Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Evropska agencija za varnost hrane je za mangan sprejela štiri zdravstvene trditve. V grobem je vpleten v metabolizem, prispeva k ohranjanju normalnega vezivnega tkiva in kosti ter ima tudi vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, zaradi katerega bi se veliko hitreje starale. Sogovornik: prof. dr. Aleš Obreza, mag. farm. s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.
Mineral, ki je vključen v številne biokemične procese v telesu
Manganovi ioni so vključeni v številne biokemične procese v našem telesu, pove prof. dr. Aleš Obreza, mag. farm. iz Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. Evropska agencija za varnost hrane je sprejela 4 zdravstvene trditve, ki veljajo za ta mineral. V grobem je vpleten v metabolizem, prispeva k ohranjanju normalnega vezivnega tkiva in kosti ter ima tudi vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, zaradi katerega bi se veliko hitreje starale. Glavni vir mangana pa so živila rastlinskega izvora.
Vsebnosti mangana so lahko zelo visoke v pravem čaju, čeprav je absorbcija pri njem zelo slaba, potem pa so tu še razni oreški, semena, tudi listnata zelenjava. Hrana živalskega izvora vsebuje približno desetkrat manj tega minerala.
Priporočen dnevni vnos znaša od 2 do 3 mg. V naši družbi ga v povprečju zaužijemo od 2 do 8 mg, kar pa še ni nevarno. Varno lahko namreč dnevno zaužijemo tudi do 15 mg manganovih ionov. Tako prenizek kot previsok vnos mangana sta v našem okolju zelo redka.
Evropska agencija za varnost hrane je za mangan sprejela štiri zdravstvene trditve. V grobem je vpleten v metabolizem, prispeva k ohranjanju normalnega vezivnega tkiva in kosti ter ima tudi vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, zaradi katerega bi se veliko hitreje starale. Sogovornik: prof. dr. Aleš Obreza, mag. farm. s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.
Mineral, ki je vključen v številne biokemične procese v telesu
Manganovi ioni so vključeni v številne biokemične procese v našem telesu, pove prof. dr. Aleš Obreza, mag. farm. iz Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. Evropska agencija za varnost hrane je sprejela 4 zdravstvene trditve, ki veljajo za ta mineral. V grobem je vpleten v metabolizem, prispeva k ohranjanju normalnega vezivnega tkiva in kosti ter ima tudi vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, zaradi katerega bi se veliko hitreje starale. Glavni vir mangana pa so živila rastlinskega izvora.
Vsebnosti mangana so lahko zelo visoke v pravem čaju, čeprav je absorbcija pri njem zelo slaba, potem pa so tu še razni oreški, semena, tudi listnata zelenjava. Hrana živalskega izvora vsebuje približno desetkrat manj tega minerala.
Priporočen dnevni vnos znaša od 2 do 3 mg. V naši družbi ga v povprečju zaužijemo od 2 do 8 mg, kar pa še ni nevarno. Varno lahko namreč dnevno zaužijemo tudi do 15 mg manganovih ionov. Tako prenizek kot previsok vnos mangana sta v našem okolju zelo redka.
Neveljaven email naslov