Po Eddyju Merckxu, Bernardu Hinaultu, Jacquesu Anquetilu, Faustu Coppiju, Miguelu Indurainu, Stephenu Rochu in Marcu Pantaniju je postal osmi kolesar z dvojčkom Giro-Tour v istem letu. Foto: Reuters
Po Eddyju Merckxu, Bernardu Hinaultu, Jacquesu Anquetilu, Faustu Coppiju, Miguelu Indurainu, Stephenu Rochu in Marcu Pantaniju je postal osmi kolesar z dvojčkom Giro-Tour v istem letu. Foto: Reuters

Zaradi olimpijskih iger v Parizu se je tokratna izvedba najprestižnejše kolesarske dirke na svetu namesto v francoski prestolnici končala v Nici. Ob Azurni obali ni bilo izvedene tradicionalne parade šampionov, ampak se je velika pentlja končala z vožnjo na čas med Monakom in Nico. Na trasi, ki jo 25-letni as s Klanca pri Komendi pozna do potankosti, saj tu ogromno trenira. V velikem slogu je tudi ura resnice pripadla najboljšemu kolesarju na svetu, ki je kronometer odpeljal 63 sekund hitreje od Jonasa Vingegaarda.

Sorodna novica Pogačar dobil kronometer, potrdil zmago na Touru – in nasledil Pantanija

V skupnem seštevku je Danca, svojega velikega tekmeca, ki mu je moral priznati premoč na zadnjih dveh Dirkah po Franciji, potem ko je predtem dvakrat zapored v rumenem poziral v Parizu, tokrat prehitel za šest minut in 17 sekund. "Ne morem opisati, kako vesel sem. Po dveh težkih Tourih, ko sem vedno naredil nekaj napak, je bilo letos vse popolno. Sem brez vesel. Da sem zmagal še to … Neverjetno," so bile prve besede Pogačarja za prireditelja ASO-ja. Z najhitrejšo vožnjo na kronometru je vpisal že 20. zmago sezone, skupaj s končnim slavjem na Dirki po Franciji pa že 84. v karieri.

Zadnji kilometri Dirke po Franciji 2024
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Na Touru je bil razred zase. Praktično je ves čas nosil rumeno majico, le na treh etapah je ni, in kmalu po startu v Firencah pokazal svojo moč. Ko so se začeli najtežji klanci, je z napadi hitro dokazal, da mu letos nobeden ni kos. Najprej si je priboril prednost pred konkurenco, ko je šla etapa čez sloviti Galibier. Nato je z napadi navdušil v Pirenejih, kjer je dobil zahteven dvojček, kralj Tadej pa je svojo vladavino potrdil tudi v Alpah, kjer je prav tako slavil na obeh peklenskih etapah. Na kronometru je za popoln zaključek poskrbel za še tretjo zmago v treh dneh.

"Mislim, da se je prvič zgodilo, da sem bil na Grand Touru res povsem samozavesten vsak dan. Tudi na Giru sem imel slab dan, a ne bom povedel katerega. Ta Dirka po Franciji pa je bila neverjetna. Užival sem od prvega do zadnjega dne. Imel sem izjemno podporo in nisem hotel nobenega razočarati. Užival sem tudi zanje," je nadaljeval Pogačar, ki ima zdaj v svoji zbirki že 17 etapnih zmag na Dirki po Franciji, skupaj pa 26 na Grand Tourih. Sedemkrat je v karieri najhitreje odpeljal vožnjo na čas, trikrat od tega na Touru.

"Z dobrimi občutki sem začel v Monaku. Vesel sem bil, da se je kronometer začel na stezi formule ena. Mislim, da je to najboljša dirka formule ena. Najprej sem poslušal primerjave z Remcem. Dobro sem se počutil na vrhu prvega klanca. Imel sem dobre občutke, saj sem tu veliko treniral. Urška (Žigart, zaročenka, op. a.) mi je večkrat rekla, zakaj toliko treniram tu. Želel sem unovčiti dobro poznavanje. Sem kontroliral, ampak nisem želel zamuditi priložnosti," je o etapi še dodal popularni Pogi, ki je imel ves čas veliko podporo slovenskih navijačev. V velikem številu so se zbrali tudi v Nici.

Kratek pregled Dirke po Franciji 2024

Svoje ime je že mnogokrat vpisal v zgodovinske knjige, zdaj pa se je pridružil še enemu ekskluzivnemu klubu. Namreč postal je osmi kolesar, ki mu je uspelo v istem letu osvojiti Dirko po Italiji in Dirko po Franciji, za nameček je na obeh prestižnih tekmovanjih osvojil po šest etap: "Neverjetno. Nikoli si nisem mislil, da mi bo uspelo kaj takega. Mogoče je kdo mislil, da je bil Giro varovalka, če mi ne bi uspelo na Touru. Če bi osvojil le Giro, bi bila vseeno sezona uspešna. Da sem dobil oboje skupaj, pa je na povsem svoji ravni. Ponosen sem, da mi je uspelo."

"V zadnjih dveh letih smo veliko poslušali, da spremljamo najboljšo ero kolesarstva. Tudi, če ne bi tekmoval v njej, bi se strinjal s tem. Vsaj na Grand Tourih je tako. Konkurenca je z Jonasom, Remcom in Primožem res izjemna. Prihajajo tudi mladi, ki so vse boljši. Lahko le uživamo v teh čudovitih trenutkih za kolesarstvo," je dodal Pogačar, o načrtih za prihodnost pa razkril, da neizpolnjena želja ostaja naslov svetovnega prvaka: "Van der Poel je lepo videti v mavrični majici. Tudi jaz bi jo enkrat rad imel. Imam pa še čas za to."

Pogačar po koncu Dirke po Franciji 2024
Mauro Gianetti po koncu Toura 2024