Ni bilo načrtovano, a z napadalnim dirkanjem brez pritiska je Ben O'Connor zaostanek dveh minut v eni sami etapi spremenil v prednost skoraj petih minut pred prvim favoritom. Foto: EPA/Unipublic/Sprint
Ni bilo načrtovano, a z napadalnim dirkanjem brez pritiska je Ben O'Connor zaostanek dveh minut v eni sami etapi spremenil v prednost skoraj petih minut pred prvim favoritom. Foto: EPA/Unipublic/Sprint

Kot prve dni na Portugalskem je bil slovenski šampion po predaji skupnega vodstva kratek in težje dosegljiv za medije. A če prve dni Dirke po Španiji ni manjkalo njegovih širokih nasmeškov, je bil v Yunqueri na cilju 6. etape prav tako presenečen nad razpletom kot kolesarski navdušenci, ni bil pa zaskrbljen.

Primož Roglič in ekipa Red Bull Bora Hansgrohe (RBBH) nista skrivala namena, da na gorski etapi v Andaluziji predajo majico vodilnega. A ko so na koncu gledali razliko in predvsem ime novega vodilnega, so tudi sami spoznali, da se je La Vuelta 24 obrnila na glavo.

"Fantje so vseeno opravili dobro delo, dirka je bila zapletena s spolzkimi spusti, zato sem lahko zadovoljen," je še Roglič skušal pomiriti duhove v ekipi, četudi je bilo mogoče začutiti nemir pri nemški ekipi, ki je bila v cilju tarča kritik preostalih ekip.

Šef rdečih bikov priznava: Slab dan

Rogliča in njegovo nemško ekipo čaka težka naloga, potem ko so se v 6. etapi ušteli. K zmedi glede narekovanja tempa glavnini naj bi prispevale tudi slabe radijske zveze na razgibanem terenu v Andaluziji. Foto: EPA
Rogliča in njegovo nemško ekipo čaka težka naloga, potem ko so se v 6. etapi ušteli. K zmedi glede narekovanja tempa glavnini naj bi prispevale tudi slabe radijske zveze na razgibanem terenu v Andaluziji. Foto: EPA

Športni direktor RBBH-ja Patxi Villa je hitro prevzel odgovornost in priznal, da so se rdeči biki taktično opekli in se postavili v težek položaj, resda pa so tekmeci še v težjem. S Florianom Lipowitzem v begu, kar sicer ni bilo načrtovano, so odgovornost skušali prevaliti na druge ekipe, a na koncu mladi Nemec ni opravil edine naloge, ki mu je preostala – na vsakem koraku slediti Benu O'Connorju.

"Danes je bil slab dan. Položaj, ki ga nismo mogli nadzorovati. Upamo pa, da bomo lahko to obrnili. Korak za korakom, košček za koščkom bomo morali narediti, kar je v naši moči. Pet minut je preveč, da bi šlo vse v enem dnevu. A pred nami je še dolga pot do Madrida. Dobro je, da je ekipa močna, kar je velik plus," je Španec in prvi športni direktor Rogličeve ekipe na letošnji Vuelti napovedal pristop za naslednjih 15 etap.

Ko kandidatu za oder podariš pet minut prednosti

Zakaj takšno govorjenje, če pa so pred 6. etapo javno razglasili, da si želijo oddati majico vodilnega in razbremeniti Rogliča obveznosti po koncu vsake etape (slovesne podelitve, novinarske konference in vsakodnevno testiranje)?

Po dveh sedminah 79. Dirke po Španiji je Rogliča z vrha namreč izrinil kolesar, ki sanja o zmagovalnem odru tritedenskih dirk. Ben O'Connor je bil letos maja že četrti na Dirki po Italiji. Preboj v karieri je naredil s končnim četrtim mestom na Dirki po Franciji 2021, kar si je tlakoval z dolgim in uspešnim pobegom v deževni 9. etapi s ciljem v Tignesu. To je bil tisti dan, ko se je Roglič predal in po padcu v Bretanji prvič odstopil s Toura.

Sorodna novica Rogličevi biki predali rdečo majico drznemu O'Connorju

Sanjski 60-km beg iz bega

"Zmaga v karieri, v kateri sem najbolj užival. Bil sem na misiji. Vedel sem, da si želi Bora oddati majico vodilnega. Ko se nihče ni niti boril za bonifikacije z menoj, sem si rekel, če me želijo gledati, lahko grem pa kar sam naprej. Tehnično gledano je bilo samo še 20 km ravnine do cilja. Noro, kako je izpadlo na koncu," se je smejalo 28-letnemu Avstralcu, ki mu je uspel beg iz bega dneva.

