Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Naša oddaja danes zavija kar precej stran od martinove kulinarike, ki bo marsikje krojila jedilnik. Z Bližnjega vzhoda prihaja namaz po imenu humus, ki tudi v naših krajih ni več eksotika. V arabščini humus pomeni čičerika, in to je tudi njegova glavna sestavina. Koliko čičerike je v posameznih namazih, ki jih je moč najti na policah slovenskih trgovin, so med drugim nedavno preverjali na Zvezi potrošnikov Slovenije. Nika Kremič in avtorica oddaje Veste, kaj jeste Andreja Gradišar pa nam bosta v nadaljevanju razložili tudi, koliko namazov je v skladu s tradicionalnim receptom, koliko je v njih maščob, soli, aditivov in kakšno vlogo ima pri kakovosti namaza cena.
Na ZPS so pod drobnogled vzeli 14 namazov iz čičerike
Namaz po imenu humus prihaja z Bližnjega vzhoda. V arabščini humus pomeni čičerika in to je tudi njegova glavna sestavina. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so opravili tržni pregled teh namazov:
"V tržni pregled so bili zajeti klasični namazi, čeprav je na policah mogoče zaslediti tudi takšne z različnimi dodatki. Preverjali smo 14 klasičnih namazov," pojasnjuje Nika Kremić.
Razlike med namazi so bile zelo velike, tako pri vsebnosti maščob, soli kot čičerike, aditivov itn.
"Čičerika je lahko zamenjava za mesne beljakovine. Suha zrna vsebujejo ogromno beljakovin, vendar je treba zrna pred zaužitjem še skuhati. To razmerje se nato spremeni in čičerika ima samo še devet gramov beljakovin. V namazih, ki smo jih pregledali, je bilo čičerike med 30 in 80 odstotki. To pomeni, da so imeli namazi od štiri do osem gramov beljakovin na sto gramov izdelka."
"Humus je torej lahko dodaten vir beljakovin v prehrani, a moramo paziti, da ga uživamo zmerno, saj vsebuje kar nekaj maščob," pojasni sogovornica z ZPS.
Naša oddaja danes zavija kar precej stran od martinove kulinarike, ki bo marsikje krojila jedilnik. Z Bližnjega vzhoda prihaja namaz po imenu humus, ki tudi v naših krajih ni več eksotika. V arabščini humus pomeni čičerika, in to je tudi njegova glavna sestavina. Koliko čičerike je v posameznih namazih, ki jih je moč najti na policah slovenskih trgovin, so med drugim nedavno preverjali na Zvezi potrošnikov Slovenije. Nika Kremič in avtorica oddaje Veste, kaj jeste Andreja Gradišar pa nam bosta v nadaljevanju razložili tudi, koliko namazov je v skladu s tradicionalnim receptom, koliko je v njih maščob, soli, aditivov in kakšno vlogo ima pri kakovosti namaza cena.
Na ZPS so pod drobnogled vzeli 14 namazov iz čičerike
Namaz po imenu humus prihaja z Bližnjega vzhoda. V arabščini humus pomeni čičerika in to je tudi njegova glavna sestavina. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so opravili tržni pregled teh namazov:
"V tržni pregled so bili zajeti klasični namazi, čeprav je na policah mogoče zaslediti tudi takšne z različnimi dodatki. Preverjali smo 14 klasičnih namazov," pojasnjuje Nika Kremić.
Razlike med namazi so bile zelo velike, tako pri vsebnosti maščob, soli kot čičerike, aditivov itn.
"Čičerika je lahko zamenjava za mesne beljakovine. Suha zrna vsebujejo ogromno beljakovin, vendar je treba zrna pred zaužitjem še skuhati. To razmerje se nato spremeni in čičerika ima samo še devet gramov beljakovin. V namazih, ki smo jih pregledali, je bilo čičerike med 30 in 80 odstotki. To pomeni, da so imeli namazi od štiri do osem gramov beljakovin na sto gramov izdelka."
"Humus je torej lahko dodaten vir beljakovin v prehrani, a moramo paziti, da ga uživamo zmerno, saj vsebuje kar nekaj maščob," pojasni sogovornica z ZPS.
Neveljaven email naslov