Slavje nogometašev z navijači po koncu tekme v Kölnu. Foto: Reuters
Slavje nogometašev z navijači po koncu tekme v Kölnu. Foto: Reuters

Angleži, ki so na zadnjem EP-ju izgubili v finalu, so imeli tri četrtine igralnega časa žogo v svojih nogah. V drugem polčasu so močno pritisnili, a velike premoči (streli 12:4, v okvir vrat 4:1, koti 6:0) niso kronali z zadetkom. Ko je Clement Turpin v Kölnu zadnjič zapiskal, se je začelo slavje Slovencev na zelenici in na tribunah stadiona, ki bo v prihodnji sezoni gostil tekme druge nemške lige.

Sorodna novica Nogometno darilo na praznični dan: Slovenija v osmini finala!

Težko je bilo verjeti, da majhna Slovenija ne bo trpela proti močni Angliji

O drugem mestu je odločalo število rumenih kartonov, saj so bila vsa preostala merila popolnoma enaka. Danci so jih prejeli šest, Slovenci pa sedem, enega pomočnik Milivoje Novaković zunaj igrišča.

"Malokdo je pričakoval, da bo Slovenija iz te težke skupine napredovala v naslednji krog. Končali smo na tretjem mestu, za Anglijo in Dansko zaradi dobljenega kartona več. Toda s svojimi igrami smo dokazali, da si zaslužimo biti na EP-ju in v osmini finala. Hrabro smo igrali proti enemu izmed favoritov tega prvenstva. Anglija je zame še vedno eden od favoritov. Trpeli smo v drugem polčasu, bili smo pod pritiskom. Težko je bilo verjeti, da majhna Slovenija ne bo trpela proti tako močni Angliji. Mogoče smo imeli tudi malo sreče, ko smo v drugem polčasu svoja vrata branili pred našimi navijači, ki so dali dodatno energijo, ko smo bili pod velikim pritiskom," je povedal Kek.

Kek: Pokazali smo, da spadamo sem

Že pred tekmo je imel nasmešek na obrazu. "Skozi ves dan sem čutil pozitivno energijo, psihično moč igralcev. Tekmeca smo analizirali in vedeli, da bo vstop v tekmo pomemben. Takoj smo pokazali, da Angležem ne bomo kar tako pustili pobude, ki so jo imeli na prvih dveh tekmah. To nam je uspelo v prvem polčasu. V drugem smo bili malo pregloboko in so Angleži močno pritiskali. Malo pade fizična pripravljenost, malo koncentracija in sledijo težave. Malo me je zaskrbelo v 90. minuti, ko so nas prebili. Jan Oblak ni imel bravurozne obrambe, naš vezist Adam Gnezda Čerin pa je bil uradno igralec tekme. To tudi nekaj pove," je pojasnil Kek.

"V drugem polčasu smo pošteno trpeli. Angleži so dvignili ritem igre, prenašali so žogo z ene na drugo stran. Dvakrat ali trikrat je bilo nevarno. Prepričan sem, da bo Anglija še zelo nevarna na tem evropskem prvenstvu. Ni nam uspelo zadržati žoge, hitro smo jo izgubljali. Rekel sem, da ne bomo čakali na poljub sreče. Tokrat se je zgodil, potem ko se proti Srbiji ni. V zadnjih minutah smo tokrat odigrali bolje. Imeli smo dobro šolo prejšnji teden."

Sorodna novica Jan Oblak: Tudi v nogometu se lahko kosamo z najboljšimi

Angleži take tekme igrajo vsake štiri dni

Kek se je dotaknil rasti reprezentance, ki je začela zoreti skozi Ligo narodov v ligi C, ligi B. "Danes so fantje opravili izpit. Veliko naših igralcev je prvič igralo takšne tekme, medtem ko imajo Angleži takšne na sporedu vsake tri ali štiri dni. Za številne smo bili popolni avtsajderji. Že po žrebu sem rekel, da se bo nekaj vprašalo Slovenijo, zato sem res ponosen na fante."

V dveh letih od poloma v Beogradu do osmine finala EP-ja

Preobrat se je zgodil pred dvema letoma v Beogradu, ko je Srbija povozila Slovenijo s 4:1. Takrat je bilo slišati veliko kritik in dvomov o slovenski vrsti. "Fantje so se takrat začeli prebijati na veliko sceno. Včasih smo premalo strpni. Vsem je jasno, da je slovenska igralska baza tako majhna, da se ne moremo redno uvrščati na velika tekmovanja," je poudaril 62-letni Mariborčan, ki je trenersko kariero začel leta 2000 v Ljudskem vrtu.

Prepričan je, da ko bodo mladi igralci enkrat zbrali 70, 80 nastopov, bo to res velika moč Slovenije. "Kljub temu uspehu pa to ni najugodnejši čas za nas, ker je imelo veliko igralcev težave v klubih in s fizično pripravljenostjo, zato je bilo treba marsikaj krpati."

