Slovenski nogometaši so bili po zadnjem žvižgu zelo razočarani, a so se nato zbrali na sredini igrišča in si čestitali ob drugi točki. Preboj v izločilne boje je še kako mogoč! Foto: Reuters
Slovenski nogometaši so bili po zadnjem žvižgu zelo razočarani, a so se nato zbrali na sredini igrišča in si čestitali ob drugi točki. Preboj v izločilne boje je še kako mogoč! Foto: Reuters

Varovanci Matjaža Keka so tako še drugo tekmo na prvenstvu v Nemčiji končali z izidom 1:1, s čimer imajo zdaj na lestvici dve točki. Izkupiček je povsem enak kot ga ima Danska (2 točki, razlika v zadetkih 2:2), a Danci so drugi, ker imajo boljše točke pri ferpleju, Slovenija pa je najboljša tretjeuvrščena reprezentanca. A občutki so popolnoma drugačni kot po uvodni tekmi z Dansko.

Žan Karničnik je v 69. minuti osrečil Slovenijo. Foto: Reuters
Žan Karničnik je v 69. minuti osrečil Slovenijo. Foto: Reuters

Spomin na Euro 2000
Razplet tekme namreč še kako spominja na tistega v Charleroiju leta 2000, ko je Slovenija sploh prvič zaigrala na velikem tekmovanju. Takrat je proti Jugoslaviji (predhodnici Srbije) že vodila s 3:0, na koncu pa se je morala zadovoljiti samo s točko (3:3). Slovenija je na Eurih odigrala pet tekem, še vedno ostaja brez zmage, a to je bil zanjo že četrti remi, izgubila je le leta 2000 proti Španiji!

Sorodna novica Jan Oblak: Glave gor, čez pet dni nas čaka Anglija

Kek na igrišče poslal enako enajsterico
Kljub drugačnim napovedim se je selektor Matjaž Kek odločil za enako enajsterico kot v nedeljo proti Danski. V začetni enajsterici Srbije je bil tudi kapetan Dušan Tadić, ki je zakopal bojno sekiro s selektorjem Draganom Stojkovićem, potem ko ni začel srečanja proti Angliji. Poškodovanega Filipa Kostića je zamenjal Filip Mladenović.

Zelo aktiven začetek tekme
Slovenci so začeli dejavneje kot proti Danski. Tako je Adam Gnezda Čerin v četrti minuti poskusil z 20 metrov, a je njegov strel letel preveč po sredini gola. Že štiri minute pozneje je Slovenija spet zapretila, tokrat je še nevarneje streljal Jan Mlakar, žoga se je od vratarja odbila v kot.

Predrag Rajković je takole ubranil strel Šešku. Foto: Reuters
Predrag Rajković je takole ubranil strel Šešku. Foto: Reuters

Hitro prvi rumeni karton
Slovenija je nadaljevala živahno igro. Žan Karničnik je v 24. minuti potegnil po desni strani, Filip Mladenović ga je zaustavil z grobim prekrškom, zaradi česar je prejel rumeno opozorilo.

Priložnosti si je priigrala tudi Srbija
Srbija si je tri minute pozneje vendarle priigrala prvo priložnost, Dušan Vlahović je streljal z glavo, Jan Oblak je bil na pravem mestu. Srbija je imela novo priložnost v 31. minuti, ko je kot izvajal Dušan Tadić. Zgodilo se je skoraj nemogoče, žoga je preletela pravi grozd nog in glav, a se ni dotaknila nikogar in za dober meter zgrešila vrata.

Elšnik žogo poslal v vratnico!
V 38. minuti se je Timi Max Elšnik dokopal do žoge, lepo je iz igre vrgel srbskega branilca in nevarno streljal, žoga se je od vratnice odbila nazaj v polje, Andraž Šporar je žogo zgrešil, a prišla je do Benjamina Šeška, ki jo je poslal čez vrata.

Elšniku v 37. minuti veselje preprečila vratnica

Oblak obranil poskus Mitrovića
Kmalu zatem so si imenitno priložnost priigrali tudi orli, Vlahović je žogo z desne strani poslal v osrčje kazenskega prostora, kjer je bil spreten Aleksandar Mitrović, streljal iz bližine, a je bil Oblak znova na pravem mestu.

Statistika po prvem polčasu je bila precej izenačena, Srbi so bili nekoliko več pri žogi (55-45), nekaj več strelov pa je imela Slovenija (7:6, v okvir vrat 2:2), prav tako pa kotov (3:2).

Jaka Bijol bi skoraj dosegel avtogol. Foto: EPA
Jaka Bijol bi skoraj dosegel avtogol. Foto: EPA

Igralci v rdečem začeli nizati priložnosti
Srbi so zapretili takoj po vrnitvi na igrišče, v 47. minuti je z desne strani kot turbovlak potegnil Mitrović, Oblak je dobro zaprl kot in še drugič v popoldnevu ukanil napadalca Al Hilala. V naslednji minuti so rdeči poskušali z leve strani, Jaka Bijol je nevaren predložek poslal v kot, a ni veliko manjkalo, da bi dosegel (evro)avtogol. V nadaljevanju akcije je bil spet nevaren Mitrović, ki je poskušal z glavo, a je Karničnik žogo poslal v nov kot.

Odličen strel Šeška končal v kotu
Slovenci so končno oživeli v 58. minuti, ključni mož pa je bil spet on – Benjamin Šeško. Napadalec Leipziga je bil na levi strani igrišča, od vrat oddaljen približno 25 metrov, hitro se je obrnil in odlično streljal, Predrag Rajković pa je nogometni pripomoček s skrajnimi močmi preusmeril v kot.

Gol dvojca iz Prve lige!
V 67. minuti je Petar "Brzovlak" Stojanović prodrl po desni strani, se lepo prebil v kazenski strel, kjer je iskal stik s Pavlovićem, ga tudi dobil, a sodnik se ni odločil za 11-metrovko. Dve minuti pozneje končno ekstaza za Slovenijo! Karničnik je v svojem kazenskem prostoru odvzel žogo, preigral polovico igrišča, žogo poslal na drugo stran, kjer je bil Elšnik, ta je počakal in nato pred vrati našel Karničnika, ki je zadel! 1:0!!!

Karničnik v 69. minuti popeljal Slovenijo v vodstvo

Kmalu se je tresel tudi slovenski okvir vrat
Srbi bi zelo hitro izenačili, spet je bil v akciji Mitrović, ki je v 72. minuti iz osrčja kazenskega prostora stresel vratnico.

Mitrović v 72. minuti stresel slovensko vratnico

Gol povsem ob koncu
Srbi so nato vse stavili na napad in plod svoje igre poželi v 96. minuti, ko je povsem ob izteku iz kota zadel Luka Jović. To je bila sploh zadnja akcija na tekmi. Žal ...

Jović v 96. minuti z glavo Srbiji priigral remi

Statistika tekme

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Ogromno navijačev
V Münchnu je bilo okoli 20.000 slovenskih navijačev, kar je rekordno število slovenskih privržencev na športnem dogodku v tujini. Padel je rekord iz Amsterdama 2000. Po poročanju srbskih medijev je v bavarski prestolnici okoli 30.000 Srbov.

Fotogalerija

Na robu zgodovinskega uspeha
Toni Gruden o navijaškem vzdušju

SKUPINA C, München:

SLOVENIJA − SRBIJA 1:1 (0:0)
63.028; Karničnik 69.; Jović 96.

Sodnik: Istvan Kovacs (Romunija)

DANSKA − ANGLIJA 1:1 (1:1)
Hjulmand 34.; Kane 18.

Lestvica