Poklon Fantom s Praprotna

Pevska zasedba Fantje s Praprotna je z legendarnim Lojzetom Slakom vtisnila velik pečat slovenski narodnozabavni glasbi. V Selški dolini na Praprotnem so se tako skupini poklonili s postavitvijo spominske table na stavbi, kjer se je začela pisati njena glasbena zgodba.

To sta med drugim slovesno odkrila tudi edini še živeči član zasedbe Andrej Bergant in Ivanka Slak, žena že pokojnega Lojzeta Slaka.

"Na Praprotnem na Kazin' smo se mladi Fantje s Praprotna radi zbirali in prepevali od vsega začetka. Razveseljevali smo priložnostne poslušalce v tedanji gostilni Kazina in že tedaj občutili sladkosti aplavza, ki nas je spremljal vse do današnjih dni," je svoje misli na družbenih omrežjih ob postavitvi spominske plošče delil Bergant ter se zahvalil vsem poslušalcem in občinama Železniki in Škofja Loka.

"Letos mineva prav 60 let, odkar je Fante s Praprotna Lojze Slak povabil k sodelovanju. Nastal je ansambel, ki je že v prvih desetih letih dosegel vrh kakovosti in popularnosti doma in po svetu," je še zapisal in poudaril, da so si "fantje iz takratnega obdobja" – Andrej Bergant, Jože Šifrar, Janez Habjan, Janez Kalan in Janez Dolenc – še kako zaslužili upodobitev na tem spominskem obeležju.

Pobudnik za postavitev tega je bil Franci Smrekar.

Kulturni program so sooblikovali člani ansamblov Glas in Krimski lisjaki, spregovorila sta tudi župan Železnikov Marko Gasser in podžupan Škofje Loke Robert Strah.