Najboljši igralec evropskega prvenstva v nogometu Rodri je med sprejemom novih celinskih prvakov sredi Madrida vzel mikrofon in začel prepevati znano špansko skandiranje. "Gibraltar je španski!"

Potem ko je to nekajkrat ponovil, je do izvrstnega obrambnega vezista pristopil kapetan Španije Alvaro Morata in ga spomnil, da Rodri igra za Manchester City in bi lahko imel težave z britanskimi mediji ob tovrstnem prepevanju. A 28-letni Madridčan je kapetanu in someščanu samo odvrnil, da ga to trenutno ne obremenjuje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rodri je zagotovilo, da njegove ekipe ne izgubljajo. Tako Manchester City kot Španija z njim na igrišču tako rekoč ne poznata poraza. V finalu se je Rodri sicer poškodoval ob koncu prvega polčasa in je moral ob odmoru ostati v slačilnici. Kljub temu so Španci nato v finalu porazili Angleže z 2:1 in osvojili rekordni četrti naslov evropskih prvakov v nogometu. Zatem je bil uradno za najboljšega igralca 17. EP-ja izbran ravno Rodri, povezovalni člen obrambe in napada.

Vprašanje Gibraltarja obremenjuje odnose Španije in Velike Britanije že stoletja, po izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije pa so se okrepila prizadevanja in težnje, da bi Gibraltar le približali Španiji. Nogometno najmlajša reprezentanca in ozemlje, ki si vlada samo, namreč želi biti del EU-ja, a hkrati nesporna ogromna večina državljanov Gibraltarja zavrača združitev s Španijo.

Svoj odmevni nastop je pred nepregledno množico na trgu Cibeles v prestolnici Španije imel tudi Morata, ki je rojake spomnil, da imajo najboljšo hrano in številne druge dobrine, a zdaj znova tudi prvake Evrope.

Morata: Imamo najboljšo hrano na svetu in smo prvaki Evrope