Lahko Lamine Yamal na tem prvenstvu poseže še višje? Foto: Reuters
Lahko Lamine Yamal na tem prvenstvu poseže še višje? Foto: Reuters

"Mami sem dejal, da če zmagamo, nočem daril, vse, kar si želim, je praznovanje v Madridu s svojimi kolegi," je povedal Lamine v pogovoru za španski portal Marca. "To bi bilo noro, praznovati z ljudmi na ulicah celotno pot od letališča. Vsi bi ponoreli! Domov bi se vrnili ob neverjetni evforiji."

Lamine podira rekorde vse od svojega prvenca pri Barceloni pred 15 meseci, med drugim je s svojim senzacionalnim zadetkom na tekmi proti Franciji postal najmlajši strelec v zgodovini evropskih prvenstev.

Ob morebitni zmagi furije nad tremi levi bi Lamine postal tudi najmlajši zmagovalec evropskega prvenstva v 64-letni zgodovini tega tekmovanja.

Ves svet je ponorel za mladeničem. Foto: Reuters
Ves svet je ponorel za mladeničem. Foto: Reuters
Sorodna novica "Začetek dveh legend" – Messi in Yamal že pred skoraj 17 leti na skupni fotografiji

Javnost je nedvomno ponorela za Laminom, olje na ogenj pa je še prilil njegov oče, ki je prejšnji teden na družbenih omrežjih objavil skoraj 17 let staro fotografijo novorojenega Lamina, ki ga v rokah pestuje zvezdnik Barcelone Lionel Messi. "Začetek dveh legend," je pripisal Laminov oče.

Oktobra 2007 je fotograf Joan Monfort posnel serijo fotografij za dobrodelni koledar, na katerem so bili v ospredju nogometaši Barcelone, skupaj z otroki iz socialno šibkejših okolij in njihovimi družinami. Po naključju so tedaj 20-letni vzhajajoči zvezdi katalonskega kluba, Lionelu Messiju, "dodelili" le nekaj mesecev starega Lamina Yamala.

Lamine, rojen v Španiji očetu iz Maroka in mami iz Ekvatorialne Gvineje, je zadnji v seriji čudežnih dečkov, ki polnijo naslovnice španskih medijev – pred njim je Barcelona že sproducirala najstniške senzacije Pedrija, Gavija in Ansuja Fatija.

Mladenič se je na tem Euru z izjemno tehniko in vizijo naglo uveljavil kot nočna mora za tekmece – in pravi adut za špansko ekipo.

"Lamine je genij," je povedal španski trener Luis de la Fuente. "Imamo veliko srečo, da je Španec in da bomo lahko še mnogo let uživali v njegovih mojstrovinah."

Novi španski nogometni idol Lamine Yamal dan pred finalom dopolnil 17 let