Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Esej na radiu

4 epizod

Esej na radiu

4 epizod


Posvečamo se esejem, predvsem literarnim esejem, v katerih avtorji s pomočjo poezije ali proze drugih ustvarjalcev razpravljajo o svetu in ga poskušajo razumeti.

14.10.2024

Pavle Zidar: Topol samujoč

Pisatelj Pavle Zidar je začel svojo literarno pot leta 1960 s pesniškima zbirkama Konjički (za otroke) in Kaplje ognjene (za odrasle), pozneje pa se je še večkrat vrnil k poeziji. Z esejem Topol samujoč se je leta 1979 v reviji Sodobnost predstavil kot tenkočuten bralec poezije (Josipa Murna). V Eseju na radiu lahko slišite omenjeni esej: leta 2015 ga je občuteno prebrala Maja Šumej, za zvok je skrbel Blaž Kumše, oddajo sta uredila Mihael Kozjek in Andrej Rot.


07.10.2024

Maja Haderlap: V luči jezika

Avstrijsko-koroška pesnica in pisateljica Maja Haderlap se je rodila v Železni Kapli, na Dunaju je študirala germanistiko, filozofijo in gledališke vede, delala je v gledališčih v Ljubljani in v Trstu, urejala revijo Mladje, v Celovcu pa na univerzi predava gledališko zgodovino in dramaturgijo. Piše slovensko in nemško. Napisala je vrsto pesniških zbirk, leta 2011 pa je za roman Angel pozabe, ki ga je napisala v nemščini, dobila ugledno avstrijsko literarno nagrado Ingeborg Bachmann. Delo je v slovenščino prevedel Štefan Vevar. V oddaji Esej na radiu boste slišali besedilo z naslovom V luči jezika, ki ga je Maja Haderlap prebrala ob podelitvi nagrade Ingeborg Bachmann v Celovcu leta 2014. Istega leta je bilo objavljeno v reviji Rastje v prevodu Štefana Veverja; za radio sta ga leta 2019 prebrala Mateja Perpar in Igor Velše. Glasba, ki je vključena v oddajo, je vzeta iz Simfonije št. 4. v G-duru Gustava Mahlerja v izvedbi Dunajskega filharmoničnega orkestra pod vodstvom dirigenta Claudia Abbada.


30.09.2024

Aleš Berger: Kolodvor in Telefon

Aleš Berger, večkrat nagrajeni pisatelj, prevajalec, literarni in gledališki kritik, je tudi mojster esejev. Že leta 1998 je postal Rožančev nagrajenec s Krokiji in beležkami, v tokratni oddaji pa se njegovi esejistiki posvečamo s kratkima esejema Kolodvor in Telefon. Berger ju je marca in maja 2014 objavil v reviji Pogledi. Bralca: Alenka Resman Langus, Aleksander Golja. Glasbena oprema: Mihael Kozjek. Tonska mojstrica: Mirta Berlan. Urednika: Andrej Rot, Maja Žvokelj (ponovitve). Leto produkcije: 2017.


23.09.2024

Helena Koder: Od Nostalghie do nostalgije

Letošnjo Rožančevo nagrado za esejistiko so na Trubarjevi domačiji na Rašici podelili Heleni Koder, in sicer za njen knjižni prvenec, zbirko esejev Krošnja z neznanimi sadeži, ki je izšla pri Mladinski knjigi. To je osebno doživljanje umetnosti, pisanje z izjemno ostrino in občutljivostjo, natančni miselni tokovi se pretakajo v besede. In kot so med drugim zapisali v utemeljitvi, "v njenem pisanju knjige prehajajo druga v drugo, povezuje jih z opisi izrazov na fotografijah, lastnih življenjskih izkušenj, filmskih upodobitev, glasbene govorice, na posebno mesto pa postavlja poezijo, kar se zdi v današnjem času še posebno redko.'' Helena Koder se je uveljavila kot scenaristka in režiserka dokumentarnih filmov, zdaj pa nas torej navdušuje z eseji. Od Nostalghie do nostalgije je izšel v reviji sodobnost leta 2019. Bralca: Lidija Hartman in Renato Horvat Tonski mojster: Miha Klemenčič Urednika: Andrej Rot, Maja Žvokelj (ponovitve) Glasbena oprema: Mihael Kozjek Leto produkcije: 2024


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov