Nagrajenec prejme nagrado Zlato jabolko, ki je delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca. Foto: Breda Krajnc
Nagrajenec prejme nagrado Zlato jabolko, ki je delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca. Foto: Breda Krajnc
Jadranka Vrh Jermančič
Osebnost Primorske 2011 je postala zdravnica Jadranka Vrh Jermančič. Foto: FPA
Osebnost Primorske
Doslej so naslov Osebnost Primorske prejeli srčni kirurg Tomislav Klokočovnik (2005), onkolog Erik Brecelj (2006), duhovnik Franc Prelc (2007), pisatelj Boris Pahor (2008), direktorica bolnišnice Stara Gora Tea Leban (2009), gasilec Peter Ventin (2010) in zdravnica Jadranka Vrh Jermančič (2011). Foto: FPA

Poslušalci Radia Koper, gledalci TV Koper - Capodistria in bralci Primorskih novic so v dvanajstih mesecih minulega leta prepoznali 13 Primorcev, 13 osebnosti kot izjemne in častne posameznike v družbi. Vsak od njih je po mnenju Primorcev s svojim delom, etično držo in osebnostnim zgledom na svoj način potrjeval misel, da samo ideja ni dovolj. Z njo je treba nekaj narediti, jo spraviti v življenje. Za to pa je potreben pogum.

Izmed osebnosti, ki so po mnenju Primorcev zaznamovale posamezen mesec minulega leta, pa bo le enemu oz. v letošnjem izboru morda izjemoma dvema, podeljen laskavi naslov Osebnost Primorske. Zmagovalcu bo tudi letos na podelitvi, ki bo v petek, 18. januarja, ob 19. uri v Avditoriju Portorož, podeljena nagrada Zlato jabolko, ki je delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca.

Slavnostno podelitev bo povezovala novinarka in voditeljica Nataša Benčič, za glasbo pa bodo poskrbeli Otroški pevski zbor in solisti Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Drago Mislej – Mef in Tadeja Fatur.

Podelitev naslova Osebnost Primorske 2012 bodo lahko v neposrednem prenosu spremljali poslušalci Radia Koper. Prvič letos pa bo posnetek podelitve tudi na 1. programu TV Slovenija, in sicer dan v soboto, 19. januarja, ob 20. uri, v ponedeljek, 21. januarja pa bo posnetek ob 22.30 tudi na TV Koper – Capodistria.

Podelitev naslova Osebnost Primorske 2012 bodo lahko v neposrednem prenosu spremljali poslušalci Radia Koper. Prvič letos pa bo posnetek podelitve tudi na 1. programu TV Slovenija, in sicer v soboto, 19. januarja, ob 20. uri, v ponedeljek, 21. januarja pa bo posnetek ob 22.30 tudi na TV Koper – Capodistria.

Letošnji izbor že osmi po vrsti
Vodilni primorski mediji so preteklo leto že osmič zapored merili naklonjenost bralcev, gledalcev in poslušalcev osebnostim, ki so na različne načine pozitivno zaznamovale življenje Primorske v letu 2012. Uspešno in zdaj že tradicionalno akcijo so Primorci že povsem vzeli za svojo. Odziv bralcev in poslušalcev je tudi letos presegel vsa pričakovanja.

Doslej so naslov Osebnost Primorske prejeli srčni kirurg Tomislav Klokočovnik (2005), onkolog Erik Brecelj (2006), duhovnik Franc Prelc (2007), pisatelj Boris Pahor (2008), direktorica bolnišnice Stara Gora Tea Leban (2009), gasilec Peter Ventin (2010) in zdravnica Jadranka Vrh Jermančič (2011).

Osebnost Primorske bo postal nekdo izmed spodnjih posameznic in posameznikov, ki so po mnenju Primorcev zaznamovali posamezni mesec v letu 2012. Nominirance lahko spoznate v spodnji fotozgodbi.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

