Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Zaposleni v Mariborski livarni, ki je ob 100-letnici pristala v stečaju, so danes prejeli odpovedi, a skoraj polovica jih bo z delom začasno nadaljevala.

Odpoved je danes prejelo vseh 308 zaposlenih, a v Mariborski livarni bodo dokončali naročila za nemško podjetje Vibracoustics. Stečajna upraviteljica Katarina Benedik:

"In zaenkrat kaže, da bomo 146 delavcem hkrati z odpovedjo dali tudi pogodbo za določen čas."

Za 3 mesece. O nadaljevanju proizvodnje se sicer pogajajo s še tremi naročniki in zaposlili bi lahko še 30 delavcev. Veliko zanimanja je tudi za najem proizvodnih prostorov. Odzivi delavcev so različni. Večina je mimo novinarjev odšla brez komentarja. Skupina mlajših je dejala, da odhajajo na boljše, nekateri pa so bili črnogledi:

"21 let sem delal tukaj. To je že moj drugi stečaj v Livarni. Ne moreš nič, bomo si že nekaj poiskali."

"Baker in Armal. Kar je bilo najbolj vredno, to so zapravili."

Sindikalist Drago Lešnik poudarja, da je podjetje v zadnjem času dobro poslovalo in bi ga lastnica - država lahko rešila s prestrukturiranjem dolga.

"Koliko milijard je šlo in koliko jih še bo šlo za TEŠ, pa nihče ne odgovarja. 7 milijonov so dali za tisto stavbo. Milijone so dali za računalnike. Tu pa se izgovarjajo, da Evropa ne pusti."

Direktor mariborskega Zavoda za zaposlovanje Bernard Memon sicer ocenjuje, da je povpraševanja za kadre dovolj:

"Od začetka januarja pa do avgusta je bilo objavljenih več kot 2000 delovnih mest v predelovalnih dejavnostih."

Stečajni postopek se sicer nadaljuje: do 2. decembra je rok za prijavo terjatev, nato bo stekla prodaja premoženja. Najprej bo poplačan predvsem državni lastnik, preostanek pa prejmejo zaposleni, ki jim dolgujejo avgustovsko plačo s prispevki ter regres.