Po dobljenem letečem cilju se je 60 km pred ciljem odločil za napad, sprva v navezi z Nizozemcem Gijsom Leemreizem, ki pa se ga je otresel 26 km pred ciljem. Nenehno vzpenjanje in spuščanje ter odsotnost klancev z več kot 10 odstotki naklona so bili veter v Avstralčeva jadra. O'Connor je poletel do Yunquere in Alta de las Abejas.

Tudi na ciljnem vzponu tako hiter kot celotna glavnina

Na cilju je Avstralec za 4:33 prehitel najvztrajnejšega zasledovalca Marca Friga in za 5:12 skupinico soubežnikov. A vseskozi se je gledala razlika do glavnine, ki je v cilj prišla z zaostankom 6:31! Na ciljnem vzponu 3. kategorije, ki je bil resda neenakomeren, je O'Connor kljub trudu ekip Movistarja, UAE Emirates in končno tudi Red Bull Bore Hansgrohe odpeljal popolnoma isti čas.

"Bil sem že četrti na Touru, tako da nekaj sem pa že naredil na dirkah. Bomo videli, kako bo na prihajajočih etapah konec tedna s ciljem v Cazorli in Granadi, ko bo vsak dan že boj za skupno zmago," je O'Connor omenil dejstvo, da je le kapetan vajen boja za najvišja mesta na etapnih dirkah. Četudi sploh nima še skupne zmage na etapnih dirkah med profesionalci. Njegova edina skupna zmaga na večdnevnih dirkah je osvojitev Dirke po Novi Zelandiji 2016 (UCI 2.2).

"Neverjetno, kar je naredil O'Connor. Redko videno. Na zadnjem vzponu ni izgubil prav nič časa. Tega ne bi nikoli pričakoval, to je pravo presenečenje," je Patxi Villa priznal, da so podcenjevali Avstralca in so računali, da se bo njegova ogromna prednost zmanjšala vsaj za dve minuti, če ne več, in se bo v razmerju do glavnine gibala, kot se je topila prednost preostalih ubežnikov.

Bolj težava glavnih ekip kot naša. Skoraj vsako leto se na takšni podobni trasi zgodi močan pobeg, s katerim se pridobi velika prednost. Zagotovo podobno izhodišču, v katerem sem bil sam lani pred in po 6. etapi. Težko bo nadomestiti takšno prednost, ker je tako dober kolesar.

Branilec naslova Sepp Kuss, ki je lani do odločilne prednosti prišel ravno v 6. etapi

Letos na etapnih dirkah: 2., 5., 2. in 4. na Dirki po Italiji

Kapetan ekipe Decathlon AG2R La Mondial ima za seboj najboljšo sezono kariere, ki jo je februarja odprl z zmago na enodnevni dirki v Murcii. Nato je bil O'Connor skupno drugi na UAE Touru, peti na Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, zatem je bil znova skupno drugi na Dirki po Alpah.

Že vse od začetka zimskih priprav je bila glavni cilj sezone Dirka po Italiji. V 2. etapi s ciljem na svetišču Oropa si je drznil 300 metrov slediti napadu Tadeja Pogačarja in se grdo opekel ter izgubil minuto. Zatem je dirkal bolj z glavo in vse od prvega kronometra pa do cilja v Rimu je držal skupno četrto mesto, pri čemer so se mu ponesrečili poskusi napada na zmagovalni oder. Giro 2024 je resda sklenil 12:07 za Pogačarjem, a hkrati bil le 1:33 za tretjim Geraintom Thomasom in 2:11 za drugim Danielom Martinezom.

"Zanimiva dirka, ki se je malce obrnila na glavo. Z nepričakovanimi kartami. Od zdaj naprej bo vredno gledati Vuelto," je Ben O'Connor povabil kolesarske navdušence k ogledu vseh naslednjih etap Dirke po Španiji, kjer se zdaj začenja veliki lov za Avstralcem.

Pet minut je veliko. Na koncu smo vsi vlekli, tako da ne vem, zakaj nismo zmanjšali zaostanka. Zagotovo je peljal izredno. Vendar Vuelta je še dolga. Nisem pa razumel, kako je vozila Bora, zlasti na spustih počasi.

