Dragan Stojković je kot selektor precej razdelil srbsko javnost. Foto: Reuters
Dragan Stojković je kot selektor precej razdelil srbsko javnost. Foto: Reuters

Srbe je v nedeljo zvečer pokopal zadetek Juda Bellinghama v 13. minuti. Po slabe prve pol ure so varovanci Dragana Stojkovića vzpostavili ravnotežje in držali Angleže v negotovosti vse do samega zaključka.

Veliko prahu je po koncu tekme dvignila izjava kapetana Dušana Tadića, ki je v igro prišel šele v 61. minuti, ko je zamenjal Aleksandra Mitrovića. Z njim je igra Srbije postala konkretnejša.

UEFA evropsko prvenstvo 2024: povzetki dneva

"Iskreno, težko je bilo. Seveda sem govoril s selektorjem, imava dobro komunikacijo. Težko sem sprejel njegovo odločitev, da začnem na klopi. Kapetan sem in vodja. Brez lažne skromnosti, menim, da sem najboljši igralec v ekipi. Seveda mislim, da bi moral začeti tekmo. Spoštujem odločitev selektorja. Veliko več bi lahko naredil v 90 minutah. Če on želi, da igram 30 minut, bom igral. Seveda bi bil raje na zelenici 90 minut, ampak spoštujem odločitev. Seveda želiš biti del kolektiva in narediti vse za kolektiv. Gremo naprej, najpomembneje je, da napredujemo v osmino finala. Smo enotni in naredili bomo vse za to," je povedal Tadić.

Stojković ni bil zadovoljen s Tadićevo izjavo. "To nikakor ni dobro, če je to rekel," je povedal Stojković in dodal, da je želel Tadića svežega v drugem polčasu in da je bil to del taktičnega načrta.

Sorodna novica Neprepričljivi Angleži do polnega izkupička z golom Bellinghama

Nato je nadaljeval spravljiveje. "Kakšne težave, dajte no. S kapetanom ne bo težav. To je bila moja odločitev, moj pogled na položaj. Okoli tega ne bo nikakršnih polemik. Jaz odločam, jaz sem tisti, ki je na selektorskem mestu. Tu ni prostora za polemiko," je povedal Stojković, ki je v napad poleg Mitrovića uvrstil še napadalca Juventusa Dušana Vlahovića.

"To, kar sem obljubil, sem tudi storil, da bomo igrali odprt nogomet in da bomo poskušali doseči gol. Ni nam uspelo, toda dobro smo se upirali. Težko je igrati proti Stonesu in ekipi. Škoda, ker nismo dosegli zadetka. Če bi ocenjeval zavzetost, željo in motivacijo, bi dal ekipi čisto desetko," je povedal Stojković.

"Napredovali smo. Pred dvema letoma smo v Katarju otvoritveno tekmo z Brazilijo izgubili z 0:2, zdaj je bilo 0:1. Razlika je, da so zdaj vsi moji igralci zdravi. Ni težav, kot so bile v Katarju. Vsi so motivirani. Poskušajo igrati ekipno, tu ni prostora za individualno igro. Osredotočeni smo na moštveni duh," je povedal Stojković, ki na levi strani ne bo mogel računati na Filipa Kostića. Po poškodbi ga je uspešno zamenjal Filip Mladenović, ki je bil eden boljših na igrišču.

Slovenija bi se z zmago v četrtek skorajda zanesljivo uvrstila v osmino finala. Poleg najboljših dveh iz skupine napredujejo tudi štiri tretjeuvrščene ekipe iz šestih skupin. Na prejšnjih dveh prvenstvih so imele najboljše tretjeuvrščene ekipe po štiri točke, za napredovanje pa so tako na Euru 2016 kot Euru 2000 v nekaterih primerih zadostovale tudi tri točke.

Southgate zadovoljen po zmagi nad Srbijo, tudi Stojković ni bil razočaran