Wout van Aert je bil v soboto tretji, v nedeljo drugi, v ponedeljek pa je bil najmočnejši. Foto: EPA
Wout van Aert je bil v soboto tretji, v nedeljo drugi, v ponedeljek pa je bil najmočnejši. Foto: EPA

29-letni belgijski zvezdnik je dosegel 47. zmago v karieri, deseto etapno na tritedenskih dirkah. Devet etap je dobil na Dirki po Franciji, zdaj pa prvo tudi na Vuelti. "Izplačalo se je biti potrpežljiv, je pa občutek res dober," je dejal van Aert, ki je bil na začetku sprinta za zmagovalcem nedeljske etape Avstralcem Kadenom Grovesom (Alpecin Deceuninck), potem pa je švignil mimo.

Van Aert prvič dobil etapo na Vuelti

"Načrt je bil tokrat drugačen kot v nedeljo. Mogoče sem malce presenetil, da sem tako zgodaj začel in dolgo sprintal, ne samo zadnjih 200 metrov, ampak sem imel dovolj moči. Malce je bilo navzgor, prinesel sem veliko hitrosti in bil je res popoln sprint. Oba dneva sem se dobro počutil. Ekipa je bila zares močna in nadzorovala celotno etapo. Pripeljala me je v idealen položaj, tako da sem bil res samozavesten, da mi bo uspelo," je še dodal Belgijec, ki je šele tretjič letos zmagal, potem ko je imel težave zaradi poškodbe v spomladanskem delu sezone.

Roglič zdaj na sedmem mestu

Drugo mesto je zasedel Groves, tretje pa Španec Jon Aberasturi (Euskaltel Euskadi). Van Aert je povišal prednost v skupnem seštevku. Po dodatnih odbitnih sekundah ima 13 s prednosti pred Američanom Brandonom McNultyjem (UAE Emirates) in 15 pred Čehom Mathiasom Vačekom (Lidl Trek).

Popoln sprint Van Aerta za dobljeno tretjo etapo

Primož Roglič (Red Bull Bora Hansgrohe) je varno prečkal ciljno črto v času zmagovalca. Na sedmem mestu skupnega seštevka zaostaja 30 sekund, je pa prvi med kandidati za končno zmago. Te v torek čaka zahtevna preizkušnja. 14,6 km dolg sklepni vzpon, ki je še posebej strm v zadnjih petih kilometrih, tudi s klančinami z naklonom 20 stopinj, bo dober preizkus za favorite. "Konec zabave. V torek je prvi test za pretendente za končno zmago. Težko bo zadržati majico, zato bom skušal čim bolj uživati," je še povedal van Aert.

21 kilometrov pred ciljem konec bega

Trasa tretje etape. Foto: ASO/Unipublic
Trasa tretje etape. Foto: ASO/Unipublic

Etapa je karavano popeljala po 191,2 kilometra dolgi trasi od Lousa do Castel Branca. Vmes so dosegli najvišjo gorsko verigo v notranjosti Portugalske Serra de Estrela. Opravili so z dvema kategoriziranima vzponoma, prvi je bil druge, drugi pa četrte, toda nista bila na sporedu ob koncu etape, kjer se je trasa poravnala.

Zato so na račun prišli sprinterji. Dolgo so sicer v begu vztrajali Xabier Isasa, Luis Angel Mate (oba Euskaltel Euskadi) ter Unai Iribar in Ibon Ruiz (oba Kern Pharma), toda občutnejše prednosti si niso privozili. Glavnina jih je ujela 21 kilometrov pred ciljem. Zadnji se je vdal Isasa.

Victor Campenaerts (Lotto Dstny) je "skočil" 1,7 km pred ciljem, toda njegov napad je bil čez približno 800 metrov izničen, nato pa so se spopadli najboljši sprinterji. V ospredje se je prebil van Aert, ki je imel največ moči v dolgem sprintu.