Podpredsednica Kamala Harris. Foto: EPA
Podpredsednica Kamala Harris. Foto: EPA

Harris je v uvodu predstavila svojo zgodbo hčerke priseljenke iz Indije in priseljenca z Jamajke, ki je postala državna tožilka in pravosodna ministrica Kalifornije. Dejala je, da je na sodišču vedno delovala v imenu ljudstva in da bo to počela tudi na položaju predsednice ZDA.

Zatrdila je, da si bo na položaju prizadevala za blaginjo srednjega razreda, med drugim z znižanjem davkov, in da bo osredotočena na znižanje življenjskih stroškov, kot so stroški zdravstvenega zavarovanja, hrane in stanovanjski stroški.

Obljubila je, da bo predsednica vseh Američanov ob spoštovanju ustavnih načel in vladavine prava, svobodnih volitev in mirnega prenosa oblasti.

"Stopamo na novo pot naprej v prihodnost trdnega srednjega razreda, kar bo glavni cilj moje vlade. Ustvarili bomo gospodarstvo, kjer bo imel vsak enake možnosti za uspeh," je dejala.

Podpredsedniški kandidat demokratov Tim Walz. Foto: EPA
Podpredsedniški kandidat demokratov Tim Walz. Foto: EPA

Omenila je obsodbo republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa zaradi poslovnih prevar in spolnega napada ter posvarila Američane, naj si po odločitvi vrhovnega sodišča, ki je predsedniku dalo imuniteto za vsa uradna dejanja, zamislijo, kako se bo Trump obnašal brez varovalk.

Trumpa je omenila tudi v zvezi z odpravo pravice do splava in obljubila, da si bo prizadevala za njeno povrnitev po celotnem ozemlju ZDA, kakor tudi za potrditev zakona o volilnih pravicah in zakona o utrditvi nadzora na meji, ki so ga republikanci v kongresu na poziv Trumpa zavrnili.

Podpora Izraelu in obsodba Hamasa

Največji aplavz je podpredsednica požela, ko je govorila o Bližnjem vzhodu, kjer Izrael s ključno podporo ZDA več kot 10 mesecev bombardira okupirano Gazo, pri čemer je bilo ubitih več kot 40.200 ljudi, od tega več kot 16.500 otrok, celo območje pa je popolnoma razdejano. Proti Izraelu zaradi njegovih dejanj poteka postopek pred Meddržavnim sodiščem v Haagu zaradi očitkov o genocidu.

Harris je izrekla jasno podporo Izraelu. "Naj bom jasna. Vedno bom zagovarjala pravico Izraela, da se brani. In vedno bom zagotavljala, da se bo Izrael zmožen braniti, saj ljudstvo Izraela nikoli več ne sme doživeti grozot, ki jih je teroristična organizacija, imenovana Hamas, povzročila 7. oktobra," je dejala po poročanju BBC-ja.

"Hkrati, kar se je zgodilo v Gazi v zadnjih desetih mesecih, je uničujoče," je dodala. Dejala je, da je "stopnja trpljenja" tam "srce parajoča". ZDA Izraelu redno dobavljajo nove pošiljke orožja, a po besedah Harris si s predsednikom Joejem Bidnom prizadevata "končati to vojno", in sicer na način, "da bo Izrael varen, talci izpuščeni, trpljenje v Gazi končano in da palestinsko ljudstvo lahko uresniči svojo pravico do dostojanstva, varnosti, svobode in samoodločbe".

V času konvencije so potekali protesti, na katerih so udeleženci zahtevali konec ameriške vojaške podpore Izraelu in zahtevali konec izraelskih napadov na Gazo.

Stranka ni dovolila nagovora Palestinca ali propalestinskih delegatov

Demokratska stranka je medtem zavrnila pozive protestnikov in strankarskih delegatov, ki podpirajo pravice Palestincev, naj na konvenciji spregovori tudi kakšen ameriški Palestinec.

Stranka ni dovolila nagovora niti delu strankarskih delegatov, ki zastopajo demokratske volivce, a protestno niso podprli Bidna kot takratnega kandidata za predsedniško nominacijo. Po drugi strani sta bila med govorci na večdnevnem dogodku starša ameriškega državljana, zajetega med vdorom palestinskih borcev v Izrael 7. oktobra lani.

Demokratska nacionalna konvencija v Čikagu tako na razočaranje propalestinskega tabora ni nakazala sprememb v stališčih stranke glede vprašanja Palestine. Harris ohranja držo predsednika Bidna, s čimer pod vprašaj postavlja zmago v ključnih zveznih državah, opozarjajo aktivisti.

Propalestinski demokratski volivci so se v času strankarskih volitev povezali v gibanje, ki pogojuje svojo podporo s tem, da demokrati uvedejo embargo na izvoz orožja v Izrael in dosežejo premirje v Gazi.

Ob koncu konvencije so se na zbrane v dvorani spustili baloni. Foto: EPA
Ob koncu konvencije so se na zbrane v dvorani spustili baloni. Foto: EPA

Ker temu Harris očitno ni dovolj naklonjena, postavlja pod vprašaj podporo najmanj 700.000 ljudi, ki so oddali takšno ali drugačno različico protestne glasovnice. Največ zagona je to protestno gibanje dobilo v Michiganu, kjer prebiva številčna arabsko ameriška skupnost, ravno ta zvezna država pa bo ena ključnih na novembrskih predsedniških volitvah.

Demokrati računajo, da bodo – tako kot glede številnih drugih vprašanj – tudi te volivce pridobili na svojo stran z grožnjo Trumpove zmage, ki da bi lahko pomenila še večjo katastrofo za Palestince.

Nadaljevanje podpore Ukrajini

Zagotovila je nadaljevanje trdne podpore Ukrajini in zvezi Nato ter dejala, da se ne bo nikoli dobrikala avtokratom, kot to počne Trump. "Diktatorji in tirani, kot je Kim Džong Un, navijajo za Trumpa, ker se z njim zlahka manipulira z laskanjem in uslugami," je dejala.

Njen govor je malce presenetil analitike, saj je na trenutke zvenela kot tradicionalen republikanec, Trump pa je po njenem govoru za televizijo Fox izjavil, da ne ve, zakaj se pritožuje, saj bi lahko vse, kar obljublja, uredila že v zadnjih štirih letih.

Demokratske konvencije se je letos udeležilo tudi več republikancev, med njimi nekdanji republikanski kongresnik iz Illinoisa Adam Kinzinger, ki je bil član odbora za preiskavo napada Trumpovih privržencev na kongres 6. januarja 2021.

"Republikanska stranka ne obstaja več, saj je izdala konservativna načela človeku, ki mu je mar le zase. Trump je zadušil stranko," je dejal Kinzinger in republikancem sporočil, naj volijo Kamalo Harris, ker so tudi demokrati domoljubi.

Trump je bil sicer tudi ob zadnjem dnevu demokratske konvencije v središču pozornosti. Kritizirali so ga zaradi napada na kongres, imenovanja vrhovnih sodnikov, ki so ukinili zagotovljeno pravico do splava, in drugih tem, kot so spoštovanje do veteranov, boj proti podnebnim spremembam in večji nadzor nad orožjem.

Harris na konvenciji ostro kritizirala Trumpa