Zdaj navijaška premierjeva podpora, v roku dveh mesecev pa sestanek na vladi za olajšanje prehoda športnikov po koncu kariere. Foto: MMC RTV SLO
Zdaj navijaška premierjeva podpora, v roku dveh mesecev pa sestanek na vladi za olajšanje prehoda športnikov po koncu kariere. Foto: MMC RTV SLO

Politiki in športniki. Par, ki ne žanje velikega odobravanja v javnosti. A hkrati so veliki odri, kot so olimpijske igre, idealna priložnost, da se srečajo šport, gospodarstvo in politika.

"Brez predsednika Macrona podpisa ne bi bilo"

"Popoldne se na kratko dobim s predsednikom Macronom, da se mu zahvalim za njegovo podporo pri največji investiciji v avtomobilsko industrijo, ki smo jo vpisali ravno ta teden. V tem primeru investicijo Renaulta v Revoz. Povedati moram zelo neposredno, da brez predsednika Macrona tega podpisa ne bi bilo. Zato sem tudi tukaj v Parizu z namenom, da se mu osebno zahvalim za njegovo pomoč na tem področju," je slovenski premier Robert Golob razkril, zakaj bo obiskal odprtje poletnih olimpijskih iger v francoski prestolnici.

Sorodna novica V Revozu podpisali memorandum. Leta 2026 naj bi zagnali proizvodnjo električnega twinga.

Največja francoska investicija v Sloveniji, s katero se ohranjajo službe in pomen družbe Revoz v Novem mestu, je v mesto luči poleg predsednika vlade pripeljala tudi ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana.

Slovenska hiša v slikovitem parku La Villette, kjer je 17 držav izkoristilo priložnost postavitve nacionalne hiše, se sicer uradno odpira šele v soboto. A že v petek je bila na obisku tudi predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je tu opravila bilateralni pogovor s slovaškim predsednikom Petrom Pellegrinijem.

Premier napovedal reševanje prehoda po koncu kariere

Če se je predsednica države zatem posvetila predvsem pričakovanju olimpijske štafete, ki je potovala po parku La Villette, se je premier sestal s predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije na delovnem kosilu.

Franjo Bobinac in premier Golob sta nato predstavila glavno športno vprašanje, ki sta ga obravnavala.

"Dostikrat smo vsi ponosni na športnike takrat, ko osvajajo medalje, potem pa, ko mine mesec ali dva, največkrat pozabimo nanje. Ravno to je bila osrednja tema pogovorov s predsednikom olimpijskega komiteja. Kako se s spremembo zakonodaje na davčnem in na pokojninskem področju približati potrebam, ki jih imajo športniki po zaključku kariere," je Golob predstavil vprašanje, kako olajšati prehod vrhunskim športnikom v vsakdanje življenje.

"Da bodo lahko tudi oni imeli bolj normalno življenje. Dogovorila sva se, da v septembru, potem ko bomo že slavili vse medalje, ne bomo pozabili, ampak se takrat dobimo na vladi in pogledamo, na kakšen način se lahko približamo potrebam športnic in športnikov po zaključku kariere," je napovedal in obljubil premier, da bo najkasneje v dveh mesecih sledil uradni sestanek vlade in OKS-ja na to temo, ki je v preteklosti že burila duhove ob besedah olimpionikov, kot je bil Primož Kozmus.

Golob obiskal Slovensko hišo v središču Pariza

Pustiti pečat med olimpijskim festivalom

Ob generalki v slovenski hiši se je Franjo Bobinac zahvalil za vladno podporo projektu, s katerim želi Slovenija pustiti pečat med olimpijskim karnevalom, ki se bo vseskozi odvijal v parku ob kanalu, kjer se tudi na oblačen in delno deževen dan tre ljudi.

Priložnost je predsednik OKS-ja izkoristil za predajo posebnega srebrnika, ki ga je slovenska športna zveza izdala ob 100-letnici olimpijskega naslova Leona Štuklja, ki je ravno v Parizu leta 1924 postal zmagovalec v gimnastičnem mnogoboju in na drogu.

Visoka pričakovanja, a brez napovedi, koliko medalj

Ob prihodu v Slovensko hišo je Golob dejal Bobincu, da ima sam osebno visoka pričakovanja. Rezultatsko ali številsko tega vseeno ni želel opredeliti. "Vem, da bomo zelo ponosni na naše športnike v prihodnjih dneh, danes pa bomo ponosni na to, kar smo videli in kar se je pripravilo v Slovenski hiši," je bil sprva diplomatsko previden Golob, ki je nato priznal, da velike upe polaga v njegov šport.

Slalom na divjih vodah, kjer ima slovenska reprezentanca tri močne adute za odličja. "A sam si želim, da bi bilo že v soboto presenečenje v judu. Ker sem samo še ta dan v Parizu, a brez pritiska, prosim," je Golob v smehu pojasnjeval svoj veliki optimizem, da bo Slovenija že v prvih dneh prebila led in s prvim odličjem napovedala nove odlične olimpijske igre.

"Vsi me sprašujejo, koliko bo medalj oziroma kaj bo uspeh za OKS. Nič ne napovedujem, sam si želim in verjamem, da bomo videli slovenske športnice in športnike v najlepši luči," se predsednik OKS-ja Bobinac ne pusti zapeljati v preroške vode.

Najprej odprtje iger, kjer bo po številu rekordno slovensko odpravo podprl celotni državni vrh, nato pa začetek bojev za odličja. Tuje napovedi, temelječe na statistikah zadnjih sezon in formi vrhunskih Slovenk ter Slovencev, napovedujejo od tri do šest medalj.