Roglič je na tretjem zaporedni Dirki po Franciji moral odstopiti zaradi posledic padca. Njegov največji uspeh na Touru ostaja skupno drugo mesto leta 2020, ko mu je končna zmaga izpolzela iz rok in nog na razvpitem kronometru na La Planche des Belles Filles v predzadnji, 20., etapi covidne izvedbe velike pentlje. Foto: Reuters
Roglič je na tretjem zaporedni Dirki po Franciji moral odstopiti zaradi posledic padca. Njegov največji uspeh na Touru ostaja skupno drugo mesto leta 2020, ko mu je končna zmaga izpolzela iz rok in nog na razvpitem kronometru na La Planche des Belles Filles v predzadnji, 20., etapi covidne izvedbe velike pentlje. Foto: Reuters

Slovenski as se je med četrtkovo etapo znova znašel na tleh, tokrat približno 12 km pred ciljem. Padel je že na večkrat poškodovano ramo, vstal in nadaljeval etapo, ob tem pa izgubil veliko časa, zaradi česar je v skupnem seštevku padel na šesto mesto in za vodilnim Tadejem Pogačarjem nabral zaostanek 4:42.

To pomeni, da je tako rekoč ostal brez možnosti za zmago na dirki, najverjetneje tudi brez možnosti za uvrstitev na stopničke. Veliko vprašanje je bilo, kakšne posledice je na Kisovčanu pustil grd padec. "Ne vemo, ali bo lahko nadaljeval. Imamo vrhunsko zdravniško službo. Bomo videli, kako bo jutri," je po včerajšnji etapi povedal Rolf Aldag, športni direktor ekipe Red Bull Bora Hansgrohe.

Roglič po dveh zaporednih padcih znova predčasno končal Dirko po Franciji
Rogličev šef: Ni bilo smiselno, da bi kolesaril dalje

Naslednji cilj Vuelta 24?

Sorodna novica Vodilna trojica v vetru pretegnila noge, Philipsenu sprint v Pauju

Danes so ob 11.15 iz moštva Red Bull Bora Hansgrohe potrdili, da Rogle ne bo na startu 13. etape. "Primož Roglič je po včerajšnji etapi in danes zjutraj opravil skrben pregled pri naši zdravniški ekipi. Sprejet je bil sklep, da danes ne bo začel etape in se bo osredotočil na cilje v prihodnosti. Želimo ti čimprejšnje okrevanje, Primož," so zapisali na družbenih omrežjih.

Primož Roglič je tretjič zapored predčasno končal dirko vseh dirk. Zaradi posledic padca je kot kapetan nizozemske ekipe odstopil tako leta 2021 kot leta 2022, lani ni nastopil v Franciji, letos pa se je vrnil kot kapetan nemške ekipe.

Kaj sledi? Bržkone si vodstvo novopečenih rdečih bikov želi Rogliča na Dirki po Španiji. Vuelta 24 se bo začela že 17. avgusta v Lizboni. Bo šel Roglič znova na lov za četrto rdečo majico v Španiji?

Tretjič zapored odstopil zaradi padcev

Potem ko je Roglič v zadnjih šestih letih začel dirkati na skupni seštevek, je najvišje na Dirki po Franciji posegel leta 2020, ko je bil drugi. Takrat je bil na dobri poti, da bi slavil zmago, a ga je v predzadnji etapi v kronometru na Planche-des-Belles-Filles prehitel rojak Tadej Pogačar in presenetljivo zmagal.

Pozneje so jo Kisovčanu zagodli številni padci, zaradi katerih so se predčasno razblinili upi na tako želeno skupno zmago v letih 2021 in 2022. Lani se je zaradi izgube statusa nespornega vodje takratne ekipe Jumbo Visma posvetil drugim ciljem, zmagal na Giru po sijajni predstavi na Svete Višarje, predlani pozno poleti pa je z drugega mesta po padcu odstopil z Vuelte.

Sorodna novica Roglič po padcu na desno ramo izgubil dve minuti in pol ter zdrsnil na šesto mesto

Letos se je na Dirko po Franciji podal v barvah nove ekipe, potem ko je iskal polno podporo moštva, nekaj, česar mu Nizozemci po dveh zmagah Danca Jonasa Vingegaarda niso več mogli zagotoviti za rumeno pentljo.

A nesreče na francoskih cestah s tem ni pustil za sabo. Ta ga je "našla" sredi tega tedna, ko je najprej v sredo na zahtevni hriboviti etapi padel pri majhni hitrosti, v četrtek pa jo je odnesel precej huje ter po prespani noči končal nastope na 111. francoski pentlji.

Roglič je to sezono načrtoval še nastop na Dirki po Španiji, medtem ko je olimpijski nastop na cestni dirki še visel v zraku in je bil odvisen predvsem od počutja po koncu Dirke po Franciji. Po odstopu zaradi posledic padca je Rogličev nastop na cestni dirki v Parizu 3. avgusta malo verjeten.

Pogačar razočaran in žalosten zaradi Rogličevega odstopa
Mohorič in Tratnik o Rogličevem odstopu