Belgijec Wout van Aert je pol leta čakal na novo etapno zmago (vmes ga je seveda presekala tudi poškodba), zdaj pa v manj kot tednu dni dočakal dve. Njegov števec zmag v profesionalni karieri je pri številki 48. Foto: EPA
Belgijec Wout van Aert je pol leta čakal na novo etapno zmago (vmes ga je seveda presekala tudi poškodba), zdaj pa v manj kot tednu dni dočakal dve. Njegov števec zmag v profesionalni karieri je pri številki 48. Foto: EPA

Potem ko je vzpon na prelaz z zanimivim imenom Alto del 14 % naredil nekaj selekcije, so se na spustu in v zadnjih ravninskih kilometrih pred ciljem v Cordobi vrstili napadi. Predvsem UAE je bil s Solerjem (ušel je že za 20 sekund) in Sivakovom zelo dejaven. Toda o zmagovalcu etape, ki jo je zaznamovala huda vročina (temperature so bile večinoma nad 35 stopinj Celzija) je odločal sprint skupine 33 kolesarjev, v katerem je imel največ moči van Aert (Visma Lease a Bike), ki je ponovil uspeh s tretje etape.

Kuss pokrival pobege
Veliko delo je opravil njegov moštveni kolega Sepp Kuss, ki je v zadnjih kilometrih pokrival pobege. Drugi je bil Čeh Mathias Vacek, ki je bil drugi tudi na uvodni etapi (kronometru v Lizboni), tretji pa Pau Miquel Delgado. V skupnem seštevku Roglič za vodilnim Benom O'Connorjem, ki je rdečo majico oblekel po drznem pobegu na četrtkovi etapi, zaostaja štiri minute in 45 sekund.

Roglič vodilnemu O'Connorju odščipnil šest sekund
Sedma etapa je imela zanimiv razplet, v skupnem seštevku pa pričakovano ni večjih sprememb. Foto: EPA
Sedma etapa je imela zanimiv razplet, v skupnem seštevku pa pričakovano ni večjih sprememb. Foto: EPA

Van Aert zelo hvaležen Kussu
"Nisem pričakoval, da bo v cilj prišla tako majhna skupina, prav tako ne, da se bo ob zadnjem vzponu dirka tako razplamtela. Od vrha vzpona sem bil skupaj s Seppom spredaj. Opravil je izjemno delo. Ne vem, ali se ljudje zavedajo, kaj pomeni vleči po ravnini, če imaš manj kot 60 kilogramov. Dobil sem kurjo polt in bil odločen, da dokončam njegovo delo,
" je povedal van Aert, medtem ko je Kuss razkril, da se van Aertove etapne zmage veseli tako, kot da bi si jo priboril sam.

O'Connor: Veliko bonusov bo potrebnih, da nadoknadi razliko

Ben O'Connor je dan označil za uspešnega, o "akciji" Primoža Rogliča, ki je razliko med vodilnima zmanjšala za šest sekund (s 4:51 na 4:46) pa je povedal: "Ni me presenetilo, da bo šel po odbitne sekunde. Glede tega ne morem dosti storiti, je pa tako, da je potrebnih veliko bonifikacijskih sekund, da se nadoknadi takšna razlika."

Isasa pričakovano ni zdržal do cilja
Že na začetku etape se je izoblikovala skupina štirih ubežnikov, od katerih je najdlje vztrajal domačin Xabier Isasa (Euskaltel Euskadi), ki je imel tudi več kot osem minut prednosti. A prednost je, pričakovano, hitro kopnela, v ozadju sta ritem navili ekipi Alpecin-Deceuninck in Visma-Lease a Bike, 36 km pred ciljem, ob vznožju prelaza na Alto del 14 % je glavnina ubežnika ujela.

Roglič izpolnil glavni cilj dneva
Na edini kategoriziran klanec dneva Alto del 14 % (na vrhu je do cilja manjkalo še 25 km) je bila v ospredju ekipa Red Bulla, ki je Rogliču pripravila teren za dobljen gorski cilj. To je pomenilo tri točke v seštevku gorskih ciljev in predvsem šest sekund bonifikacij. Kuss je na drugem mestu dobil štiri sekunde odbitka, Carapaz na tretjem dve sekundi.

V soboto spet cilj v klanec
V soboto bo na sporedu zahtevna in razgibana etapa od Ubede do Cazorle (158,7 km) z dvema kategoriziranima klancema (2. in 3. kategorije). Ciljni vzpon s 707 metri višinske razlike je dolg 4,8 km s povprečnim naklonom 7,1 odstotka, a gre za zelo stopničast klanec z dvema daljšima odsekoma nad 13 odstotkov. Vsekakor teren, kjer lahko Roglič vodilnemu O'Connorju odščipne več kot let šest sekund ...

Profil 7. etape. Foto: ASO/Unipublic
Profil 7. etape. Foto: ASO/Unipublic