Sedma etapna zmaga Jasperja Philipsena na Dirki po Franciji, druga letos, potem ko je bil najboljši že v deseti etapi. Foto: AP
Sedma etapna zmaga Jasperja Philipsena na Dirki po Franciji, druga letos, potem ko je bil najboljši že v deseti etapi. Foto: AP

Dan se je začel s slabo novico za ljubitelje slovenskega kolesarstva. Ob 11.15 so iz ekipe Red Bull Bora Hansgrohe sporočili, da Primoža Rogliča ne bo na startu 13. etape. "Primož Roglič je po včerajšnji etapi in danes zjutraj opravil skrben pregled pri naši zdravniški ekipi. Sprejet je bil sklep, da danes ne bo začel etape in se bo osredotočil na cilje v prihodnosti. Želimo ti čimprejšnje okrevanje, Primož," je zapisala nemška ekipa na družbenih omrežjih ob koncu Dirke po Franciji za Rogliča.

Sorodna novica Roglič zaradi posledic padca končal Tour

Belgijski dvoboj za zmago Philipsenu

13. etapa Agen–Pau je prinesla 163,5 km in dva tisoč višinskih metrov, pri čemer sta bila ob koncu etape dva kratka kategorizirana prelaza. Že predtem je bilo veliko napadov in preobratov, ob močnem bočnem vetru je za nekaj akcije poskrbel tudi vodilni trojec Pogačar, Evenepoel, Vingegaard.

Na koncu je v Pauju pod vznožjem Pirenejev odločal sprint razredčene skupine. Najmočnejši je bil Jasper Philipsen, ki je osvojil drugo etapno zmago na letošnjem Touru. Drugi dan zapored je bil drugi Wout van Aert, tretji pa je bil v sprintu Pascal Ackermann. Zmagovalec treh etap Biniam Girmay je s četrtim mestom utrdil lastništvo nad zeleno majico.

S povprečno hitrostjo 48,82 km/h je bila to osma najhitrejša etapa v zgodovini Dirke po Franciji, so izpostavili prireditelji, pri čemer sta se tudi šesta (2002) in sedma najhitrejša etapa (1988) v zgodovini končala v Pauju.

Roglič po dveh zaporednih padcih znova predčasno končal Dirko po Franciji

"Skoraj vse je bilo popolno. Malce sem bil izpostavljen vetru, ko sem šel iz zavetrja, a sem imel dovolj moči, da sem prehitel van Aerta. Zadovoljen sem s tem sprintom," je dodal 26-letni Belgijec iz ekipe Alpecin Deceuninck.

Pogačar vztrajal na čelu vse do sprinta

Ob padcu okoli Arnauda De Lieja v zadnjem kilometru se je v sprint spustila tudi rumena majica, ki v varnih zadnjih kilometrih ni zapustila čela dirke. Tadej Pogačar je bil na koncu deveti, prehitel pa je tudi rojaka sprinterja, saj je bil Luka Mezgec enajsti.

Večina kolesarjev glavnine je prišla v cilj z razliko, tudi minuto ali več, a so zaradi padca vsi dobili čas zmagovalca.

"Vedeli smo, da bo kaotično, a nismo pričakovali tako velike skupine v begu in da bo v njej tudi Adam Yates. To je bilo izvrstno za nas, saj nam ni bilo potrebno potrošiti veliko moči," je dan opisal Pogačar, ki je že pred tednom dni začel omenjati pirinejske gorske etape. "Všeč so mi vzponi v Pirenejih. Pred začetkom Toura niti nisem točno vedel, čez katere klance gremo. Ko sem si zdaj ogledal vzpone, vidim, da jih poznam in se jih veselim."

Zadnja dva kilometra 13. etape Toura 2024

Močen beg dneva, protinapad čebel

Van der Poel, Mohorič, Abrahamsen in Adam Yates so bežali 90 km, preden jih je glavnina z Vismo in sprinterskimi ekipami le ujela. Foto: Omrežje X/@LeTour
Van der Poel, Mohorič, Abrahamsen in Adam Yates so bežali 90 km, preden jih je glavnina z Vismo in sprinterskimi ekipami le ujela. Foto: Omrežje X/@LeTour

Etapo je pošteno začinil veter, ki je na določenih mestih omogočal napad in povzročil razpad skupin na tako imenovane ešalone. Veter je najprej izkoristila velika in močna skupina napadalcev, med njimi so bili tudi svetovni prvak Mathieu van der Poel, Matej Mohorič, Jan Tratnik in tudi Adam Yates. Na odprtem odseku, na 24. km etape, je Visma Lease a Bike raztegnila in raztrgala glavnino, a s peterico čebel sta se odpeljala tudi vodilni Tadej Pogačar in drugouvrščeni Remco Evenepoel (+1:06).

