Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
26.04.2023 14 min

S šilcem po svetu: Viski

V sedmi sezoni se ponovno podajamo okoli sveta. Spoznavamo zgodovino, razvoj, značilnosti in zanimivosti najbolj prepoznavnih ter legendarnih žganih pijač sveta. Tretjo epizodo začenjamo z zlobneži, ki pravijo, da če bi na Irskem in Škotskem uspevalo sadno drevje, tudi viskija kot takega svet ne bi poznal. Destilacija ječmena in ostalih žit ter zorenje viskija je namreč zelo zahteven in filigransko natančen posel, ki so ga na severu Britanskega otočja povzdignili v znanost in od koder se je razširil po zemeljski obli. Danes najbolj kakovostnih ne proizvajajo le v njegovi domovini, ampak v sam vrh sodijo tudi viskiji iz Indije, z Japonske, iz ZDA in iz Kanade. Zato niti ne čudi, da je ta žitni destilat najbolj poznana in najbolj priljubljena žgana pijača na svetu.

Sogovorniki:  

  • Samo Kenda, mojster destlacije iz destilarne Berryshka; 
  • Matevž Vidmar, sommelier za azijske pijače; 
  • Ivan Rauber, poznavalec viskijev iz klubu Scotch Malt Whisky Society v Edinburghu; 
  • Marija Sotnikova Štravs, jezikoslovka. 

 


Mimo grede

73 epizod


Oddaja o urbanem vrtičkanju

26.04.2023 14 min

S šilcem po svetu: Viski

V sedmi sezoni se ponovno podajamo okoli sveta. Spoznavamo zgodovino, razvoj, značilnosti in zanimivosti najbolj prepoznavnih ter legendarnih žganih pijač sveta. Tretjo epizodo začenjamo z zlobneži, ki pravijo, da če bi na Irskem in Škotskem uspevalo sadno drevje, tudi viskija kot takega svet ne bi poznal. Destilacija ječmena in ostalih žit ter zorenje viskija je namreč zelo zahteven in filigransko natančen posel, ki so ga na severu Britanskega otočja povzdignili v znanost in od koder se je razširil po zemeljski obli. Danes najbolj kakovostnih ne proizvajajo le v njegovi domovini, ampak v sam vrh sodijo tudi viskiji iz Indije, z Japonske, iz ZDA in iz Kanade. Zato niti ne čudi, da je ta žitni destilat najbolj poznana in najbolj priljubljena žgana pijača na svetu.

Sogovorniki:  

  • Samo Kenda, mojster destlacije iz destilarne Berryshka; 
  • Matevž Vidmar, sommelier za azijske pijače; 
  • Ivan Rauber, poznavalec viskijev iz klubu Scotch Malt Whisky Society v Edinburghu; 
  • Marija Sotnikova Štravs, jezikoslovka. 

 

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov