Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
10.12.2024 14 min

S ščepcem začinjeno: Tri iz družine ustnatic - origano, timijan in majaron

Origano izvira z mediteranskega območja, je trajnica gorovja in odcednih tal, zato so stari Grki to rastlino imenovali tudi gosko veselje. Starogrški filozof Aristotel je poročal, da so želve, ko so pogoltnile strupeno kačo, takoj pojedle nekaj origana, ki naj bi vplival kot protistrup. Prav tako ni slučajno, da je pristal na pici, najbrž bolj iz zdravstvenih kot iz kulinaričnih razlogov, če vemo, da je pica nastala iz ostankov hrane za reveže. Domače ime za origano je navadna dobra misel, včasih mu rečejo tudi divji majaron, a kljub podobnosti sta si zelišči različni. Omenili bomo tudi timijan, ki se izmed vseh treh najmanj uporablja v kulinariki, je pa nekoč veljal za antibiotik revežev.

Kdaj pa je nekaj začimba, kdaj zelišče? Velikokrat najdemo razlago, da so zelišča posušeni zeleni deli rastlin, začimbe pa posušeni in zmleti drugi deli, na primer semena, lubje ali korenine. A mi bomo rekli, da posušeno zelišče lahko uporabimo tudi kot začimbo.

Sogovorniki:

  • Majda in Katja Temnik, Zeliščni vrt in družinska kmetija Majnika
  • dr. Aleš Obreza, profesor za področje farmacevtske kemije, Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani

Foto: Andraž Purg


Mimo grede

73 epizod


Oddaja o urbanem vrtičkanju

10.12.2024 14 min

S ščepcem začinjeno: Tri iz družine ustnatic - origano, timijan in majaron

Origano izvira z mediteranskega območja, je trajnica gorovja in odcednih tal, zato so stari Grki to rastlino imenovali tudi gosko veselje. Starogrški filozof Aristotel je poročal, da so želve, ko so pogoltnile strupeno kačo, takoj pojedle nekaj origana, ki naj bi vplival kot protistrup. Prav tako ni slučajno, da je pristal na pici, najbrž bolj iz zdravstvenih kot iz kulinaričnih razlogov, če vemo, da je pica nastala iz ostankov hrane za reveže. Domače ime za origano je navadna dobra misel, včasih mu rečejo tudi divji majaron, a kljub podobnosti sta si zelišči različni. Omenili bomo tudi timijan, ki se izmed vseh treh najmanj uporablja v kulinariki, je pa nekoč veljal za antibiotik revežev.

Kdaj pa je nekaj začimba, kdaj zelišče? Velikokrat najdemo razlago, da so zelišča posušeni zeleni deli rastlin, začimbe pa posušeni in zmleti drugi deli, na primer semena, lubje ali korenine. A mi bomo rekli, da posušeno zelišče lahko uporabimo tudi kot začimbo.

Sogovorniki:

  • Majda in Katja Temnik, Zeliščni vrt in družinska kmetija Majnika
  • dr. Aleš Obreza, profesor za področje farmacevtske kemije, Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani

Foto: Andraž Purg

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov