Več informacij, program, urnik in brezplačne vstopnice na avdiofestival.si

Festival širši javnosti ponuja možnost spremljanja najljubših podkastov in drugih zvočnih formatov v živo, poslušanje pomembnih debat o stanju in razvoju radijske krajine, zainteresirani javnosti pa tudi udeležbo na delavnicah in predavanjih. Več kot 70 novinarjev, podkasterjev, urednikov, producentov, glasbenikov, režiserjev, voditeljev in drugih ustvarjalcev se bo zvrstilo na štirih lokacijah festivala v ljubljanski Cukrarni.

Utrinki z Avdiofestivala 2023. Foto: Anže Furlan
Utrinki z Avdiofestivala 2023. Foto: Anže Furlan

Bi Jezus imel podkast? bodo razmišljali Martin Golob, Branko Cestnik, Lojze Grčman in Jure Sešek. Manjkal ne bo niti Radio Ga Ga – nova generacija, ki nam bo v eni uri najbolj žlahtne radijske imitacije in najboljše satire odstrl drugačen pogled na vse, kar nas obkroža. Masayah in Boris Kokalj pa se bosta s Katjo Stojnić srečala v Rožnati dolini, kjer se požvižgajo na družbena pravila, tradicionalne prakse in ustaljene norme in debatirajo o tem čudaškem potovanju obstoja.

Podkasti so očitno postali vseprisotni. Objavlja jih lahko vsak in na mestu je vprašanje Ali podkast potrebuje urednika. Odgovore bodo iskali skupaj Nataša Briški, Žan Papič in Ines Pusovnik, spraševal pa jih bo predsednik Društva novinarjev Slovenije Gašper Andrinek. Ne le prek podkastov, slovenski radijci še vedno uspešno prek radijskih valov nagovarjajo različne segmente javnosti. V čem je prednost živega radijskega programa? O tem se bo z radijskimi voditelji Melani Mekicar, Denisom Avdičem in Miho Šaleharjem pogovarjal Nejc Jemec.

Utrinki z Avdiofestivala 2023. Foto: Maj Valerij
Utrinki z Avdiofestivala 2023. Foto: Maj Valerij

Brez politike v življenju ne gre, enako ne gre brez podkasta o politiki na Avdiofestivalu. Znova bo mogoče poslušati podkast Umetnost možnega, ki v ospredje postavlja ozadje, ki ga politiki sicer poskušajo skriti. Pogovor bosta vodila Tanja Starič in Aleš Kocjan.

Slovenci smo nedvomno postali tudi kolesarska nacija. Kako so se v iztekajoči se kolesarski sezoni odrezali Slovenci, bo poizvedoval Luka Petrič pri Martinu Hvastji, Slavku Jeriču in Igorju Tomincu. Vse o Rogliču, Pogačarju in drugih profesionalnih kolesarjih v podkastu Tour 202.

Goran Vojnović, pisatelj in soavtor podkasta Goran, bo predaval o dramaturgiji podkastov. Neisha in Dejan Radičević bosta v pogovoru z Andrejem Karolijem in Jernejem Sobočanom razkrila odgovor na vprašanje Kako glasba pride do poslušalcev. V pogovoru na temo dopisništev pa bo voditelj oddaje in podkasta Ob osmih Matej Hrastar s sogovorniki poskušal odgovoriti na vprašanje: Kako postaviti piko dogajanju po Sloveniji, če tam nisi prisoten?

V programu je tudi delavnica Roba Rosenthala o anatomiji radijskega prizora, dokumentarna serija o pustolovščinah iz živalskega sveta za otroke Zverinice: Morski konjiček, ki nastaja v koprodukciji z Radiem France, ter zvočna igra Enosmerna vozovnica, ki je nastala v sodelovanju Radia Slovenija – programa Ars in ŠKUC gledališča.

Utrinki z Avdiofestivala 2023. Foto: BOBO
Utrinki z Avdiofestivala 2023. Foto: BOBO

Seznanili se boste z izzivi uporabe vživetvenih tehnologij v medijih, saj razvoj tehnologij razširjene resničnosti (AR) in umetne inteligence (AI) ponuja medijem priložnost za preoblikovanje digitalnega ustvarjanja, interakcije in soustvarjanja. O tem bodo spregovorili gosti z Irske, iz Francije in Slovenije, ki sodelujejo pri projektu TRANSMIXR v pogovoru z Majo Ratej. Predstavljena bo brezplačno dostopna literarno-zvočna aplikacija Slavic Soundwalk, ki jo je mogoče poslušati med sprehodom po Ljubljani, Zagrebu in Beogradu.

Ponovno bo potekalo izobraževanje o urejanju zvoka v okviru delavnice Hindenburga, predstavljenih pa bo tudi deset letošnjih novih zgodb iz potujoče radijske delavnice Roba Rosenthala. Zagotovo bomo poslušali najboljše pripovedovanje. Da je res dobro, so prepoznali tudi na festivalu Evropske radiodifuzne zveze Audio Storytelling letos spomladi, na katerem se je med pet izbranih zgodb uvrstila tudi zgodba Neže Borkovič, lanske udeleženke delavnice.

Zaključek festivala bo letos ponovno glasben. Nejcu Pippu se bodo na odru pridružili Ajda Pogačnik (klaviature), Krištof Pogačnik (bass), Lan Bertoncelj (kitara), Martin Jocif (bobni) in Fedja Roškar (trobenta). Zazibati pa se bo mogoče v očarljivi fuziji ritma in bluza, džeza, elektronske in ambientalne glasbe.