Jude Bellingham je osvojil dvojno krono z madridskim Realom, sanjsko pa je odprl tudi evropsko prvenstvo. Foto: EPA
Jude Bellingham je osvojil dvojno krono z madridskim Realom, sanjsko pa je odprl tudi evropsko prvenstvo. Foto: EPA

Izbranci Garetha Southgata, ki so izgubili zadnjo pripravljalno tekmo proti Islandiji z 0:1 na Wembleyju, tudi na Areni AufSchalke niso navdušili številnih glasnih navijačev. Po zadetku so se prehitro zadovoljili z vodstvom in predvsem v drugem polčasu le še čakali na konec srečanja. V skupini C bo še zelo napeto. Prvi krog je pokazal, da so razlike med vsemi štirimi reprezentancami manjše od prvotnih napovedi.

UEFA evropsko prvenstvo 2024: povzetki dneva

Bellingham prenesel imenitno formo na EP
Angleži so unovčili že prvo priložnost na tekmi v 13. minuti. Kyle Walker je poslal žogo na desno stran, Bukayo Saka je podal pred vrata, Strahinja Pavlović se je dotaknil žoge, a jo preusmeril naravnost do Juda Bellinghama. Najboljši igralec španskega prvenstva v pretekli sezoni je z glavo iz bližine zatresel mrežo.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V uvodnem delu tekme zelo rezervirani Srbi so prvič zagrozili v 20. minuti, po veliki napaki v zadnji angleški vrsti pa je Aleksandar Mitrović z roba kazenskega prostora streljal mimo vrat. Pet minut zatem je branilec Walker prodrl po desni strani, v zaključku akcije pa je bil premalo zbran in konkreten, tako da ni bilo prave nevarnosti za srbskega vratarja Predraga Rajkovića.

Izbranci srbskega selektorja Dragana Stojkovića so v drugem polčasu zaigrali veliko odločneje, a pravih priložnosti za zadetek si niso priigrali. Njihova premoč je bila jalova, v 60. minuti sta vstopila napadalca Dušan Tadić in Luka Jović, a nista prinesla želenega zasuka.

Kane stresel prečko
Angleži so se organizirano branili. V 77. minuti so si priigrali največjo priložnost, Rajković pa je odbil strel Harryja Kana z glavo. Napadalec Bayerna je od zadaj malce odrinil Miloša Veljkovića in si priboril prostor za strel z glavo, Rajković pa je z roko preusmeril žogo v prečko. Osem minut pred koncem se je izkazal tudi angleški vratar Jordan Pickford po strelu Dušana Vlahovića z 20 metrov.

Southgate zelo zadovoljen, čeprav smo trpeli v drugem polčasu
"Srbija ima zelo močno ekipo. Trpeli smo v drugem polčasu. Mislim, da nam bo to pomagalo pred naslednjimi tekmami. Zelo dobro smo se branili pred kazenskim prostorom. Najbolj pomembno je, da smo evropsko prvenstvo začeli z zmago. Bellingham ima odličen občutek pred vrati. Vsi naši napadalci so se tokrat izkazali," je bil zadovoljen selekotr Southgate.

Dragan
Dragan "Piksi" Stojković in Gareth Southgate se bosta v prihodnjih desetih dneh srečala s slovenskim selektorjem Matjažem Kekom. Foto: EPA

Stojković: Nismo si zaslužili poraza
"Mislim, da sta obe ekipi prikazali kakovostno predstavo. Zelo pogumno smo odigrali proti odlični reprezentanci Anglije. Z menjavami v drugem polčasu smo dvignili ritem igre. Imeli smo nadzor nad tekmo, Angleži pa so se morali braniti. Ponosen sem na našo predstavo. Nismo si zaslužili poraza. Moramo nadaljevati s tako igro tudi na naslednjih dveh tekmah," je razmišljal selektor Srbije Dragan Stojković, ki je v dresu Jugoslavije blestel na mundialu leta 1990 v Italiji.

Navijaški nemiri pred tekmo v Gelsenkirchnu
Pred tekmo so iz Gelsenkirchna poročali o izgredih in nasilju. Napeto je bilo v nekem lokalu, v katerem je sedelo več sto srbskih navijačev. Nenadoma so jih napadli neznanci, ki so vanje začeli metati stole, steklenice in mize. Izbruhnil je vsesplošni pretep, v katerega so se vmešali tudi Angleži.

Razgreteži so se razbežali, potem ko je na prizorišče prišlo 200 nemških policistov. Policija je več ljudi pridržala, zatem pa sporočila, da je še prezgodaj, da bi lahko potrdila, pripadniki katerih narodnosti so bili v nemire vpleteni. Po trditvah nekaterih srbskih medijev so nemire sprožili Albanci. Na fotografijah je videti razbite mize in uničene stole ter več okrvavljenih navijačev.

V Gelsenkirchnu so se spopadli angleški in srbski navijači. Foto: Reuters
V Gelsenkirchnu so se spopadli angleški in srbski navijači. Foto: Reuters

Po pisanju nemške tiskovne agencije DPA je policija priprla sedem privržencev Srbije, po poročanju angleškega časopisa The Guardian pa sta resne poškodbe dobila angleški navijač in nemški policist.

Angleži še čakajo na prvi evropski naslov
Angleži na zmago na velikem tekmovanju čakajo vse od leta 1966, ko so na domačih tleh postali svetovni prvaki. Evropski naslov se jim izmika, pred tremi leti so na Wembleyju izgubili proti Italiji v napetem finalu po streljanju enajstmetrovk.

Srbi bodo imeli popravni izpit proti Sloveniji na Allianz Areni
Tekmi drugega kroga v skupini C bosta v četrtek. Slovenija se bo na Allianz Areni v Münchnu ob 15.00 pomerila s Srbijo, tekma med Anglijo in Dansko pa bo na sporedu ob 18.00 v Frankfurtu.

Southgate zadovoljen po zmagi nad Srbijo, tudi Stojković ni bil razočaran

Skupina C, Gelsenkirchen:
SRBIJA - ANGLIJA 0:1 (0:1)
62.271; Bellingham 13.

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)

Stuttgart:
SLOVENIJA - DANSKA 1:1 (0:1)
54.000; Janža 77.; Eriksen 17.


Lestvica:                            
ANGLIJA            1  1 0 0  1:0  3  
DANSKA             1  0 1 0  1:1  1  
SLOVENIJA          1  0 1 0  1:1  1  
SRBIJA             1  0 0 1  0:1  0