Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Kako je hmelj pognal korenine v Spodnji Savinjski dolini
Pozno poletje je čas obiranja hmelja, 'grenke rože', ki da pivu prepoznavna aromo in okus. Oddaja Sledi časa raziskuje, kako je hmelj v 150 letih, odkar so ga prvič zasadili v Spodnji Savinjski dolini, močno oblikoval način življenja tamkajšnjih ljudi, korenito spremenil njeno pokrajino ter ustvaril svojevrstno kmetijsko in gospodarsko dejavnost, zaradi katere si je upravičeno pridobil naziv 'zeleno zlato'.
"V zlati dobi hmeljarstva, po letu 1886, so savinjski kmetje z dobro letino pšenice zaslužili veliko veliko manj, kot pa z najslabšo letino hmelja."
- Sarah Bevk, Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Žalec
929 epizod
Oddaja razkriva, da zgodovine ne sestavljajo samo veliki dogodki, ampak je ta seštevek mnogih majhnih življenjskih zmag, porazov in odločitev. Čeprav se loteva tudi velikih zgodovinskih zgodb, je njena prednost v tem, da jih lahko prikaže skozi človeške zgodbe in usode, skozi majhne dogodke, ki šele v seštevku sestavijo veliko zgodovinsko sliko. Zato v njej enakovredno nastopajo zgodovinarji in drugi strokovnjaki ter pričevalci, zmagovali in poraženci, zgodovinske velilčine in ljudje, ki so jim odločitve velikih spremenile življenje.
Kako je hmelj pognal korenine v Spodnji Savinjski dolini
Pozno poletje je čas obiranja hmelja, 'grenke rože', ki da pivu prepoznavna aromo in okus. Oddaja Sledi časa raziskuje, kako je hmelj v 150 letih, odkar so ga prvič zasadili v Spodnji Savinjski dolini, močno oblikoval način življenja tamkajšnjih ljudi, korenito spremenil njeno pokrajino ter ustvaril svojevrstno kmetijsko in gospodarsko dejavnost, zaradi katere si je upravičeno pridobil naziv 'zeleno zlato'.
"V zlati dobi hmeljarstva, po letu 1886, so savinjski kmetje z dobro letino pšenice zaslužili veliko veliko manj, kot pa z najslabšo letino hmelja."
- Sarah Bevk, Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Žalec
Neveljaven email naslov