Ivana Kus je zadovoljna uporabnica storitve Prostofer, Stanislav Lipuš pa prostovoljni voznik, ki pomaga starejšim, ki potrebujejo pomoč. Foto: MMC RTV SLO
Ivana Kus je zadovoljna uporabnica storitve Prostofer, Stanislav Lipuš pa prostovoljni voznik, ki pomaga starejšim, ki potrebujejo pomoč. Foto: MMC RTV SLO

Ena od največjih ali najpogostejših predlogov iz ankete, ki smo jo opravili med občani, je bila, da potrebujejo večjo mobilnost, pravi predsednica občinske uprave občine Radlje ob Dravi Marjana Švajger. Naloga Prostoferja je, da s svojim vozilom in v svojem prostem času opravi storitev, ki jo potrebuje uporabnik, je v oddaji Avtomobilnost povedala Švajgerjeva.

"Odločili, da našim Prostoferjem zagotovimo vozilo in tako s tem nimajo stroškov, prevoz opravijo brezplačno," je pojasnila Švajgerjeva. K občini so k temu vprašanju pristopili premišljeno. Izbrali so električni avtomobil, ki je do okolja prijaznejši in cenejši. Občina ima tako v najemu vozilu, za katerega mesečno plačuje 250 evrov, kar vsebuje vse stroške: vzdrževanje, registracije in drugo.

Koristi so tudi druge vrste. Kot pravi uporabnica storitve Ivana Kus, je vozilo zelo tiho, vožnja pa zelo prijetna, tudi ko si na voznikovi strani.

Kako pa v praksi poteka ta prostovoljni taksi?
Uporabniki pokličejo številko 080 10 10 in se dogovorijo za prostega voznika. "Klicni center kliče številko, ki je v tistem času na razpolago. Če se zmeni z njim, se potem ta odpravi na občino po ključ. Hkrati klicni center komunicira z občino in uredi vso potrebno dokumentacijo," je pojasnil potek Teo Bunta iz zavoda Zadihaj.

Čeprav je osnovna naloga odpeljati uporabnika po opravkih, torej od točke A do B, pa je dejansko storitev mnogo več. "V glavnem moraš biti bolj poslušalec, vsak ima svoje težave. Če mu znaš prisluhniti in se pametno odzvati, tudi tako pomagaš človeku," pravi prostovoljni voznik Stanislav Lipuš.

Celoten prispevek iz oddaje Avtomobilnost si lahko ogledat s klikom na spodnji video.