Urška Žigar in Gorazd Penko. Foto: EPA/www.alesfevzer.com (fotomontaža)
Urška Žigar in Gorazd Penko. Foto: EPA/www.alesfevzer.com (fotomontaža)
Sorodna novica Urška Žigart nezadovoljna z neizborom za Pariz, jezen tudi Pogačar

Za svežo dvakratno državno prvakinjo tako v vožnji na čas kot na cestni dirki prostora v ekipi dveh ni bilo. Selektor Gorazd Penko se je odločil za Eugenio Bujak in Urško Pintar. Na svetovni lestvici UCI je Žigart najboljša Slovenka na 113. mestu, Bujak je 138., Pintar 232.

Žigart je na Instagramu razočarano zapisala: “Veliko je stvari, ki bi jih lahko napisala, a raje z dvignjeno glavo pišem svojo zgodbo. Ni najlažje sprejeti, a nekatere bitke so izgubljene, preden se sploh začnejo. Srečno vsem, ki so se jim sanje uresničile.

Ogorčen je bil tudi njen partner Tadej Pogačar. "Tako sem jezen. Dvakratna državna prvakinja in najboljša slovenska kolesarka svetovne serije ni bila izbrana v ekipo za olimpijske igre. Brez besed,” je na X-u zapisal Pogačar.


Odziv kolesarske zveze

Urška Žigart se je še enkrat odzvala na družbenih omrežjih:
Urška Žigart se je še enkrat odzvala na družbenih omrežjih: "Nisem pričakovala, da bo to doseglo takšno odmevnost, kot jo je. Z odločitvijo sem se že zdavnaj sprijaznila. Sploh ni moj namen vsiliti sodelovanja. Še posebej, ker mislim, da ne želim dirkati nekje, kjer me ne cenijo, in biti z ljudmi, ki me samo ponižujejo. Dovoljeno pa mi je izraziti nestrinjanje z izločitvijo iz izbora in opozoriti na neobstoj dejanskih objektivnih meril v postopku izbora," je zapisala na Instagramu. Foto: Instagram

Odziv Kolesarske zveze objavljamo v celoti spodaj:

Vodstvo oz. predsedstvo Kolesarske zveze Slovenije in tudi Olimpijskega komiteja Slovenije nimata vpliva na izbor reprezentanc, ki bosta zastopali Slovenijo na Olimpijskih igrah v Parizu. Izbor reprezentančnih tekmovalk in tekmovalcev je v popolni pristojnosti selektorjev, je pa njihova odgovornost, da izberejo najboljše.

Tekmovalne kvote na OI so omejene. Pri moških imamo na voljo maksimalno kvoto štirih tekmovalcev za cestno dirko in enega tekmovalca za vožnjo na čas, ki pa mora biti potem eden izmed štirih udeležencev na cestni dirki. Pri ženskah imamo kvoto dveh tekmovalk, tako na cestni dirki kot vožnji na čas.

Trenutno poteka Dirka po Franciji, na kateri vsi naši kolesarji, ki tam tekmujejo, igrajo zelo pomembne ali celo ključne vloge in kar nas veseli je, da so vsi v odlični formi. Ker je dirka še dolga in se marsikaj lahko zgodi, v tem trenutku ne moremo vedeti, kakšna bo forma, izčrpanost oz. nasploh stanje kolesarjev. Zato bo moška reprezentanca dokončno potrjena po koncu Dirke po Franciji.

Lahko pa povemo, da sta se Primož in Tadej vožnji na čas na OI odpovedala, saj bo na programu komaj 6 dni po Touru in se na to disciplino ne bosta mogla kvalitetno pripraviti. Poleg tega je proga ravninska, kar jima ne ustreza za doseganje najvišjih mest. Jan, ki je v vožnji na čas na taki trasi odličen, pa se bo lahko pripravljal tudi za to olimpijsko disciplino. Ne glede na dokončen izbor moške reprezentance, ki bo v Parizu zastopala Slovenijo, bomo imeli izjemno močno ekipo in cilj je osvojitev kolajne.

Ženska ekipa, za razliko od moške, v Parizu ne bo najštevilčnejša in pričakovanja glede rezultata so žal nižja. Ogrodje slovenske reprezentance sestavljajo načeloma samo štiri kolesarke: Eugenija Bujak, Špela Kern, Urša Pintar in Urška Žigart, ki trenutno dirka na Dirki po Italiji. Od teh bosta na OI lahko nastopile samo dve. Na Kolesarski zvezi zagotovo želimo, da bi Slovenijo na olimpijskih igrah zastopali trenutno naši najboljši tekmovalki, je pa končna odločitev na strani selektorja.

Kolesarska Zveza Slovenije


Gorazd Penko. Foto: www.alesfevzer.com
Gorazd Penko. Foto: www.alesfevzer.com

In kaj pravi torej selektor Gorazd Penko? Spregovoril je za Televizijo Slovenija: "Zakaj te dve tekmovalki? Naštel bom čisto objektivne razloge: lani se je podeljevala kvota nacionalnim panožnim zvezam v kolesarstvu in Urška Pintar je dosegla najvišje število točk, na Mednarodni lestvici je bila tudi najvišje postavljena. Čeprav vemo, da tekmuje s klubom, ki nima prav veliko možnosti za dirke in veliko sredstev. Drugo, kronometrsko kvoto, si je privozila Eugenia Bujak, ki sem jo odlično pripravil na kronometrsko preizkušnjo na SP-ju. Dosegla je 12. mesto, česar niti slučajno nisem pričakoval. Takrat so se postavile kvote za letošnje olimpijske igre."

Pa neizbor Urške Žigart? "Če pa pogledamo širše glede selekcije: Urška Žigart nikoli do danes na enodnevni dirki ni bila med top 30 kolesark na svetovnih prvenstvih ali enodnevni WorldTour dirki. Ne gre pa izpodbijati njene kvalitete na daljših vzponih, kakšrna je bila današnja etapa na ženskem Giru. Tu ima nesporno kvaliteto."

Kolesarska zveza dvignila prah, ker na OI ne gre Urška Žigart