Seznam rekordov, ki jih tako na reprezentančni kot na klubski ravni, kjer je postavljal mejnike v La ligi in tudi Ligi prvakov, podira Lamine Yamal, je izjemno dolg. Foto: EPA
Seznam rekordov, ki jih tako na reprezentančni kot na klubski ravni, kjer je postavljal mejnike v La ligi in tudi Ligi prvakov, podira Lamine Yamal, je izjemno dolg. Foto: EPA

"Bil je zvezda že pred prvenstvom, zdaj pa je postal superzvezdnik," je o mladeniču dejal legendarni angleški branilec Rio Ferdinand, velikan nemškega nogometa Lothar Matthäus pa ga je postavil kar ob bok največjih: "Maradona, Messi in zdaj Yamal." Zadnje leto in pol, odkar je debitiral v prvi ekipi Barcelone, ga pozna širša nogometna javnost. Ne nazadnje je PSG že pred prvenstvom zanj po navedbah ponudil 200 milijonov evrov odškodnine, toda Barca, zavedajoč se, kakšen biser ima v svojih vrstah, je ponujeno prijazno zavrnila. "To ni Lamine Yamal, to je Lamine Genial!" ga je poimenoval komentator na Barca TV.

Po bleščečih predstavah na turnirju v Nemčiji zdaj zanj vedo vsi, ki so vsaj bežno spremljali boje najboljših reprezentanc stare celine. Tisti, ki nogometno dogajanje opazujejo bolj podrobno, pa jim je že kar nekaj časa jasno, da se v sloviti Barcini La Masii brusi nov diamant lepe igre. Privrženci katalonskega ponosa lahko ob finančnih težavah njihovega ljubega kluba uteho vidijo v dejstvu, da se je blaugrana znova osredotočila na lastni kader. La Masia slovi kot ena najboljših nogometnih akademij na svetu. V zadnjih treh desetletjih je ustvarila številne odlične igralce, v zadnjem obdobju pa v prvo ekipo lansirala nekaj zelo nadarjenih najstnikov. A tako talentiranega, pravijo v Barceloni, kot je Lamine Yamal, še ni bilo.

Lamine Yamal in Nico Williams sta na evropskem prvenstvu povzročala težave tekmecem vsak na svojem krilu. Bosta moči združila tudi pri Barceloni? Nico je namreč velika poletna želja Kataloncev. Foto: EPA
Lamine Yamal in Nico Williams sta na evropskem prvenstvu povzročala težave tekmecem vsak na svojem krilu. Bosta moči združila tudi pri Barceloni? Nico je namreč velika poletna želja Kataloncev. Foto: EPA
Statistika Lamina Yamala na evropskem prvenstvu. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika Lamina Yamala na evropskem prvenstvu. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Tudi zato vlečejo vzporednice z Lionelom Messijem. Veliki Argentinec je ob Neymarju glavni idol čudežnega dečka iz Katalonije, s katerim sta se srečala že zelo zgodaj. Oktobra 2007 sta v seriji fotografij za dobrodelni koledar, na katerem so bili nogometaši Barce z otroki iz socialno šibkejših okolij, po naključju pozirala skupaj. Argentincu je bil namreč tedaj za fotografiranje dodeljen trimesečni Lamine Yamal. Da sta levonoga virtuoza skupaj na sliki, je javnost izvedela šele zdaj, ko je to objavil oče vzhajajoče zvezde španske reprezentance in Barcelone. "Tista fotografija z Messijem je bila naključje. Nikoli nisem imel priložnosti govoriti z njim. Upam, da jo enkrat dočakam," je za Jijantes dejal najstnik. Kasneje se je Yamal sicer z vzornikom slikal še, ko je igral v Barcinih mlajših selekcijah, želja pa se mu bo mora uresničila že prihodnje leto in se bosta prvič srečala tudi na zelenici. Namreč če bo t. i. finalissima, obračun evropskega in južnoameriškega prvaka, odigrana tudi tokrat, bo to prihodnje leto, Messi z Argentino in Yamal s Španijo pa sta najboljša na svoji celini postala na isti dan.

