Trenutno je v Sloveniji več kot 195.000 oziroma 14 odstotkov vseh imetnikov vozniških dovoljenj starejših od 64 let. Foto: MMC RTV SLO
Trenutno je v Sloveniji več kot 195.000 oziroma 14 odstotkov vseh imetnikov vozniških dovoljenj starejših od 64 let. Foto: MMC RTV SLO

Dogodki bodo potekali na območju celotne Slovenije. S preventivnimi dogodki, na katerih bodo lahko udeleženci osvežili znanje prometnih predpisov in pravil, bodo začeli v Spodnjeposavski regiji in jugovzhodni Sloveniji, kjer se bodo marca ustavili na štirih lokacijah, in sicer danes v Črnomlju, v četrtek v Trebnjem, 25. marca v Šentjerneju in 26. marca v Metliki. Druge dele Slovenije bodo obiskali od letošnjega aprila do februarja prihodnje leto.

Kot kažejo podatki, je trenutno v Sloveniji več kot 195.000 oziroma 14 odstotkov vseh imetnikov vozniških dovoljenj starejših od 64 let. Projekt so na Javni agenciji RS za varnost prometa pripravili v sodelovanju z ministrstvom za infrastrukturo, Generalno policijsko upravo, Družbo za avtoceste v RS, Zvezo društev upokojencev Slovenije, Združenjem FORTOX in drugimi. Glavni cilj je, da bi se upokojenci in seniorji na cestah čim dlje počutili varne in da bi čim dlje ostali mobilni.

Govorili bodo tudi o varni vožnji na avtocesti in hitri cesti, udeleženci pa bodo lahko preverili tudi svoj vid in dobili informacije o kontrolnem zdravstvenem pregledu, sladkorni bolezni in krvnem tlaku. Po dogovoru se bodo lahko udeležili še svetovalne vožnje z inštruktorjem, so zapisali na agenciji za varnost prometa.

"V nasprotju s pogostim prepričanjem, da je treba voznikom v tretjem življenjskem obdobju zaradi njihove varnosti in varnosti drugih omejevati mobilnost, si moramo prizadevati, da bi bili ti čim dlje samostojni, mobilni in obenem tudi varni," so zapisali na agenciji in dodali še, da se bo populacija v prihodnjih letih še starala, zato bo na cestah vedno večji delež voznikov in voznic v tretjem življenjskem obdobju.