Dotrajana Kardeljeva cesta. Foto: Radio Maribor/Jerneja Cvetko, poslušalka
Dotrajana Kardeljeva cesta. Foto: Radio Maribor/Jerneja Cvetko, poslušalka

Številne mariborčane že desetletja jezi slabo stanje cest. Te propadajo hitreje, kot jih občina obnavlja. Župan Saša Arsenovič je pred zadnjimi volitvami napovedal t. i. »masterplan« za obnovo cest, a se ta do danes še ni uresničil. Na občini zdaj le upajo, da bi ga začeli izvajati prihodnje leto.

Da bi stanje cest normalizirala, bi morala občina v 5 letih za obnove nameniti 25 milijonov evrov. A v dosedanjih proračunih tega ni upoštevala: letos za preplastitve namenja slabih 1,2 milijona. Po besedah podžupana Sama Petra Medveda so letos obnovili:

"Križišče Fochove in Celjske, Za Kalvarijo proti Anderliču, Pohorsko cesto do hotela Arena, Koresovo ulico, Cesto proti Žavcarju - Faza 7, Cestni odsek od državne ceste do Gaja nad Mariborom, Koprivnikovo ulico, Radvanjsko od Oblakove do Pionirske, Dogoško - križišče z Matičkovo, Zvezno od Lesjakove do Maroltove, parkirišče Loška s cestiščem in Cesto v Trčovo 5."

Do konca leta nameravajo obnoviti še del Karantanske in Zagrebške ulice ter ceste v Rošpoh-delu, Metavi in pod Pekrsko gorco.

Priznavajo, da je obnov premalo, a kot pravijo, denarja ne najdejo, zato se po preučitvi možnosti nagibajo k sodelovanju z javnim podjetjem Nigrad:

"Kjer bi se podjetje zadolžilo in bi mu občina svoje storitve plačevala letno."

Podžupan upa, da bi lahko sredstva zagotovili že naslednjem dveletnem proračunu z začetkom prihodnje leto. Če to ne bo mogoče, pa bi lahko iskali tudi zasebnega investitorja.

Zelo dotrajana tudi Kardeljeva cesta

Ko bo zagotovljen denar, bi se lotili tudi obnove severnega dela Kardeljeve ceste, ki je močno dotrajan, del cestišča pa je že dalj časa označen z opozorilnimi stebrički (fotografija). Kot smo poročali, bi morali dela začeti že avgusta, a se to še ni zgodilo. Odsek Kardeljeve bodo zožali iz štiri v dvopasovnico. Na novo bodo izvedli tudi obojestranski izris parkirnih mest, ki bodo namenjena parkiranju bližnjih stanovalcev.

Ob cestah sicer znake dotrajanosti kažejo tudi mostovi.

Pri Malečniškem čakajo na ukrepanje države. Prenova Titovega mostu pa je v fazi načrtovanja. Vrednost del še ni ocenjena, bo pa zagotovo presegala zmožnosti občinskega proračuna.

Več pa v oddaji:

Maribor, imamo problem: težave z mobilnostjo v Mariboru