Veselje Primoža Rogliča v Madridu. Zasavec se je s četrto zmago na Vuelti izenačil z rekorderjem Robertom Herasom (2000, 2003, 2004, 2005). Za
Veselje Primoža Rogliča v Madridu. Zasavec se je s četrto zmago na Vuelti izenačil z rekorderjem Robertom Herasom (2000, 2003, 2004, 2005). Za "Roglo" je ta zmaga že 22. na večdnevnih dirkah, skupno pa 88. v karieri. Zgolj na španskih tleh je slavil 33 zmag, od tega 15 etapnih na Vuelti. Foto: Reuters

Kronometer je dobil specialist za vožnjo na čas, Švicar Stefan Küng, ki je bil 31 sekund hitrejši od Rogliča in prvič zmagal na etapi ene izmed tritedenskih dirk. Avstralec O'Connor je zasedel 11. mesto (+1:05).

Skupno je dirko na tretjem mestu končal Španec Enric Mas (+3:13), ki je ohranil prednost pred Ekvadorcem Richardom Carapazom (+4:02). V kronometru sta imela do sekunde enak čas (+1:33; 22. in 23. mesto).

Preizkušnja je bila dolga 24,6 kilometra, proga pa dokaj ravninska. Kolesarji so namreč premagali le 190 višinskih metrov.

Roglič, ki je med vodilnimi kolesarji najboljši kronometrist, je že na prvem vmesnem času pokazal, da je na odlični poti, saj je imel tri sekunde prednosti pred O'Connorjem. Na drugem merjenju je bila razlika že 18 sekund.

Čas Künga ga je motiviral

"Bolj kot se bližaš koncu, bolj si želiš čim prej končati vožnjo. Bilo je težko, zelo hitro, a vse je bilo v redu. Videl sem Küngov čas, vsi vemo, da je zelo dober v ravninskih kronometrih. Poskušal sem se motivirati z njegovim časom in se potruditi. Če si ne postaviš cilja, je lahko še težje. Pritiskal sem, Küng si res zasluži čestitke. Bil je zelo močen," je povedal Roglič, ki se je uspešno pobral po padcu in odstopu v 13. etapi julijske Dirke po Franciji.

Na letošnji Vuelti je zmagal v četrti, osmi in petkovi 19. etapi. Tedaj je kot glavni favorit dirke znova prevzel rdečo majico, potem ko je vse od šeste etape lovil zaostanek 4:51 minute za O'Connorjem.

34-letni Kisovčan je v soboto na najtežji etapi nadziral tekmece, zasedel tretje mesto in imel v skupnem seštevku dve minuti in dve sekundi prednosti pred Avstralcem. Na tretjem mestu je Mas zaostajal le devet sekund za drugouvrščenim.

Veliko je žrtvovanja. Ne le da veliko žrtvujem sam, temveč tudi družina, ljudje okoli mene. Vsi živimo za te trenutke. Resnično občutim veliko veselje, da lahko še vedno to počnem. Hvaležen sem za vso njihovo podporo in da lahko zmagam tudi zanje.

Primož Roglič

11. s peto zmago na največjih dirkah

Roglič je z zmago v Španiji postavil piko na i izjemnemu slovenskemu letu na tritedenskih dirkah, saj je bil Tadej Pogačar najboljši tako na Dirki po Italiji kot na Dirki po Franciji. "Za to ni besed, to je res neverjetno," je dejal.

"Upam, da ste v teh treh tednih uživali toliko, kot sem tudi sam," je na podelitvi nagrad na trgu Cibeles nagovoril navijače.

Roglič je 11. kolesar v zgodovini, ki se je podpisal pod pet zmag na največjih dirkah, saj je bil lani najboljši tudi na Dirki po Italiji.

Osmo mesto na večni lestvici si deli z legendarnimi Italijani Alfredom Bindo, Ginom Bartalijem in Felicejem Gimondijem. Na vrhu je z 11 zmagami Belgijec Eddy Merckx.

V zadnjih petih letih od Vuelte 2019 sta Roglič in Pogačar osvojila kar devet od 16 grand tourov.

Roglič v Madridu zaokrožil popolno leto za Slovenijo na tritedenskih dirkah
Roglič je zmagovalec Vuelte 2024!
Roglič s četrto zmago na Vuelti izenačil rekord Herasa

Kljub težavam v ekipi "čil in zdrav"

Za nekaj bojazni pred kronometrom so poskrbele težave z zdravjem, ki so jih imeli v soboto v Rogličevi ekipi Red Bull Bora Hansgrohe. Odstopila sta Patrick Gamper in Daniel Martinez, Nico Denz pa je za nekaj malega v cilju zgrešil časovno zaporo.

Po poročanju Igorja Tominca za Val 202 pred začetkom zadnje etape so bili v Rogličevem moštvu zelo skopi z informacijami. "Niso kaj veliko povedali, kaj se je sploh zgodilo. Upajmo, da se to ni dotaknilo Rogliča. Sam je vesel, da se je zanj izteklo veliko bolje kot za njegove moštvene kolege. Ne vedo pa točno, kaj je narobe, ali gre za zastrupitev s hrano ali za kakšen želodčni virus," je javil iz Španije.

Pozneje, kmalu po začetku kronometra, je na Twitterju zapisal: "Informacije s starta pravijo, da je Roglič čil in zdrav."

Sorodna novica Patxi Vila: Red Bull je zajel val bolezni

Evolucija zaostanka na letošnji Vuelti

Spodnja infografika prikazuje prednost/zaostanek kolesarjev pred/za Rogličem glede na posamezno etapo v sekundah. Kolesar nad X-osjo je imel prednost pred Slovencem, pod njo osjo pa zaostanek.

Še dve zanimivosti z našega portala Športni SOS:

  • Slovenija je postala šele četrta država, ki je v enem letu dobila vse tritedenske dirke. Tadej Pogačar je letos namreč dobil tako Giro kot Tour. Več tukaj.
  • Roglič je postal prvi kolesar po Vincenzu Nibaliju leta 2013, ki je tritedensko dirko osvojil za dve ekipi. Več tukaj.

    Naslov infografike: Vuelta 2024 evolucija zaostanka

79. Dirka po Španiji

21. etapa, kronometer, Madrid−Madrid, 24,6 km


Končni vrstni red po 21. etapi:       
  1. P. ROGLIČ         SLO    81:49:18
  2. B. O'CONNOR       AVS       +2:36
  3. E. MAS            ŠPA        3:13
  4. R. CARAPAZ        EKV        4:02
  5. M. SKJELMOSE      DAN        5:49
  6. D. GAUDU          FRA        6:32
  7. F. LIPOWITZ       NEM        7:05
  8. M. LANDA          ŠPA        8:48
  9. P. SIVAKOV        FRA       10:04
 10. C. RODRIGUEZ      ŠPA       11:19