Sorodna novica Rojstnodnevno praznovanje Lamina Yamala v znamenju priprav na finale

Yamal ima za sabo že več kot 50 tekem za prvo ekipo Barcelone in 14 za Španijo, Messi pa pri tej starosti še ni odigral uradne tekme v članski kategoriji. Tudi v La Masii je delal korake, kakršnih ni niti najboljši nogometaš v zgodovini blaugrane. Ko je bil star 15 let, so ga trenerji namesto v kategorijo U16 poslali kar med mladince. Ko je igral z 19- in 20-letniki, je močno dozorel, pravi njegov nekdanji trener Oscar Lopez, ki je v Barcini B-ekipi igral tudi z Messijem. Tako kot številni, ki so delali z Yamalom, je tudi on omenil zrelost, skromnost in mirnost, kar je nenavadno za tako mladega nogometaša. Čeprav je izjemno tehnično podkovan in je sposoben dosegati velemojstrske zadetke, pa je, kot so dodali trenerji, ena njegovih glavnih vrlin nesebičnost. Zato tudi prispeva toliko podaj, saj je njegova glavna prioriteta zmaga ekipe, in ne osebna statistika. In zato tudi ustvari toliko priložnosti.

Lamine Yamal na dresu nosi svoji imeni, njegovo polno ime pa dopolnjujeta priimka Nasraoui in Ebana. Rodil se je v predmestju Barcelone Esplegues de Llobregat. Oče Mounir je iz Maroka, mama Sheila pa iz Ekvatorialne Gvineje. V iskanju boljših možnosti za življenje sta prišla v Španijo, kjer sta se spoznala in zelo mlada imela Lamina Yamala. Naprej so živeli v Mataru, po razhodu staršev pa je bil razpet med Rocafondo in Granollersom, krajev v bližini katalonske prestolnice, dokler se ni preselil v Barcino La Masio. Sedem let je bil star, ko je prišel v klub. Da gre za poseben talent z izjemno levico, so v Kataloniji opazili takoj, ko je dobil žogo v svoje noge. Preden je zaigral za Španijo, so ga poskušali v svojo izbrano vrsto vključiti tudi v Maroku. Sicer je zelo ponosen na svoje korenine in na nogometnih čevljih nosi zastavi obeh držav, od koder prihajata starša, a odločil se je za Španijo.

Mojstrski gol Lamina Yamala proti Franciji.

"Vedno bom hvaležen Xaviju. On je bil prvi, ki je verjel vame," je povedal Lamine, ki je v dresu Barcelone debitiral pod taktirko legendarnega vezista. Ta je zanj dejal, da gre za nogometaša, ki bo zaznamoval ero. V pretekli sezoni, ko se je poslovil Ousmane Dembele, Raphinha pa je imel težave s poškodbami, je Xavi zaupal mladeniču in ga postavil na desno krilo. Zdaj je na svojem položaju nezamenljiv tako v klubu kot v izbrani vrsti. Luis de la Fuente ga je vpoklical že lani septembra. Z nastopom proti Gruziji je postal najmlajši debitant, na svoji prvi tekmi pa je navdušil z golom in podajo. Predtem je bil najmlajši, ki je debitiral in zatresel mrežo za Španijo, njegov klubski soigralec Gavi.

Tako kot Xavi v zadnji sezoni mu je tudi selektor namenil osrednjo vlogo svojega napada in na največjem odru mu je Yamal zaupanje povrnil na najboljši način. "Videti je, kot bi se ga dotaknila božja roka. Je poseben," je dejal de la Fuente. V Nemčiji je stopnjeval svoje nastope in dokončno zablestel v izločilnih bojih. Še nobenemu nogometašu ni uspelo zadeti ali podati na vseh obračunih izločilnih bojev posameznega prvenstva. Postal je najmlajši, ki je zaigral na evropskem prvenstvu, najmlajši, ki je nastopil v izločilnih bojih tovrstnega turnirja, v finalu, postal prvak, zadel, podal … Seznam starostnih rekordov je izjemno dolg, nasploh je postavil kar nekaj mejnikov na letošnjem EP-ju, medtem pa je še opravljal šolske obveznosti in zaključeval letnik.

