegov slog igranja je postal neke vrste sinonim za rokenrol, ki so ga pozneje posnemali številni glasbeniki, med njimi tudi njegov zvesti oboževalec Elton John. Občudoval ga je tudi kralj rocka Elvis Presley in izjavil, da bi takoj nehal peti, če bi igral tako kot Jerry.

Tudi pozneje so veliko razpravljali o njegovem posebnem in divjem igranju na klavir, ki je na koncertih zasenčil druge instrumente. Preizkusil se je tudi v vlogi igralca, in sicer v filmih High School Confidential in Jamboree. Great Balls of Fire je naslov Jerryjevega hita in biografskega filma, nastalega na podlagi biografije njegove žene Myre, ki je bila tudi njegova sestrična. Ko sta se poročila, je bila stara le trinajst let, za kar so kmalu izvedeli mediji in njegove kariere je bilo skoraj konec. Odpovedani so bili nastopi v Londonu, kjer je bil takrat na turneji, zato se je vrnil v Ameriko. Izgubil je ves ugled, ki ga je imel, saj je pred tem veljal celo za naslednika Elvisa Presleyja.

Pozneje je izdal številne uspešne albume, in sicer Another Place, Another Time, s katerim se je vrnil na glasben sceno in znova začel s turnejami po Evropi in Ameriki. V sedemdesetih je posnel She Even Woke Me Up to Say Goodbye in s svojim stilom in stasom postal eden izmed najbolj priljubljenih glasbenih ustvarjalcev. V osemdesetih je z Johnnyjem Cashem posnel The Survivors Live in nekaj let pozneje še Class of '55, v devetdesetih pa antologijo All Killer, No Filler.

Za svoje delo je prejel številne glasbene nagrade in tudi nagrado za življenjsko delo. Leta 1986 so ga povabili v dvorano slavnih Rock and Roll Hall of Fame and Museum. Prejel je deset zlatih plošč, zadnjo je dobil za album The Last Man Standing, ki je bil tudi najbolj prodajan. Na njem so različne zvrsti, in sicer bluz, rock in kantri. Pesmi je snemal z znanimi glasbeniki, kot so Kris Kristofferson, Willie Nelson, Mick Jagger idr. Album z naslovom Mean Old Man je izdal leta 2010, na katerem so tudi pesmi, ki jih je posnel z Ericom Claptonom, Sheryl Crow idr. Zadnjega je izdal lani, in sicer Rock and Roll Time.

Septembra letos je kljub visoki starosti odšel na turnejo po Veliki Britaniji, ki je skoraj sovpadla z njegovim rojstnim dnevom. V enem izmed intervjujev je povedal, da se s spomini vse bolj vrača v mladost, ko so bili živi še starši. Pravi, da jima je resnično hvaležen za podporo, ki jo je imel tudi od njiju. Še vedno zelo skrbi za zunanji ugled, zato ne vidi rad, da ga novinarji vidijo neurejenega, je v enem izmed intervjujev povedala njegova žena Judith.