Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
06.11.2019 8 min

Veste, kaj jeste

Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem.

Uporabniki mikrovalovne pečice morajo pozorno prebrati in upoštevati navodila proizvajalca

Hiter življenjski slog ni prizanesljiv do umirjenega prehranjevanja in preudarne izbire hrane in tudi zato je mikrovalovne pečice najti že v skorajda vsakem slovenskem gospodinjstvu. So preproste za uporabo, relativno varčne in kar je najpomembneje, prihranijo čas. Strah pred njeno uporabo zaradi domnevnega škodljivega sevanja se je v desetletjih uporabe že razblinil, nezadovoljstvo se pri uporabnikih pojavlja le zato, ker se hrana nemalokrat zelo neenakomerno pogreje. To pa, kot pravi dr. Pavel Pollak z NIJZ,  lahko poveča tudi tveganje za mikrobiološko oporoečnost hrane.

“V mikrovalovni pečici je hitrost segrevanja odvisna od moči pečice in vsebnosti vode ter gostote in količine hrane, ki jo segrevamo. Mikrovalovna energija ne prodira dobro v debelejše kose hrane, kar lahko povzroči neenakomerno segrevanje oz. kuhanje. Deli živila, ki niso dovolj segreti, lahko po kuhanju še vedno vsebujejo potencialno nevarne mikroorganizme, kar predstavlja tveganje za zdravje (možnost okužb in zastrupitev s hrano). Zato naj živilo po zaključenem kuhanju v mikrovalovni pečici več minut počiva, da bi se toplota v hrani  enakomerno porazdelila.” dr. Pollak

Se hrana, pogreta ali kuhana v mikrovalovni pečici kakorkoli razlikuje od hrane, ki je toplotno obdelana v navadni pečici ali v ponvi?

“Hrana, kuhana v mikrovalovni pečici, je varna in ima enako hranilno vrednost, kot hrana, kuhana v navadni pečici. Glavna razlika med tema dvema načinoma kuhanja je, da so živila kuhana v mikrovalovni pečici hitreje skuhana, namreč mikrovalovna energija prodira globlje v hrano in tako zmanjša čas, potreben za prenos toplote skozi živilo.” dr. Pollak


Veste, kaj jeste

329 epizod


V njej obravnavamo hranila in živila, ki se pojavljajo na tržišču.

06.11.2019 8 min

Veste, kaj jeste

Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem.

Uporabniki mikrovalovne pečice morajo pozorno prebrati in upoštevati navodila proizvajalca

Hiter življenjski slog ni prizanesljiv do umirjenega prehranjevanja in preudarne izbire hrane in tudi zato je mikrovalovne pečice najti že v skorajda vsakem slovenskem gospodinjstvu. So preproste za uporabo, relativno varčne in kar je najpomembneje, prihranijo čas. Strah pred njeno uporabo zaradi domnevnega škodljivega sevanja se je v desetletjih uporabe že razblinil, nezadovoljstvo se pri uporabnikih pojavlja le zato, ker se hrana nemalokrat zelo neenakomerno pogreje. To pa, kot pravi dr. Pavel Pollak z NIJZ,  lahko poveča tudi tveganje za mikrobiološko oporoečnost hrane.

“V mikrovalovni pečici je hitrost segrevanja odvisna od moči pečice in vsebnosti vode ter gostote in količine hrane, ki jo segrevamo. Mikrovalovna energija ne prodira dobro v debelejše kose hrane, kar lahko povzroči neenakomerno segrevanje oz. kuhanje. Deli živila, ki niso dovolj segreti, lahko po kuhanju še vedno vsebujejo potencialno nevarne mikroorganizme, kar predstavlja tveganje za zdravje (možnost okužb in zastrupitev s hrano). Zato naj živilo po zaključenem kuhanju v mikrovalovni pečici več minut počiva, da bi se toplota v hrani  enakomerno porazdelila.” dr. Pollak

Se hrana, pogreta ali kuhana v mikrovalovni pečici kakorkoli razlikuje od hrane, ki je toplotno obdelana v navadni pečici ali v ponvi?

“Hrana, kuhana v mikrovalovni pečici, je varna in ima enako hranilno vrednost, kot hrana, kuhana v navadni pečici. Glavna razlika med tema dvema načinoma kuhanja je, da so živila kuhana v mikrovalovni pečici hitreje skuhana, namreč mikrovalovna energija prodira globlje v hrano in tako zmanjša čas, potreben za prenos toplote skozi živilo.” dr. Pollak

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov