V Kulturnem domu Nova Gorica se je nocoj s slavnostnim koncertom sklenilo jubilejno leto Radia Koper, ki letos praznuje 75-letnico. Pred polno dvorano so nastopili Big Band RTV Slovenija, Lara Jankovič, Marko Hatlak, Rudi Bučar in Iztok Mlakar. Slovesni večer je še obogatila podelitev nagrade Franeta Milčinskega – Ježka za leto 2024. Letošnji nagrajenec je igralec, režiser, scenarist in glasbeni ustvarjalec Boris Cavazza.

Žirija za podelitev nagrade Franeta Milčinskega – Ježka je v utemeljitvi zapisala:

»Boris Cavazza je mnogostranski umetnik in ena najbolj popularnih medijskih osebnosti v Sloveniji. Težko bi našli koga, ki združuje popularnost in visok profesionalni nivo na vseh poljih svojega delovanja. Svojo več kot pol stoletja trajajočo kariero je zaznamovalo njegovih več kot sto vlog v gledališču, enainsedemdeset na filmu in skoraj dvesto na radiu, če ne štejemo številnih nastopov v televizijskih oddajah, dramah in serijah. Že v začetku je oblikoval sveže in izvirne like v razponu od komičnih in okretnih do temačno introvertiranih, skrivnostnih in dvoumnih. Znal je ustvarjati notranjo in zunanjo, situacijsko napetost, slednjo predvsem v komedijah. V komedijskih žanrih je uveljavil svoj mediteranski temperament, dokazal je, da ima izostren refleks, ki mu pomaga k hitri preobrazbi in dinamiki lika. Njegovo najintimnejše ustvarjalno področje pa je glasba, kjer se je uveljavil kot pevec, interpret in avtor pesmi različnih žanrov s humorno-ironično vsebino, a vendar reflektivne, življenjske in stkane iz različnih zgodb. Svojo igrivost je poleg interpretacij komičnih vlog lahko izrazil tudi na radiu, predvsem v radijskih igrah za otroke. Ob tem je v gledališču še uspešno režiral, napisal štiri filmske scenarije in kot pedagog na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo usmeril in usodno zaznamoval celotno generacijo pozneje priznanih igralcev. Je tudi prejemnik nagrad na številnih področjih svojega ustvarjanja.

Boris Cavazza je nedvomno ustvarjalec in osebnost, ki je evidentno oblikovala podobo slovenske in mednarodne kulturne in medijske pokrajine. Njegov opus izjemnega razpona in številnih ustvarjalnih vrhuncev pa ne nadaljuje le tradicije Ježkovega duha, ampak ga na svoj izvirni način celo presega.«

Nagrade Franeta Milčinskega - Ježka so bile letos podeljene šestintridesetič. Dosedanji nagrajenci so: Marjan Marinc, Bojan Adamič, Srečko Golob, Urban Koder, Iztok Mlakar, Mojmir Sepe, Ervin Fritz, Jani Kovačič, Tomaž Pengov, Pavel Lužan, Gojmir Lešnjak, Vita Mavrič, Zlatko Šugman, Jure Ivanušič, Črt Škodlar, Nataša Tič Ralijan, Andrej Rozman Roza, Sašo Hribar, Kolektiv Narobov, Adi Smolar, Tone Partljič (za življenjsko delo), Lado Leskovar, Vinko Möderndorfer, Barbara Cerar, Tone Fornezzi - Tof (za življenjsko delo), Tilen Artač, Toni Gašperič, Marko Radmilović, Ljerka Belak, Desa Muck, Drago Mislej - Mef, Zoran Predin, Jurij Souček (za življenjsko delo), Marko Brecelj, Vlado Kreslin, Svetlana Makarovič, Vlado Poredoš, ter lanska nagrajenca Tomaž Domicelj in Sašo Hribar, ki je posthumno prejel posebno Ježkovo nagrado za življenjsko delo. Nagrajencem se je letos pridružil Boris Cavazza.

Žirija za podelitev nagrade Franeta Milčinskega – Ježka (v sestavi: Ivo Ban – predsednik, mag. Alenka Gotar, Patrik Greblo, Ingrid Kovač Brus, Nejc Jemec, Rajko Gerič in Igor Pirkovič) je preučila prejete vloge v skladu z razpisnimi pogoji RTV Slovenija in v želji, da z izborom kontinuirano sledi ustvarjalni, izvirni, humorni in kritični tradiciji Ježkovega duha v kontekstu radijske in televizijske ustvarjalnosti pa tudi širše.

Nagrade Franeta Milčinskega – Ježka se vsakoletno podeli za izvirne dosežke ali opus v tistih umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji Ježkovega duha.

Današnjo prireditev v Kulturnem domu Nova Gorica je vodila Nataša Benčič. Posnetek koncerta je še vedno na voljo na spletni strani Radia Koper.