Kralj Vuelte, Kralj Primož 4.! Foto: Reuters
Kralj Vuelte, Kralj Primož 4.! Foto: Reuters

Rogličeve zmage so tako izjemne, da smo že kar malo pozabili na njegovo prvo športno pot in smučarske skoke potlačili nekam v podzavest. Pa nas na zmagovalnem odru s telemarki vedno spomni na eno najbolj neverjetnih zgodb v modernem športu, ki je zabeljena tako s padci, porazi in odstopi kot seveda z vrnitvami in zmagami.

SOS odmev z Bogdanom Finkom po novi zmagi Primoža Rogliča

160 Fink po Vuelti: Roglič bo imel še vsaj dve leti čas, da se bori za zmago na Touru
Sorodna novica Dragi Primož

Ključni tako niso črni trenutki niti toliko zmage, kot njegova neverjetna zmožnost, da se pobere, vstane in poskuša. Spet in spet. Ja, to je njegova zgodba, ki ima tako silovito moč, da prečka športno občinstvo in nagovori marsikaterega človeka. Res marsikaterega.

Pomagajmo si s številkami: povprečna starost zmagovalcev na tritedenskih dirkah je dobrih 28 let, Zasavski orel pa je prvi grand tour dobil (ravno zaradi skakalne predzgodbe) šele nekaj tednov pred 30. rojstnim dnem. Ni zanemarljiv podatek, da je Primož Roglič postal celo drugi najstarejši zmagovalec na grand tourih po koncu druge svetovne vojne.

KolesarDirkaStarost
Chris HornerVuelta 201341-10-23
Primož RogličVuelta 202434-10-10
Fiorenzo MagniGiro 195534-5-29
Cadel EvansTour 201134-5-10
Tony RomingerGiro 199534-2-9
Gino BartaliTour 194834-0-8

Opomba: Starost je izražena v letih-mesecih-dnevih.

Sorodna novica Primož Roglič čil in zdrav postal veliki zmagovalec Vuelte!

Živimo v obdobju, ki še nikoli prej (vsaj v tako profesionalni podobi tega športa) ni omogočalo mladim, da lahko zmagujejo tudi na najtežjih etapnih dirkah. Od Vuelte 2019, ko je Roglič dobil svoj prvi grand tour, je bilo organiziranih 16 tritedenskih dirk, Zasavec je ob zmagah v povprečju štel 32 let in pol, povprečje preostalih zmagovalcev pa znaša dobrih 25 let! Kljubuje času in trendu.

Roglič je v nedeljo postal šele tretji kolesar v zgodovini, ki je osvojil pet grand tourov po dopolnjenem 29. rojstnem dnevu. V spodnji tabeli je vseh 15 kolesarjev, ki imajo vsaj štiri grand toure in delitev glede na omenjeno starostno ločnico.

KolesarGTPred 29. RDPo 29. RD
Primož Roglič505
Fausto Coppi725
Chris Froome725
Tony Rominger404
Jacques Anquetil844
Alberto Contador743
Roberto Heras413
Miguel Indurain743
Gino Bartali532
Vincenzo Nibali422
Bernard Hinault1082
Felice Gimondi541
Alfredo Binda541
Eddy Merckx11101
Tadej Pogačar440

Tako pozno je zacvetel le še Tony Rominger, ki ima na neki način podobno zgodbo. Švicarski mojster vožnje na čas sicer ni menjal športa, a oba sta po 29. letu dobila tri zaporedne Dirke po Španiji, nato eno Dirko po Italiji, hkrati pa imata še eno drugo mesto na Dirki po Franciji.

Jasno je, da ima v cestnem kolesarstvu daleč največjo vrednost (in vsesplošno pozornost) prav zmaga na francoski pentlji. Kisovčan je že večkrat poudaril, da ne bo konec sveta, če bo kariero končal brez te zmage. Res ne bo konec sveta, jasno pa je, da ga ta cilj motivira in sili k večnemu iskanju napredka in rešitev.

Tako kot je pod njegovim vodstvom ekipa LottoNL–Jumbo zrasla v velikana po imenu Jumbo Visma, je zdaj pred novo nalogo, da ekipo Bora Hansgrohe razvije v še enega uspešnega velikana. Sredi sezone je že prišel nov pokrovitelj, ki je ekipi in Rogliču že pomagal razpreti krila. Ekipa je na Dirki po Španiji sicer delala nekaj napak, a v ključnih gorskih etapah pokazala, da ko deluje složno in enotno, lahko izpolni in doseže marsikateri cilj ter se razvije v novo superekipo. Napredek je v primerjavi z začetkom sezone kot noč in dan. Nemški delodajalci imajo že zdaj povrnjeno naložbo.

Ne pozabimo, lani smo na tritedenskih dirkah videli unikatni trojček − Jumbo Visma je postala prva ekipa z vsemi tremi grand touri v enem letu, letos je ta hat-trick spisala Slovenija. Edini presečni člen obeh primerov pa je Roglič, ki je zagotovilo za rast, razvoj in uspeh.

Začela se je naslednja evolucijska stopnja v fascinantni Primoževi zgodbi.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.