Zadnji trenutki tekme Slovenija - Anglija

Ne želi primerjati različnih generacij

Izognil se je odgovoru o tem, ali je to največji uspeh v karieri. "Bilo je veliko uspehov in veliko porazov. Pustite mi presojo, kam ta uspeh sodi pri meni. Je pa nekaj posebnega. Ne bom rekel, da je boljša od zlate generacije ali od afriške generacije. Lahko smo optimistični za slovenski nogomet."

V Frankfurtu proti Portugalcem ali v Münchnu z zmagovalci skupine E

Tekmec v osmini finala bo znan v sredo zvečer. Znano pa je, da bodo Slovenci igrali 1. julija v Frankfurtu ali 2. julija v Münchnu. Med potencialnimi tekmeci Slovenije je Portugalska, ki je osvojila prvo mesto v skupini F. Slovenija bi se s Cristianom Ronaldom in soigralci pomerila, če izmed tretjeuvrščenih odpade Madžarska. Tekma bi bila v Frankfurtu v ponedeljek ob 21.00.

Izmed tretjeuvrščenih ekip v izločilne boje napredujejo štiri najboljše reprezentance. Trenutno so najboljše tretjeuvrščene reprezentance Nizozemska s štirimi točkami, Slovenija, Slovaška (skupina E) in Madžarska pa s po tremi. Iz nadaljnjih bojev je že izpadla Hrvaška, ki je bila tretja v skupini B z dvema točkama.

Sorodna novica Glasna navijaška karavana bo še odmevala po Nemčiji

Če bi Madžarska na koncu ohranila vodstvo pred tretjeuvrščeno ekipo v skupini F, bi Slovenijo čakal obračun z zmagovalko skupine E. To je lahko katera koli ekipa izmed trenutno štirih reprezentanc, ki imajo vsaka po tri točke (Romunija, Belgija, Slovaška in Ukrajina). V tem primeru bi Slovenija igrala v Münchnu v torek ob 18.00.

"Čisto vseeno mi je, kateri bo tekmec. Od danes bomo razmišljali za naprej. Pomembno je, da smo dokazali, da si zaslužimo. Še vedno smo v Nemčiji. V kvalifikacijah smo res imeli lažjo skupino, na EP-ju pa smo igrali proti trem močnim ekipam," je pogled naprej usmeril Kek, ki se je razveselil tudi obiska predsednika Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina po tekmi.

Tudi nemški novinarji so pohvalili Slovence in Kek je zablestel še v nemškem jeziku, ko je pojasnil, koliko slovenskih navijačev se je že zbralo na vseh treh tekmah skupinskega dela.

Najboljši igralec tekme Gnezda Čerin po uspehu Slovenije

Southgate: Nismo zmagali, smo pa naredili korak naprej

Takoj za njim je v konferenčno sobo stopil Southgate, ki se je moral znova zagovarjati. V dveh dneh v Kölnu smo se pogovarjali s številnimi angleškimi novinarji in navijači. Nihče ni bil zadovoljen z igro reprezentance v skupinskem delu.

"Navijači so bili izjemni v drugem polčasu, to naredi razliko. Zelo ponosen sem na igralce, obdržali so zbranost v tekmi, v katero so vstopili v zahtevnih okoliščinah. To, da so zdržali, bili potrpežljivi in čakali na priložnosti, je odlično. V drugem polčasu smo popolnoma nadzorovali potek srečanja. Imeli smo nekaj dobrih priložnosti, ki jih nismo izkoristili. Bili smo dobri v obrambi in nizali smo napade. Nismo zmagali, smo pa naredili korak naprej. Razumem, kaj se govori o meni, to ustvarja čudno okolje za delo, vendar držimo skupaj in sem ponosen na fante," je razmišljal angleški selektor, ki prav tako še čaka na tekmeca v osmini finala. V nedeljo bi se v Gelsenkirchnu lahko srečal z Nizozemci. Vse do finala pa se Angleži ne morejo srečati z Nemci, Španci, Portugalci ali Francozi!

Predsednik NZS-ja Mijatović: Fantje še niso rekli zadnje

"Nisem še videl, da bi katera ekipa osvojila prvo mesto v skupini in bi prejemala take kritike. V zadnjih šestih letih je Anglija igrala dobro in pričakovanja so hitro narasla. Naš prvi cilj je bil preboj v osmino finala, drugi cilj je bil zmaga v skupini. Oboje nam je že uspelo. Zdaj moramo vse skupaj še nadgraditi. Prepričan sem, da se bomo kmalu izboljšali tudi v napadu," je še dodal osmoljenec domačega evropskega prvenstva leta 1996, ko je zapravil enajstmetrovko v šesti seriji proti Nemčiji v polfinalu na Wembleyju.

Oblak po zgodovinski uvrstitvi Slovenije v osmino finala
Zadnji trenutki tekme Slovenija - Anglija