Tadej Pogačar, najboljši kolesar na svetu. Foto: Reuters
Tadej Pogačar, najboljši kolesar na svetu. Foto: Reuters
Slovenski šampion v objemu zaročenke Urške Žigart. Foto: Reuters
Slovenski šampion v objemu zaročenke Urške Žigart. Foto: Reuters

Kaj sploh dodati? Še včeraj je po drugi zaporedni zmagi na peklenski alpski etapi Pogačar zagotavljal, da bo dirkal povsem sproščeno, predvsem pa pazljivo, saj so spusti na trasi med Monte Carlom in Nico zelo nevarni.

A tudi na zadnji dan letošnje Dirke po Franciji tekmeci niso imeli niti najmanjših možnosti. V boj za etapno zmago so se na koncu spustili trije, ob Pogačarju še Remco Evenepoel in Jonas Vingegaard, ki pa jima nikakor ni uspelo streti gorenjskega volka.

Že po prvem merjenju vmesnega časa je bil Pogi najhitrejši, sedem sekund je imel naskoka pred Vingegaardom, prednost pred Dancem je v naslednjih kilometrih in ob drugem merjenju vmesnega časa narasla že na 25 sekund. V zadnjem delu trase jo je nato več kot podvojil in etapo dobil z 1:04 naskoka. Evenepoel je na tretjem mestu zaostal 1:14.

S tem je Pogačar dobil že tretjo zaporedno etapo, šesto na letošnjem Touru in 17. na Dirki po Franciji. To je bila zanj tudi rekordna in jubilejna 20. zmaga letos.

Še pogled proti neverjetnim razlikam v končnem vrstnem redu, kjer ima Pogačar pred drugouvrščenim Vingegaardom 6:17 prednosti, kar 9:18 pred tretjeuvrščenim Evenepoelom. Četrtouvrščeni Joao Almeida, Pogačarjev moštveni kolega, zaostaja že za neverjetnih 19:03!

Sorodna novica Pogačar: Na zadnjih dveh Tourih vedno nekaj napak, letos pa je bilo vse popolno

Pogačar je tako postal prvi kolesar po Marcu Pantaniju iz leta 1998, ki je v istem letu dobil Dirko po Italiji in Dirko po Franciji.

Dirko so s kronometrom končali še trije Slovenci. Jan Tratnik (Visma Lease a Bike) je osvojil 24. mesto, za Pogačarjem je zaostal 4:07. Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je bil 57. (+5:59), Luka Mezgec (Jayco AlUla) pa 118. (+8:12).

V skupnem seštevku je Tratnik letošnji Tour končal na 64. mestu (+3:48:34), Mezgec je bil 116. (+5:17:26), Mohorič pa 127. (5:33:22). Primož Roglič (Red Bull Bora Hansgrohe) je odstopil.

Sprejem za Pogačarja na TV SLO 2/MMC

Sprejem za Tadeja Pogačarja v Ljubljani in v Komendi boste lahko spremljali tudi v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in na MMC-ju, in sicer v sredo, 24. julija, od 18. ure dalje.

Zadnji kilometri Dirke po Franciji 2024
Pogačar tudi na zadnji etapi ugnal vse tekmece
Kratek pregled Dirke po Franciji 2024
David Črmelj o vseh treh dobljenih Tourih Tadeja Pogačarja
Pogačar v Nici nasledil Pantanija
Izjemna sezona Pogačarja, a ni je še konec
Pogačar ob zvokih Zdravljice ponosno zapel
Kako je Pogačar prišel do tretje zaporedne etapne zmage
Zaključna slovesnost Toura 2024
Pogovor s Tadejem Pogačarjem
Pogačar po koncu Dirke po Franciji 2024
Profil zadnje etape. Foto: Organizator
Profil zadnje etape. Foto: Organizator