Slovenska zemlja v pesmi in besedi vsak torek ob 20. uri poslušalce 1. programa Radia Slovenija povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Foto: Špela Šivic
Slovenska zemlja v pesmi in besedi vsak torek ob 20. uri poslušalce 1. programa Radia Slovenija povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Foto: Špela Šivic
Urednica in avtorica oddaje mag. Simona Moličnik.
Urednica in avtorica oddaje mag. Simona Moličnik. Foto: Barbara Reya
Dolgoletni voditelj oddaje Renato Horvat.
Dolgoletni voditelj oddaje Renato Horvat. Foto: Barbara Reya
Prireditev ob 50. obletnici oddaje v Lučah.
Prireditev ob 50. obletnici oddaje v Lučah. Foto: Špela Šivic

ozemlja, hkrati pa opazuje, prepoznava in predstavlja kulturna dogajanja, ki odražajo slovensko glasbeno narodopisno dediščino. Terenski posnetki bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila.

Oddaja vsa leta uživa ugled ene najbolj poslušanih oddaj nacionalnega radia. Sprva je bila zasnovana le kot ciklus 18 oddaj v sezoni 1966/1967. A leta 1973, ko je bila ustanovljena redakcija za ljudsko glasbo v oddelku za resno glasbo Glasbenega programa Radia Ljubljana, je oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi dobila stalni tedenski torkov termin. Jasna Vidakovič je oddajo urejala kar 35 let, velikokrat jo je tudi avtorsko oblikovala in vodila. Skozi leta so oddaje vodili različni voditelji; Marija Velkavrh, Marjan Kralj, Simona Juvan, zdaj pa jo že dolga leta vodi Renato Horvat. Leta 2008 je uredništvo in avtorstvo oddaje prevzela mag. Simona Moličnik.

Lansko leto je praznovala že 50 let obstoja, v tem času pa se je v arhivu nabralo okoli 3.000 oddaj, ki hranijo okoli 30.000 različic ljudskih pesmi in viž. Ob praznovanju obletnice so pripravili pet javnih oddaj, ki so potekale po različnih koncih države. Pot jih je vodila od Luč v Savinjski dolini, do Podlehnika v Halozah, Ilirske Bistrice, Ravance v dolini Rezije in Ljubljane. Januarja letos pa so praznovanje sklenili na slovesni prireditvi v Cankarjevem domu v Ljubljani, kjer so se na odru predstavili izbrani ljudski glasbeniki iz vseh pokrajin, sledila pa je krstna izvedba za to priložnost nastalega novega dela skladatelja Alda Kumarja Slovenska suita za simfonični orkester.

V mesecu maju bo oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi prejela priznanje Naša Slovenija 2016, ki ga podeljuje gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske kulturne in naravne dediščine / krajine Kultura — Natura Slovenija, ki podpira, spodbuja in povezuje posameznike ter civilne pobude na področjih raziskovanja, predstavljanja, varovanja, ohranjanja in uveljavljanja slovenske kulturne in naravne dediščine oz. krajine. Odbor za izbor prejemnikov je pod vodstvom dr. Herte Maurer – Lausegger med 17 predlogi za prejemnike priznanja izbral 9 nagrajencev, v kategoriji Raziskovanje in uveljavljanje kulturne dediščine pa sta poleg naše oddaje slavila še Klemen Klinar, univ. dipl. geograf in dipl. ing. gozdarstva, in akad., ddr. Marija Stanonik. Priznanje oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedni nesporno dokazuje njeno uspešnost in priljubljenost med Slovenci in njenim ustvarjalcem vliva veliko volje in zagona za ustvarjanje novih oddaj.