Noah Charney je Američan, ki že več kot deset let živi v Sloveniji, med drugim je v Sloveniji doktoriral in si ustvaril družino ter velja za velikega poznavalca Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Noah Charney je Američan, ki že več kot deset let živi v Sloveniji, med drugim je v Sloveniji doktoriral in si ustvaril družino ter velja za velikega poznavalca Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

V podkastu ZDA 2024 je Charney v pogovoru z Igorjem E. Bergantom dejal, da se v ZDA, odkar se je preselil v Slovenijo, vrača le redko, ko pa se, se počuti kot turist. "Hodim po trgovinah ali pa grem na kakšno lokalno tržnico in imam občutek, kot da sem prišel z drugega planeta." Ob tem poudarja, da je velik navdušenec nad Evropo oz. Slovenijo. "Res sem navdušen nad Evropo, še posebej nad Slovenijo. Tujci, ki živimo tu, menimo, da je daleč najboljša država na svetu. Ne poznam Slovenca, ki bi imel tako dobro mnenje o Sloveniji."

Pred ameriškimi volitvami, ki bodo 5. novembra, smo novinarji radia, televizije in MMC-ja v skupnem projektu videokast ZDA 2024 pripravili niz pogovorov o različnih vidikih današnje ameriške družbe, od znanosti, gospodarstva do glasbe in športa. Vabljeni k spremljanju!

Po njegovi oceni so ZDA podobna država, kot so bile, ko je še sam živel tam, vendar pa je po njegovih besedah danes v ZDA veliko lažje biti napadalen in zloben kot nekoč. "V času Trumpa je postalo sprejemljivo, da lažemo, da smo agresivni in da žalimo druge ljudi. Seveda je tudi prej obstajal rasizem, obstajal je seksizem, sam sem odraščal v zlatem obdobju Clintona in Obame. Seveda ni bilo vse utopično, ampak vseeno smo imeli občutek, da je Amerika dobra država, da dobro delamo, ponosni smo bili, da prihajamo iz Amerike." Kot pravi, zdaj veliko njegovih sodržavljanov ne pove s ponosom, od kod prihajajo. Na drugi strani se je po njegovi oceni tudi odnos Slovencev do Američanov ohladil. "Pozitiven odnos je v zadnjih nekaj letih padel. Včasih je bila fraza v Sloveniji 'To je Amerika', češ, to je res nekaj super. Zdaj pa ne vem, ali bi kdo tako rekel."

Ameriška družba je zelo razdeljena, k temu pa so v veliki meri po oceni Charneyja prispevala družbena omrežja. "Zakaj? Vedno so bili ljudje s posebnimi idejami, ljudje, ki so bili bolj agresivni, ampak bili so posamezniki in so se težje povezovali. Zdaj pa je s pomočjo družbenih omrežij to veliko lažje, lažne informacije se širijo izjemno hitro. Brez omrežij po moje družba ne bi bila v takem stanju."

Glede politične razdeljenosti na le dva prevladujoča bloka, torej demokratskega in republikanskega, Charney ocenjuje, da gre v največji meri za posledico sistema financiranja in lobiranja. "Da bi se lahko potegoval za položaj v senatu ali predstavniškem domu, moraš dobiti 10 odstotkov glasov v določeni zvezni državi. Težava je, da je toliko denarja in lobiranja v demokratski in republikanski skupini, da drugi ne morejo konkurirati zaradi denarja."

Svoboda, tudi svoboda izražanja, je v ZDA zelo pomembna in poudarjena, je pa, kot opominja Charney, v ZDA prišlo na tem področju že tako daleč, da se nekateri ljudje na račun zaverovanosti v svoje pravice gladko požvižgajo na pravice drugih in jih poteptajo. "Vsak človek tako misli zase in nima občutka za skupnost." Kot je navedel, pravica do lastnine v praksi pomeni, da se nihče ne ozira, kaj gradnja neke stavbe pomeni za okolico, temveč gleda samo na lasten interes in želje.

V pogovoru sta se dotaknila tudi možnosti vpliva pevske zvezdnice Taylor Swift na izid novembrskih predsedniških volitev. "Ona ima takšen vpliv, toliko sledilcev, da njena podpora veliko pomeni."

Čeprav je nad življenjem v Sloveniji navdušen, pa brez dlake na jeziku prizna, da pogreša ameriško hrano, predvsem ameriški zajtrk, ki je po njegovem mnenju veliko boljši kot v Evropi. "Puhaste palačinke in javorjev sirup, pa orjaški jajčni sendviči s slanino," našteva izvrstne pregrehe, za katere sicer prizna, da niso zdrave, a dodaja, da je stališče večine Američanov, da "jim nihče ne bo govoril, kaj lahko in česa ne smejo, niti njihov zdravnik ne."

Več izveste s klikom na povezavo.

Podkast ZDA 2024: Noah Charney o pogledu na ZDA od zunaj