Primož Roglič. Foto: Reuters
Primož Roglič. Foto: Reuters

Primož Roglič je v nedeljo zaokrožil trojček slovenskih skupnih zmag na "grand tourih" v tej sezoni.

Sorodna novica Fascinantna kariera Primoža Rogliča dobila novo poglavje

"Nepredstavljivo. Še pred nekaj leti, ko sem sam še kolesaril, si tega sploh nismo znali predstavljati, zdaj pa živimo te sanje," v najnovejšem podkastu Tour 202 pove Božič. Idrijčan je presrečen in ponosen na uspehe te generacije, ki ji je tudi v tej sezoni uspelo premikati mejnike. Zdaj nihče nima več zmag na Dirki po Španiji kot Primož Roglič, le sedem tekmovalcev je v zgodovini kolesarstva dobilo več tritedenskih dirk, Roglič pa se je s peto zmago na večni lestvici izenačil z legendarnimi Italijani – Alfredom Bindom, Ginom Bartalijem in Felicejem Gimondijem.

Božič se je spomnil, kakšen veličasten sprejem so mu pripravili, ko je pred 15 leti prišel domov z Dirke po Španiji. "Zanimivo, ne? Takrat smo bili vsega zelo veseli. Domačini in prijatelji so mi pripravili zelo lepo presenečenje. Kolegi so prišli iz cele Slovenije. Nepozabno je bilo. Cel "plac" se je tresel, Zablujena generacija je igrala. Vrhunsko, noro. Zdaj pa so ti standardi zelo, zelo visoki," pove Božič.

160 Fink po Vuelti: Roglič bo imel še vsaj dve leti čas, da se bori za zmago na Touru

Valovski radijski reporter Igor Tominec pravi, da so se toliko zvišali, da bi večina, če bi Primož Roglič Dirko po Španiji končal z eno etapno zmago in brez skupne, dirko ocenila kot neuspešno.

Voditelj podkasta Tour 202 Luka Petrič pa se je spomnil besed lanskega gosta podkasta Davida Walsha. Irski novinar je zatrdil, da se morajo slovenski ljubitelji kolesarstva zavedati edinstvenosti teh trenutkov, ker so izjemni in posebni. Tako kot njegova domovina Irska, za katero sta v osemdesetih kolesarila in zmagovala Stephen Roche in Sean Kelly, tudi Slovenija ni tako velika, da bi serijsko proizvajala izvenserijske kolesarje, kot sta Pogačar in Roglič. Zato si je treba zdaj dati duška in uživati ob teh uspehih.

Sorodna novica Primož Roglič čil in zdrav postal veliki zmagovalec Vuelte!

Tako Božič kot Tominec se strinjata, da je bila Rogličeva zmaga na Vuelti pomembna zaradi tega, ker Roglič letos prvič tekmuje za novo moštvo. "S to zmago je krepko utrdil svoj status vodje in kapetana pri Red Bull Bora Hansgroheju. Roglič pri tej nemški ekipi dela isto, kot je delal na začetku pri Lotto Jumbu. Neko falango kolesarjev, ki niso bili vajeni zmagovanja, bo zdaj popeljal na zmagovita pota. Pripeljali bodo še nekaj okrepitve, ker bodo naslednjo sezono, mislim, da ena najbogatejših ekip v svetovni seriji. S Primožem so, še bolj kot zmagovalca "grand tourov", pripeljali nekoga, ki ima znanje in zmagovito miselnost," razmišlja Tominec.

Trojica v kolesarskem podkastu Vala 202 debatira tudi o prihajajočem svetovnem prvenstvu. Zahtevna trasa je pisana na kožo Tadeju Pogačarju in Primožu Rogliču, ki bi lahko fantastično sezono za slovensko kolesarstvo ozaljšala še z mavrično majico.

15 let po krstni etapni zmagi na grand tourih Slovenija dobila vse tri dirke