Jakob Čebašek je v kvalifikacijah zadel izjemno pomembno trojko, ki je bila ključna za zmago nad Hrvaško v Zagrebu in dober začetek poti proti prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Jakob Čebašek je v kvalifikacijah zadel izjemno pomembno trojko, ki je bila ključna za zmago nad Hrvaško v Zagrebu in dober začetek poti proti prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com

Velika smola je letos spremljala slovensko izbrano vrsto, saj sta se težje poškodovala oba krilna centra, Vlatko Čančar in Edo Murić. Na zadnjih dveh velikih tekmovanjih sta si delila minute na položaju štiri, ob selektorjevi taktični različici z nizko peterko pa sta se skupaj zoperstavila (in to zelo uspešno) višjim in fizično močnejšim tekmecem. Iz vidika kakovosti ju je nemogoče nadomestiti, vrzel pa bosta skušala zapolniti mladi Bine Prepelič in Jakob Čebašek, ki je dopolnil 32 let, a reprezentančnih izkušenj nima veliko.

Pred dvema letoma je debitiral v izbrani vrsti, ko si je izboril mesto v olimpijski zasedbi. Zdaj je Slovenija znova v Tokiu, kjer je izpolnila sanje pod petimi krogi. "Ko sem videl Batuma v hotelu, sem se spomnil tiste banane," je kljub izvrstnemu nastopu v japonski prestolnici grenko izkušnjo omenil Ljubljančan. Namreč izkušeni francoski košarkar je z blokado v polfinalu zaustavil poskus polaganja Klemna Prepeliča za zmago. Slovenija je na Japonskem pustila zelo dober vtis, a razočarana ostala brez kolajne.

Izolacija v Tokiu dobrodošla

Sorodna novica Kar je Bine Prepelič sanjal kot otrok, se zdaj uresničuje

Dve leti kasneje je znova v deželi vzhajajočega sonca. Zdaj se pripravlja na svetovno prvenstvo, v Tokiu, kjer so bili torej v istem hotelu nastanjeni tudi Francozi, pa je opravila zadnji del pred selitvijo na Okinavo, kjer bo v konkurenci Venezuele, Gruzije in Zelenortskih otokov odigrala skupino F. "Dobrodošlo je, da smo v tem sklepnem delu v nekakšni izolaciji. Lepo je, ko smo z družinami, ki pa znajo biti kdaj tudi moteč dejavnik. Tu smo izolirani in razmišljamo le o košarki. Lahko se bolj posvetimo," je dejal Čebašek.

Na Japonskem so domačini z navdušenjem pričakali slovensko reprezentanco. Ne nazadnje so si jo tudi izbrali, ko je vsak izmed treh gostiteljev v skupinski del povabil eno izmed udeleženk. Glavni magnet je seveda Luka Dončić, ki ga Japonci po besedah Čebaška ves čas in na vsakem koraku čakajo, da ga vidijo. Superzvezdnik Dallasa in novopečeni kapetan reprezentance pa je tudi razlog, da so slovenski košarkarji samozavestni in imajo pred prvenstvom visoka pričakovanja: "Če je Luka pravi, kar je, se z njim vedno cilja na medalje."

Energija na prvenstvu drugačna kot na pripravljalnih tekmah

V pretekli sezoni je v romunskem prvenstvu v povprečju dosegal 11,2 točki in 4,5 skoka. Foto: www.alesfevzer.com
V pretekli sezoni je v romunskem prvenstvu v povprečju dosegal 11,2 točki in 4,5 skoka. Foto: www.alesfevzer.com

Na pripravljalnih tekmah sicer Slovenija ni navdušila, se pa igralci zavedajo, kaj so glavne napake in kaj morajo pred začetkom turnirja dvigniti na (precej) višjo raven: "Ustaviti moramo tekmečevo tranzicijo. Treba je teči v obrambo in zapirati pod obročem. Nasprotnikom smo na teh tekmah dopustili preveč napadalnih skokov, potem pa so dosegali lahke koše. Kar padli smo v trans. Dobro smo začeli tekme, potem pa kar naenkrat postali neprepoznavni. Kot da nismo mi. Moramo omejiti te padce. Sekulić je dejal, da bomo delali napake, ampak mi smo po teh napakah kar obstali in se nismo vrnili v obrambo. Iskali in gledali smo krivca. Ključen je fokus. Obramba je osredotočenost in želja. Prepričan sem, da bo energija na prvenstvu popolnoma druga, kot je bila na pripravljalnih tekmah."

Pred dvema letoma Čebašek v olimpijski selekciji ni imel konkretne vloge. Lani potem ni bil med potniki na EuroBasket, zdaj pa ga čaka konkretnejša minutaža in naloge, kakršne je opravljal kapetan slovenske olimpijske reprezentance: "Moja vloga je defenzivno naravnana. Se pravi, obramba, skok, zapiranje, da tekmeci ne pobirajo odbitih žog … Praktično tisto, kar je delal Edo. Na olimpijskih igrah se je vedelo, kakšne so vloge, kdo kaj dela, in ni bilo izstopanja iz tega sistema. Tako mora biti tudi zdaj. Važno je, da vsak ve, kaj je njegova naloga." Skupaj z Murićem sta prve korake v članski konkurenci naredila pri ljubljanskih Parkljih, potem pa je Čebašek zaigral še za številne slovenske prvoligaše, v tujini pa največ časa preživel v Belgiji in nazadnje v Romuniji, kjer je preteklo sezono nosil dres Constante.