Zdaj tretjeuvrščeni Joao Almeida (UAE)

Po koncu sezone zapušča Decahtlon

Z deseto zmago kariere, zaokroženim trojčkom etapnih zmag na grand tourih in prvo majico vodilnega na tritedenski dirki se je sam O'Connor spravil v nenavaden položaj. Avstralec je uradno kapetan francoske ekipe, kateri pa je pred časom dal košarico in bo z novim letom postal prvi kapetan avstralske ekipe Jayco AlUla.

Na letošnjo Vuelto je prišel z namenom, da približno ponovi sedmo mesto iz leta 2022. Decathlon je resda sestavil močno ekipo, a dal vedeti vsem, da so po razočaranju na Dirki po Franciji lačni predvsem etapnih uspehov. Na kronometru in na portugalskih etapah je prevzem rdeče majice napadal Bruno Armirail, na prvi gorski etapi je svojo srečo poskusil Felix Gall. Avstrijec je pri tem v 4. etapi mirno za seboj pustil uradnega kapetana O'Connorja.

Svoj pečat s pobegi na klančarski Vuelti zagotovo lahko pustijo tudi Victor Lafay, Valentin Paret-Peintre in Geoffrey Bouchard, tukaj je še Clement Berthet, ki je bil del bega dneva in je napredoval na skupno enajsto mesto. Posledično je Decathlon tudi prevzel vodstvo v ekipnem seštevku.

28-letnik iz okolice Pertha se zna izredno dobro spuščati, kar mu bo zlasti prav prišlo na nedeljski, 9., etapi s ciljem v Granadi. Vročina in prestrmi odseki mu ne odgovarjajo, prav tako ne pritisk. Zdaj ga čaka
28-letnik iz okolice Pertha se zna izredno dobro spuščati, kar mu bo zlasti prav prišlo na nedeljski, 9., etapi s ciljem v Granadi. Vročina in prestrmi odseki mu ne odgovarjajo, prav tako ne pritisk. Zdaj ga čaka "obleganje" Rogličevega RBBH-ja in Almeidinega UAE-ja. Kot peti Avstralec vodi na Vuelti, sočasno je postal peti avstralski kolesar z etapnimi zmagami na dirkah po Italiji, Franciji in Španiji ter skupno 111. kolesar s tem znamenitim trojčkom. Pri tem je zanimivo, da v profesionalni karieri sploh še ni osvojil skupnega seštevka etapne dirke. Foto: EPA/Unipublic/Sprint

Obljubljajo poenotenje, a nedavno odpustili ustanovitelja ekipe

Lahko zasedba Decahtlona združi moči in se podredi kapetanu, ki odhaja? Po O'Connorjevem uspehu je bil športni direktor Stephane Goubert kar čustven in je zagotavljal, da se bo zgodilo ravno to. Priložnost je izjemna, ne samo za zmagovalni oder, temveč mogoče celo za zmago, če bodo znali izkoristiti rivalstvo med RBBH-jem in UAE-jem.

Pri UAE Emirates se je dodatno razjasnila slika: McNulty je izgubil pol ure, dodatne minute je zaradi padca izgubil Adam Yates, drugi adut je zdaj Pavel Sivakov, tretji pa mladi Mehičan Isaac del Toro, ki je dobil sprint 38-članske glavnine. Foto: Reuters
Pri UAE Emirates se je dodatno razjasnila slika: McNulty je izgubil pol ure, dodatne minute je zaradi padca izgubil Adam Yates, drugi adut je zdaj Pavel Sivakov, tretji pa mladi Mehičan Isaac del Toro, ki je dobil sprint 38-članske glavnine. Foto: Reuters

Ravno dan pred veliko O'Connorjevo zmago se je javno razvedelo, da je bil v Nici po koncu Dirke po Franciji dokončno odslovljen Vincent Lavenu, ki je leta 1992 ustanovil ekipo in jo kot veliki šef vodil kar 30 let. Na prizorišču v Španiji je vodstvo Decathlona zaprosilo medije, da na to temo ne sprašujejo kolesarjev.

