Glavna naloga Bineta Prepeliča je boj pod obročem, je pa dokazal, da lahko tudi razširi igro in zadene z razdalje. Foto: www.alesfevzer.com
Glavna naloga Bineta Prepeliča je boj pod obročem, je pa dokazal, da lahko tudi razširi igro in zadene z razdalje. Foto: www.alesfevzer.com

Pred kratkim je 202 centimetra visoki Bistričan dopolnil 22 let, s čimer je najmlajši v trenutni reprezentančni sestavi. Lani se je prvič pridružil akciji izbrane vrste, potem v kvalifikacijah dočakal debi, zdaj pa je med potniki na svetovno prvenstvo. In tja se odpravlja s konkretno vlogo prve štirice: "Pred začetkom si seveda nisem predstavljal, da bom začenjal tekme, kot sem jih zdaj na zadnjih pripravljalnih tekmah. Nekako se je odprla pot, ki jo je treba izkoristiti in se dokazati. Nič mi ni bilo podarjeno. Vse sem si izboril in priigral z neko borbenostjo na treningih. Tudi na teh tekmah sem pokazal, da lahko igram. Ekipi pomagam z borbenostjo, s tem pa skušam zakrpati luknjo, ki se je zgodila na položaju štiri s poškodbo Vlatka."

Treba izkoristiti ponujeno priložnost

Z vrstnikom Gregorjem Glasom je eden izmed dveh debitantov na velikih tekmovanjih. Foto: www.alesfevzer.com
Z vrstnikom Gregorjem Glasom je eden izmed dveh debitantov na velikih tekmovanjih. Foto: www.alesfevzer.com

"Vsi smo, ko smo bili otroci, sanjali, da gremo enkrat na svetovno ali evropsko prvenstvo. Še ena priložnost, da se pokažeš in dokažeš košarkarskemu svetu. Treba jo je izkoristiti," je dejal Bine, ki mu manjka izkušenj igranja na taki ravni, kar se seveda pozna, se je pa z nepopustljivostjo in borbenostjo po najboljših močeh zoperstavil močnim tekmecem najkakovostnejših reprezentanc, kot so Španija in ZDA: "Prvič sem igral proti takim košarkarjem, ki jih po navadi gledam le po televiziji. V tekmo sem šel brez strahu in odigral, kot da je vsaka druga."

Z omenjenima velesilama se je Slovenija pomerila na turnirju v Malagi, kjer je doživela dva visoka poraza. "V prvem polčasu smo proti Špancem pokazali kar dobro igro, potem pa sta padli osredotočenost in intenziteta. Ostati moramo zbrani vseh 40 minut. Potem mislim, da se lahko kosamo z vsako ekipo na prvenstvu," je prepričan novopečeni prvi krilni center reprezentance, ki o favoritih ni želel veliko razpredati. Kljub neprepričljivim slovenskim predstavam ob tem pravi: "Bom rekel, da smo mi favoriti. Ne bom drugih izpostavljal."

V domovini se je uveljavil v dresu domžalskega Heliosa, kjer je bil tri leta, lani pa je sprejel ponudbo Spirou Charleroija in se podal v Belgijo. "Prva sezona v tujini je bila neki izziv. Že oditi od doma ni najlažje. Na začetku je bilo malce težje. Treba se je bilo navaditi na drugo državo in jezik, po nekaj mesecih pa sem se ustalil. Vsi v klubu so me lepo sprejeli," je dodal Prepelič, ki ima sklenjeno pogodbo še za dve sezoni.

Hervelle mu je svetoval, naj izgubi nekaj kilogramov

Sorodna novica Dončić: Če ne bi verjel v medaljo, ne bi bil tu

V reprezentanci je moči združil z bratrancem Klemnom, ki je med najizkušenejšimi v moštvu. Binetu je v veliko pomoč, že pred zborom pa sta skupaj trenirala v Slovenski Bistrici. Da je naredil korak naprej, pa je eden izmed razlogov tudi boljša fizična priprava: "Začelo se je že pred klubsko končnico. Naš GM Axel Hervelle, ki je bil vrhunski košarkar, mi je pomagal. Rekel je, da v meni vidi neki potencial, zato me je tudi pripeljal. Svetoval mi je, da bi bilo dobro, da bi izgubil nekaj odvečnih kilogramov in to pretvoril v mišično maso. Potem sem le nadaljeval s Klemnom poleti, ko sva skupaj vsak dan trenirala. Posvečala sva se fizični pripravi in tudi igri. To je prava pot."

Prvič letos sodeluje z Luko Dončićem, kapetanom in najboljšim slovenskim košarkarjem. Okoli njega se vrti igra reprezentance, zato pa je tudi nenehna tarča agresivne tekmečeve obrambe: "Lahko rečem, da je z Luko igrati lahko, z njim se drugim odpira več prostora. S svojim pregledom in košarkarskim IQ-jem res vidi vse podaje. Moramo pa vedno zaščititi našega najboljšega igralca. Pri njegovem pokrivanju se igralci menjajo na dve ali tri minute. S kakšno močno osebno napako bi lahko malce zmanjšali ta pritisk nanj."