Pod vodstvom Jonasa Vingegaarda (+1:14) je nizozemska ekipa iz bega odpoklicala Tratnika in skušala izničiti pobeg, hkrati pa se oddaljiti od glavnine, v kateri je od vodilnih kolesarjev ostal petouvrščeni Carlos Rodriguez (+4:40; Ineos Grenadiers). A glavnina je ujela napadalne čebele.

UAE Emirates z v rumeno odetim Pogačarjem v bočnem vetru 60 km pred ciljem 13. etape. Foto: AP
UAE Emirates z v rumeno odetim Pogačarjem v bočnem vetru 60 km pred ciljem 13. etape. Foto: AP

Beg kvarteta iz bega dneva

V ospredju je ostala skupina 20 kolesarjev, v kateri pa so se zaradi prisotnosti osmouvrščenega Yatesa (+6:59) pričakovano vrstili novi napadi. Beg je uspel četverici Michal Kwiatkowski, Julien Bernard, Romain Gregoire in Magnus Cort. Preostali del pobega s 16 kolesarji, med katerimi sta bila tudi Mohorič in A. Yates, je bil ujet 70 km pred ciljem.

Ko rumena majica reže veter ...

60 km pred ciljem je vajeti prevzela ekipa UAE Emirates in glavnina se je v močnem bočnem vetru znova začela drobiti in razpadati na ešalone. Ko je potegnil sam Pogačar z Evenepoelom, se je oddaljila prva skupina, v kateri je zadnji priključek ujel Vingegaard. A pomočniki so hitro zakrpali luknjo in takrat je šel Danec na čelo glavnine. Ravno po koncu vetrovnega odseka je bila ujeta tudi četverica ubežnikov.

V skupini kapetanov je slabih 50 kolesarjev, medtem ko je v ozadju ostala polovica sprinterjev. V ospredju sta bila od klasičnih sprinterjev le zelena majica Girmay, De Lie, Ackermann in van Aert. Na razgibanem zaključku sta najprej napadla Tobias Johannessen in Richard Carapaz, nato trojica Stuyven, Van Moer in Grellier, kar je povzročilo dodaten osip v glavnini.

Philipsen dobil sprint na pragu Pirenejev
Tudi devetouvrščeni Ayuso končal dirko

Moštvo UAE Emirates je sporočilo, da dirko zapušča tudi Juan Ayuso, eden izmed pomočnikov Tadeja Pogačarja, ki se je okužil z novim koronavirusom. Virus je mlademu Špancu pobral preveč moči, da bi francosko pentljo lahko nadaljeval, so sporočili. Ayuso je bil po 12. etapah uvrščen na skupno deveto mesto z zaostankom 7:09 za svojim kapetanom.

Pogačarjev komentar po 13. etapi: "Odstop Ayusa je udarec, saj je bilo predvideno, da bo eden ključnih fantov v gorah. A sta za gore še vedno Almeida in Adam Yates, tudi ostalim gre zelo dobro na vseh terenih. Skupaj rastemo in napredujemo kot ekipa, tudi brez enega smo lahko izredno močni."

Profil 13. etape. Naslednja in zadnja sprinterska etapa bo 16. v torek. Foto: ASO/GeoAtlas
Profil 13. etape. Naslednja in zadnja sprinterska etapa bo 16. v torek. Foto: ASO/GeoAtlas

Dve gorski etapi v Pirenejih

Konec tedna prinaša dve gorski etapi. Pestro bo že v soboto s tremi kategoriziranimi vzponi, vključno z legendarnim Tourmaletom, v nedeljo bo na sporedu še težja preizkušnja s petimi kategoriziranimi vzponi s ciljem na brutalnem Plateau de Beillu (15,8 km ob 7,9-odstotni naklonini).

Pogačar: Nedeljska etapa v Pirenejih bo brutalna

111. DIRKA PO FRANCIJI

13. ETAPA, Agen–Pau, 165,3 km:

Mezgec po vetrovnem dnevu: Nisem imel več nog
Tratnik po 13. etapi: Taktičen dan in nenačrtovani beg