Ana Soklič na evrovizijskem odru. Foto: Andres Putting / EBU
Ana Soklič na evrovizijskem odru. Foto: Andres Putting / EBU
Mojca Mavec bo komantatorka prenosov vseh treh evrovizijskih večerov na TV Slovenija. Foto: Žiga Culiberg
Mojca Mavec bo komantatorka prenosov vseh treh evrovizijskih večerov na TV Slovenija. Foto: Žiga Culiberg

Prizorišče treh evrovizijskih večerov Pesmi Evrovizije 2021 bo arena Rotterdam Ahoy. Evrovizijsko občinstvo bodo skozi tri večere v živo popeljali štirje voditelji: Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit in Nikkie de Jager. Slovenski televizijski prenos letošnje Pesmi Evrovizije bo pospremila Mojca Mavec, v radijskem prenosu prvega predizbora bo z vami Maj Valerij, v velikem finalu pa Miha Šalehar in Uršula Zaletelj.

Naša predstavnica na letošnji Pesmi Evrovizije je že uspešno izpeljala dve samostojni vaji, pred njo sta še dve generalki 17. maja ter zadnja generalka in nastop na prvem predizboru v torek, 18. maja.

˝Super se počutim. Se mi zdi, da je potrebno najti pravi balans, ker je tukaj res veliko dogajanja - moraš zase poskrbet, da se ti dobro počutiš, naklonjen ekipi bit, res moraš imeti pravo mero vsega. Se pa dobro počutim,˝ je priprave na evrovizijski nastop povzela Ana Soklič. ˝Prišlo je do rahle spremembe skladbe. Glede na odzive ljudi po Eminem nastopu, smo se odločili, da gospel, zborovski del umestimo v skladbo. Malo je skrajšan verz na ta račun, a se mi pa zdi, da je to zdaj pravi paket˝, je o spremembi skladbe povedala Ana in razkrila nekaj podrobnosti o ozadju scenskega nastopa: ˝S celotno ekipo smo se odločili, da gremo na čim bolj naravne vibracije celotnega nastopa. Mislim, da je v ozadju nastopa vidnih kar nekaj naravnih čudes. Skratka, šli smo na to, da skladba in cel paket delujeta čim bolj naravno in pristno

Pesem Evrovizije 2021 v neposrednem prenosu na RTV Slovenija

Maj Valerij bo komentiral prvi predizbor v radijskem prenosu, Uršula Zaletelja in Miha Šalehar pa veliki finale Pesmi Evrovizije 2021. Foto: Arhiv RTV SLO/Stane Jeršič
Maj Valerij bo komentiral prvi predizbor v radijskem prenosu, Uršula Zaletelja in Miha Šalehar pa veliki finale Pesmi Evrovizije 2021. Foto: Arhiv RTV SLO/Stane Jeršič

V prvem predizboru, v torek, 18. maja, se bodo za deset mest v finalu potegovali predstavniki šestnajstih držav v naslednjem vrstnem redu: Litva, Slovenija, Rusija, Švedska, Avstralija, Severna Makedonija, Irska, Ciper, Norveška, Hrvaška, Belgija, Izrael, Romunija, Azerbajdžan, Ukrajina in Malta. V prvem predizboru bodo glasovali tudi slovenski gledalci in poslušalci ter slovenska strokovna žirija. Neposredni prenos boste lahko spremljali od 21. ure dalje na TV SLO 2, Valu 202 in RTV 4D.

Lorella Flego bo v Rotterdam sporočila točke slovenskega glasovanja. Foto: Adrian Pregelj/RTVSLO
Lorella Flego bo v Rotterdam sporočila točke slovenskega glasovanja. Foto: Adrian Pregelj/RTVSLO

Dva dni kasneje, 20. maja, se bodo v prenosu drugega predizbora Pesmi Evrovizije 2021 predstavili izvajalci iz sedemnajstih držav v naslednjem vrstnem redu: San Marino, Estonija, Češka, Grčija, Avstrija, Poljska, Moldavija, Islandija, Srbija, Gruzija, Albanija, Portugalska, Bolgarija, Finska, Latvija, Švica in Danska. Le deset najboljših po mnenju gledalcev in strokovnih žirij se bo uvrstilo na sobotno finalno prireditev. Prenos boste lahko od 21. ure naprej spremljali na TV SLO 2 in RTV 4D.

V velikem evrovizijskem finalu bo 22. maja nastopilo 26 držav – dvajset najboljših iz dveh predizborov, Nizozemska kot letošnja gostiteljica ter predstavniki ˝velike peterice˝ - Italija, Francija, Španija, Nemčija in Velika Britanija. Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci prek telefonskega glasovanja in petčlanske strokovne žirije v vseh 39-ih državah udeleženkah. Točke glasovanja slovenske strokovne žirije bo v Rotterdam sporočila Lorella Flego.
Neposredni prenos velikega finala boste lahko spremljali od 21. ure dalje na TV SLO 1, Valu 202 in RTV 4D.

Mini album Born to the Fight. Foto: ZKP RTV SLO
Mini album Born to the Fight. Foto: ZKP RTV SLO

Ana Soklič pred odhodom na Pesem Evrovizije izdala mini album Born to the Fight
Skladbo, s katero se bo predstavila na evrovizijskem odru, je Ana tik pred odhodom v Rotterdam skupaj z ZKP RTV Slovenija izdala na mini albumu z naslovom Born to the Fight. Na njem poleg originalne skladbe najdete še razširjeno, karaoke in a cappella verzijo s priznano vokalno skupino Perpetuum Jazzile ter dva remixa, dodala pa je še pesem Voda, lansko zmagovalno pesem izbora EMA, in sicer v simfonični različici. Album je na voljo pri nas in na svetovnih spletnih platformah.


Obevrovizijski oddaji

Ana Soklič – Skozi leta
Torek, 18. maj, ob 20.45 na TV SLO 2

Predstavljamo posnetke interpretacije Ane Soklič iz arhiva Uredništva glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija. Leta 2012 je Ana Soklič nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v SNG Operi in baletu Ljubljana s skladbo Zato sem noro te ljubila, leta 2015 in 2019 pa v Studiu 1 Televizije Slovenja s skladbama Darilo (s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija) in Cheek To Cheek (z Big bandom RTV Slovenija). Urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Marjan Kučej.

Klemen in EMA
Četrtek, 20. maj, ob 20.30 na TV SLO 2
V evrovizijskem tednu se bomo spomnili tudi uspešnih glasbenih točk z naših izborov EMA. Klemen Slakonja je Emo vodil kar štirikrat, v letih 2011, 2012, 2016 in 2020. In prav vsakič je navdušil s svojimi imitacijami, odličnim vokalom in humorjem. Nekaj vrhuncev njegovih točk si bomo lahko ogledali v oddaji Klemen in EMA.