Osebnost januarja 2012, Viljem Černo: Terski čedermac, kot pravijo upokojenemu profesorju iz Benečije Viljemu Černu, je eden izmed bolj zaslužnih, da sta slovensko narečje in slovenski jezik živa in zapisana v Videmski pokrajini ter širše, pa tudi, da imajo Slovenci v deželi svoje pravice. V začetku lanskega leta je na sejmu Alpe-Adria v okviru priznanj naša Slovenija 2012 prejel nagrado za izjemen življenjski prispevek.
Osebnost februarja 2012, Marin Medak: Marin Medak je februarja lani postal najmlajši vodja čezatlantskih odprav in prvi Slovenec, ki mu je uspelo preveslati Atlantik. Bil je vodja posadke, ki je s posebnim čolnom, v katerem so bili še Irec in dva Britanca, 1. januarja odplula s Kanarskih otokov in v 45 dneh ter 13 urah prispela v več kot 4.800 kilometrov oddaljeno pristanišče Port St. Charles na Barbadosu.
Osebnost marca 2012, Jože Pirjevec: Zgodovinar in akademik dr. Jože Pirjevec je marca lani skupaj s sodelavci javnosti predstavil monografijo Fojbe. Z argumenti dokazuje, da je mit o fojbah, na katerem temelji velik del sodobnega italijanskega zgodovinskega revizionizma, zgrajen na polresnicah ali celo na povsem izmišljenih podatkih. Že leto prej pa je bila njegova knjiga Tito in tovariši najbolj brana zgodovinska knjiga v zadnjih dvajsetih letih pri nas.
Osebnost aprila 2012, Dorijan Maršič: Direktor ITF, mednarodne ustanove za krepitev človekove varnosti, Dorijan Maršič je 4. aprila ob mednarodnem dnevu boja za prepoved protipehotnih min povezal ljudi v akciji ozaveščanja o nevarnosti min. S pomočjo študentov Univerze na Primorskem so s kampanjo Posodi svojo nogo dokazali, da znamo tudi Slovenci pokazati solidarnost in sočutje do ljudi, ki so žrtve posledic vojnih grozodejstev.
Osebnost maja 2012, Borut Benedejčič: Oblikovalec vrtov Borut Benedejčič je na najbolj prestižni hortikulturni razstavi na svetu, na londonskem Chelsea Flower Showu, sebe, Kras in Slovenijo predstavil z vrtom, ki ga je poimenoval Pepina zgodba, in domov prinesel pozlačeno srebro v kategoriji umetniških vrtov.
Osebnost junija 2012, Tanja Princes: Tanja Princes je bila gonilna sila lanskih poletnih državnih iger Specialne olimpijade Slovenije (SOS), ki so osebam z motnjami v duševnem razvoju ponovno dale priložnost za vključevanje v družbeno okolje ter priložnost, da zaupajo vase in v svoje sposobnosti. Duh povezovanja, enakosti, spoštovanja in sprejemanja drugačnosti je ob pomoči številnih prostovoljcev zavel po vsej Vipavski dolini in še dlje.
Osebnost julija 2012, Slavko Ivančić: Slavko Ivančić je v vlogi umetniškega vodje Festivala melodij morja in sonca imel ključno vlogo pri vračanju prepoznavnosti in primorskosti tej prireditvi. Po dveh letih premora in dolgoletnemu ustvarjalnemu zatišju je festival znova razgibal primorski glasbeni prostor ter nase opozoril vso Slovenijo.
Osebnost avgusta 2012, Simon Vendramin, Darko Muhič: Simon Vendramin in Darko Muhič sta poveljevala gasilcem med gašenjem požarov na Sveti gori, pri Črnem Kalu in pri Obrovu. Vendramin je koordiniral delo približno 70 gasilcev na pobočjih, posejanih z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, pod Muhičevim poveljstvom pa se je z dvema lanskima največjima požaroma v Sloveniji bojevalo več kot 1.200 gasilcev.
Osebnost septembra 2012, Ana Roš: Ana Roš iz Hiše Franko v Kobaridu je prva ženska, ki je bila povabljena v doslej povsem moško druščino elitnih svetovnih kuharskih mojstrov z vsega sveta. Septembra lani se je vrnila s Poljske, kjer se je udeležila mednarodnega projekta Cook it raw, katerega bistveno sporočilo je kuhati z izvornimi sestavinami in pri tem ohraniti njihovo prvinsko vrednost.
Osebnost oktobra 2012, Robert Golob: Predsednik uprave podjetja Gen-I Robert Golob je pred kurilno sezono sprožil pravo plinsko revolucijo, ki ji sam pravi le normalizacija trga. To so občutili zlasti potrošniki, saj so z nastopom konkurence drugi ponudniki tega energenta znižali cene tudi do 40 odstotkov.
Osebnost novembra 2012, Pia Cah: Dirigentka Pia Cah iz Križa pri Trstu že poldrugo desetletje vodi Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, ki v pesmi in veri v vrednote, kot so bratstvo med narodi, antifašizem, sožitje in solidarnost, združuje več kot 80 pevcev in pevk s te in one strani meje. Koncerti, ki jih je zbor pripravil ob 40-letnici delovanja, so bili razprodani.
Osebnost decembra 2012, Aleksander Grum: Aleksander Grum iz Nove Gorice je režiser in scenarist filma Čisto pošten rop, štiridesetminutne komedije, v kateri glavne vloge igrajo invalidi, vendar ne obravnava invalidske tematike. Kot predsednik Sveta za invalide Mestne občine Nova Gorica je že več let dejaven na področju pravic invalidov in njihovega uveljavljanja v družbi.