Sorodna novica "Začetek dveh legend" – Messi in Yamal že pred skoraj 17 leti na skupni fotografiji

Bil je vpleten v pet zadetkov, kar je največ med vsemi na prvenstvu. Ob golu je še štirikrat asistiral, kar je izenačen najboljši dosežek posameznega evropskega prvenstva. Španija je na poti do rekordnega četrtega naslova prehodila zahtevno pot, a na njej dobila vseh sedem tekem. Na kolena je spravila tudi štiri nekdanje svetovne prvake, Yamal pa se je izkazal praktično na vseh obračunih. Proti Gruziji in Nemčiji je v osmini finala oziroma četrtfinalu podal, potem pa je dočakal svoj veliki trenutek v polfinalu. Na nasprotni strani so stali Francozi, skupaj z Angleži prvi favoriti tekmovanja. Pred dvobojem je vezist modrih Adrien Rabiot dejal, da je mladenič res talentiran, toda morda bo klonil pod pritiskom pomembnosti tekme, v vsakem primeru pa bo moral za preboj v finale pokazati več, kot je do tedaj.

Podaja Lamina Yamala in zadetek Nica Williamsa v finalu proti Angliji.
Glede na njegove predstave je neverjetno, da ima Lamine Yamal komaj 17 let. Foto: EPA
Glede na njegove predstave je neverjetno, da ima Lamine Yamal komaj 17 let. Foto: EPA

Rečeno, storjeno. Po vodilnem zadetku Francozov je odgovor našel prav najstnik iz Katalonije in velemojstrsko izenačil. Po zanj značilnem pomikanju z desnega krila proti sredini je prejel žogo približno 26 metrov oddaljen od vrat. Ko se mu je odprlo nekaj prostora, ni okleval in jo z izjemnim občutkom zavrtinčil za hrbet nemočnega Mika Maignana. Pred njim je ob udarcu stal prav Rabiot. Z enim najlepših zadetkov turnirja je podrl 66 let star rekord nogometnega kralja Peleja, ki je mrežo na velikem tekmovanju zatresel z dobrimi 17 leti. Yamalu je uspelo še kot 16-letniku, 17 pa je dopolnil dan pred finalom. V podobnem slogu je zadel prav tako proti Franciji že lani, ko je s 15 leti igral na evropskem prvenstvu do 17 let.

Najprej se mu je uresničila želja, da bo rojstni dan praznoval v Nemčiji, ko ga je mama vprašala, kaj si želi za darilo, pa je odgovoril, da nič, le s soigralci, prijatelji in navijači bi se rad veselil naslova evropskega prvaka. Izpolnila se je še ena želja. In tudi v finalu, ko so Španci na kolena spravili še Angleže (2:1), je prispeval svoj delež. V prvem polčasu so ga, podobno kot velikega prijatelja in soigralca na drugi strani na levem krilu Nica Williamsa trije levi dobro omejili, toda udarna naveza, ki je navduševala z mladostniško razigranostjo, je obrambo Anglije matirala kmalu po začetku drugega dela. Le trenutek neodločnosti obrambe je Yamal takoj izkoristil, našel Nica, ta pa je zadel za 1:0.

Po takšnih predstavah se zdaj od njega pričakuje še več. V Barceloni so ga s pogodbo in visoko odkupno klavzulo že zavarovali, vanj pa polagajo upe za povrnitev na pota, kjer je katalonski ponos bil pred desetletjem. Če je klub navijače pomiril z zavrnitvijo astronomske ponudbe, pa jih je dodatno tudi Yamal, ki je odločno zatrdil, da se vrsto let vidi v modro-rdečem dresu. Na novinarsko vprašanje, ali ga Dani Carvajal, s katerim sta odlično sodelovala na prvenstvu na desni strani, tako kot Rodrija ves čas vabi v Real Madrid, je odgovoril: "Ne, ne, jaz bom vedno v Barceloni. To so moje sanje."