"Tokrat je bil nedotakljiv, Ben je bil res odličen. Uspelo mu je priti v pobeg ravno takrat, ko je peloton potreboval oddih. Pridružil se je zelo izbrani skupini etapnih zmagovalcev na vseh treh dirkah grand tourov. Poleg tega je prevzel majico vodilnega, kar je nagrada za celotno ekipo. Zdaj je na nas, da storimo vse, kar je v naši moči, da jo ubranimo," je Goubert napovedal poenotenje in podreditev celotne ekipe rdeči majici.

V 1. etapi izgubil 35 sekund, v 4. etapi pa 71 sekund

Bil sem res presenečen, da so mu dali tolikšno prednost. Njegova prednost je, da lahko dirka napadalno in brez pritiska. Sam mu ne bi pustil niti sekunde.

Avstrijec Felix Gall, ključni gorski pomočnik O'Connorja

Na 12-km uvodnem kronometru v Lizboni je O'Connor proti Rogliču na 58. mestu izgubil 35 sekund. Za primerjavo: maja na Giru je bil Avstralec na daljših dveh vožnjah na čas 11. in 7., proti Pogačarju pa si je v teh 70 km boja z uro pridelal tri minute zaostanka. Na prvi gorski etapi letošnje Dirke po Španiji je v zadnjih 4 kilometrih vzpona na Pico Villuercas izgubil 71 sekund in na 23. mestu kot prvi zaostal več kot minuto. A pri tem je bila velik dejavnik ekstremna vročina, s čimer ima O'Connor kljub temu, da je Avstralec, težave že vso kariero.

Vročina na La Vuelti 24 se umirja, po koncu prvega dolgega tedna se karavana seli na sever Španije, kjer jih čaka zadnjih 11 etap, za piko na i pa sledi 25-km kronometer v Madridu. Če že ne bo več kot 35 stopinj Celzija, pa zato ne manjka novih nečloveških klančin ("rampas inhumanas"), ki O'Connorju ne ležijo pretirano. Connorjeva hiba je tudi okrevanje: po podobnih pobegih in podvigih, kjer je šel globoko v rdeče območje, je čez nekaj dni znal plačati ceno z izgubo časa na naslednjih zahtevnejših etapah.

Netflix izpostavil težave s prenašanjem pritiska

Nov skupni seštevek po preobratu v 6. etapi. Na stavnicah Roglič ostaja prvi favorit s kvoto 2,25, a tik za njim je že O'Connor (2,75), medtem ko je Almeida že pri kvoti 7. Foto: Sofascore
Nov skupni seštevek po preobratu v 6. etapi. Na stavnicah Roglič ostaja prvi favorit s kvoto 2,25, a tik za njim je že O'Connor (2,75), medtem ko je Almeida že pri kvoti 7. Foto: Sofascore

Avstralca čaka še ena stvar, ki mu ne ugaja. Pozornost in pritisk. Kdor je spremljal Netflixovo serijo o Dirki po Franciji, je bil kar presenečen, da je bil v uvodu druge sezone daleč najbolj izpostavljen ravno Ben O'Connor. Vendar ne v dobri luči, saj ni bil kos pritisku in pričakovanjem, zaradi česar je sledilo veliko razočaranje. Vendar to so bili prizori iz lanskega leta, zdaj pa je tukaj močan in ambiciozen pokrovitelj z novim vodstvom, ki zna potegniti odločne poteze. Hendikep je pomanjkanje izkušenj, saj omenjena francoska ekipa na tritedenskih dirkah že 15 let ni branila majice vodilnega.

Zaradi padca in poškodbe je odstopil Rigoberto Uran, najbolj priljubljeni in spremljani kolumbijski kolesar, ki odhaja v kolesarski pokoj. Foto: EPA
Zaradi padca in poškodbe je odstopil Rigoberto Uran, najbolj priljubljeni in spremljani kolumbijski kolesar, ki odhaja v kolesarski pokoj. Foto: EPA

Do cilja v Madridu sta še dobra dva tedna dirkanja, 2335 km, sedem etapnih ciljev na klancih in še kronometer zadnjega dne. Kako dobro lahko Decathlon AG2R La Mondial brani rdečo majico in kako se bodo vrtele noge Bena O'Connorja po sanjskem dnevu, bo vidno že v soboto in nedeljo. Najprej nova razgibana etapa s ciljem na klancu 3. kategorije v Cazorli, nato pa prva kraljevska etapa v senci Sierre Nevade.

Vsekakor pa ne bo več dolgočasnih etap in bo res vredno spremljati La Vuelto 24 prav vsak dan.