Kakšno razočaranje! Potem ko je ostal brez nastopa na Dirki po Franciji, je Geraint Thomas sezono želel rešiti z zmago na Dirki po Italiji, toda pred uradnim štartom 3. etape je padel in na koncu zaostal kar 12 minut. Foto: EPA
Kakšno razočaranje! Potem ko je ostal brez nastopa na Dirki po Franciji, je Geraint Thomas sezono želel rešiti z zmago na Dirki po Italiji, toda pred uradnim štartom 3. etape je padel in na koncu zaostal kar 12 minut. Foto: EPA

150 km dolga etapa od Enne do Etne se je začela zapletati dobesedno pred začetkom. Prvi favorit dirke Geraint Thomas je namreč hudo padel med nevtralizirano vožnjo pred kilometrom nič, potem ko je povozil bidon (video v tvitu desno), ki je enemu od kolesarjev na neravni cesti odletel s kolesa. Valižan, ki je pred dvema letoma dobil Tour, je v bolečinah nekako držal ritem favoritov skoraj vse do začetka 18,8-kilometrskega vzpona na Etno, ko je popustil in imel na koncu približno 12 minut zaostanka. Verjetno je poškodba tako huda, da bo moral končati dirko. Podobno smolo je imel na Giru že leta 2017, ko je padel v 9. etapi in nekaj dni pozneje odstopil. Presenetljivo je (8 km pod vrhom) danes "odpadel" tudi Simon Yates, ki se bo težko še vrnil v boj za končno zmago.

3. ETAPA, Enna-Etna, 150 km:              
  1. J. CAICEDO      EKV 4:02:33
  2. G. VISCONTI     ITA   +0:21
  3. H. VANHOUCKE    BEL    0:30
  4. W. KELDERMAN    NIZ    0:39
  5. J. FUGLSANG     DAN    0:51
  6. R. MAJKA        POL     vsi
  7. V. NIBALI       ITA        
  8. J. CASTROVIEJO  ŠPA    isti
  9. D. POZZOVIVO    ITA        
 10. S. KRUIJWIJK    NIZ     čas
 11. J. ALMEIDA      POT    1:03
 ...                            
 31. S. YATES         VB    4:22
 69. G. THOMAS        VB   12:19
 88. D. ULISSI       ITA   16:27
 93. J. TRATNIK      SLO   18:09
 97. F. GANNA        ITA   19:47
122. D. NOVAK        SLO   24:48

Almeida novi lastnik rožnate majice
Zaključni vzpon na Etno (povprečni naklon 6,6 odstotka, najtežji deli do 14 odstotkov) so kolesarji odvozili po novi trasi s severovzhoda, višinske razlike je bilo za 1248 metrov. Jonathan Caicedo (EF Pro Cycling), ki je lani na Grand Tourih debitiral prav na Dirki po Italiji, se je pet kilometrov pred ciljem znebil Giovannija Viscontija in se odpeljal odmevni etapni zmagi naproti. Kolesarske navdušence je s tem spomnil na lansko zmagoslavje rojaka Richarda Carapaza. 27-letni Caicedo je oblekel tudi majico najboljšega hribolazca, za rožnato majico pa mu je zmanjkala le ena sekunda. Ta je zdaj v lasti Portugalca Joaa Almeide (Deceuninck-Quickstep), ki je bil pred etapo skupno drugi, 22 sekund za Filippom Ganno, ki je zaostal skoraj 20 minut.

Ob napadu Viscontija je imel zelo močne noge
"Uresničile so se mi sanje. Načrtovali smo, da bomo šli v beg. Na trenutke sem se počutil dobro, na trenutke pa slabo in sem že malo obupoval. Toda ko je Visconti napadel, sem čutil, da mi gre dobro in sem napadel še sam. Zmagati na takšni etapi mi prinaša neizmerno veselje. Težko je to opisati. Trdo sem delal za to, moram pa se zahvaliti tudi moštvenim kolegom, ki so mi ogromno pomagali," je na terenu, kjer je 9. maja 2017 na Giru odmevno zmago slavil Jan Polanc, povedal Caicedo.

Caicedo je drugo leto med profesionalci, današnja zmaga je seveda njegova največja v karieri. Foto: EPA
Caicedo je drugo leto med profesionalci, današnja zmaga je seveda njegova največja v karieri. Foto: EPA

Kruijswijk trpel v zadnjih kilometrih
Visconti je zaostal za 21 sekund, tretje mesto pa je osvojil Harm Vanhoucke (+0:30). Kmalu je za ubežniki v cilj prišla tudi skupina favoritov z Jakobom Fuglsangom, Rafalom Majko, Vincenzom Nibalijem, Jonathanom Castroviejom in Domenicom Pozzovivom (+0:51), malo pred njimi pa še Wilco Keldermann, ki je z močnim napadom naredil selekcijo. Sicilijanec Nibali je na domačem terenu kazal dobro formo, tudi napadal je, trpel pa je Steven Kruijswijk (Jumbo Visma). Ko je dvakrat zaostal, se je reševal na tempo, na koncu je za Nibalijevo skupino zaostal le za pet sekund. Jan Tratnik (po 2. etapi je bil skupno sedmi) se ni naprezal, ampak si je s skoraj 20-minutnim zaostankom zagotovil izhodišče za beg v eni od prihodnjih etap.

Drame danes res ni manjkalo, etapo je začinil še pes, ki se je 35 km pred ciljem znašel sredi množice kolesarjev ...

Skupni vrstni red po 3. etapi:        
  1. J. ALMEIDA         POR    7:44:25
  2. J. CAICEDO         EKV   isti čas
  3. P. BILBAO          VB       +0:37
  4. W. KELDERMAN       NIZ       0:42
  5. H. VANHOUCKE       BEL       0:53
  6. V. NIBALI          ITA       0:55
  7. D. POZZOVIVO       ITA       0:59
  8. B. McNULTY         ZDA       1:11
  9. J. FUGLSANG        DAN       1:13
 10. S. KRUIJSWIJK      NIZ       1:15
 ...                                  
 25. S. YATES            VB       3:46
 53. G. THOMAS           VB      11:17
 84. J. TRATNIK         SLO      17:26
133. D. NOVAK           SLO      29:32
Thomas in Yates velika poraženca vzpona na Etno