Projektu se je pridružil tudi 1. program Radia Slovenija, ki vabi zainteresirane starejše, da pokličejo na 01 475 22 22, kjer jih bodo povezali z gimnazijami, ki sodelujejo v projektu. Foto: EPA
Projektu se je pridružil tudi 1. program Radia Slovenija, ki vabi zainteresirane starejše, da pokličejo na 01 475 22 22, kjer jih bodo povezali z gimnazijami, ki sodelujejo v projektu. Foto: EPA

A kot so v oddaji Gymnasium na 1. programu Radia Slovenija povedali prostovoljci, dijaki Gimnazije Ledina - Nika, Kaja, Lana, Klemen, Ana in Rok - ki starejše že obiskujejo, gre po navadi predvsem za pogovor in druženje.

In kako vse skupaj poteka?
Obiski potekajo enkrat tedensko in so namenjeni predvsem branju besedil, ki so povezana z osnovnimi življenjskimi situacijami: radijski in televizijski sporedi, navodila za uporabo zdravil oziroma tehničnih naprav, dnevne novice … Dijak in starostnik se lahko dogovorita tudi za branje literarnih besedil. Predvsem pa gre pri druženju, pogovoru in socialnem stiku za brisanje medgeneracijskih razlik, saj mladi spoznavajo življenjske modrosti, ki "pridejo z leti", kot radi rečemo. Dijak razume in sprejema medgeneracijsko drugačnost, se uči o sebi in drugih, se uči spoštovanja ter krepi socialne in etične veščine.

Vabljeni k sodelovanju!
Če želite sodelovati v projektu, pokličite na telefonsko številko 01 475 22 22, kjer bodo zapisali vaše podatke in jih posredovali dijakom oziroma gimnazijam.

Po drugi strani pa starejši lažje razumejo mlade, današnji ritem in način življenja. Mladi jim prav tako lahko priskočijo na pomoč pri spoznavanju z modernejšim načinom življenja, računalniki in napredno tehnologijo na splošno.

Mladi se učijo komunikacije s starejšimi
Za tak projekt je potrebna določena organizacija, koordinacija in tudi usposabljanje dijakov za komunikacijo s starostniki, zato so sodelujoče šole pred začetkom obiskov sodelujoče dijake usposobile za komunikacijo s starostniki.

Dijaki lahko poiščejo starostnike, ki jih bodo obiskovali, sami v svojem bivanjskem okolju, ali pa bodo obiskovali tiste sokrajane, ki se bodo odzvali na javno povabilo, izvedeno tudi prek 1. programa Radia Slovenija.

Branje bo potekalo do aprila ali maja
Časovni okvir projekta oziroma obiskovanje starostnikov bo potekalo predvidoma do aprila ali maja. Članice projekta so Gimnazija Ledina, Gimnazija Ptuj, Gimnazija Slovenj Gradec, Gimnazija Novo mesto in Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica.

Če torej živite v bližnji okolici omenjenih krajev, lahko pokličete na telefonsko številko 01 475 22 22, zapisali bomo vaše podatke in jih posredovali dijakom oziroma gimnazijam.

Celotno oddajo lahko poslušate tukaj: