Silvestrski večer po 20. uri bosta na 1. programu RA SLO oblikovala Lucija Grm in Tomaž Guček. Foto: Jure Čokl
Silvestrski večer po 20. uri bosta na 1. programu RA SLO oblikovala Lucija Grm in Tomaž Guček. Foto: Jure Čokl
false
Glasbeni urednik Tomaž Guček. Foto: Jure Čokl
false
Med nagradnimi igrami, duhovitimi vložki, priljubljenimi melodijami in obveznim odštevanjem bosta na 1. programu RA SLO krmarila Darja Pograjc in Peter Močnik. Foto: Jure Čokl
false
Pozne nočne ure na 1. programu RA SLO bodo rezervirane za radijskega veterana Dragana Buliča. Foto: Jure Čokl
false
Že prvi dan v letu 2016 nas bo na 1. programu RA SLO zabaval Radio Ga Ga. Foto: Neža Palčič
false
Sašo Hribar - voditelj oddaje Radio Ga Ga. Foto: Jure Čokl
false
Zadnje sekunde leta 2015 bomo na Valu 202 odštevali z Majem Valerijem. Foto: RTV SLO
false
Na tretjem programu RA SLO - programu ARS boste 20. decembra 2015 ob 20. uri lahko prisluhnili božičnemu koncertu Simfoničnega orkestra RTV Slovenija iz Cankarjevega doma. Foto: RTV SLO
false
Božičnemu koncertu Simfoničnega orkestra RTV Slovenija bo dirigiral Simon Krečič. Foto: RTV SLO
false
Božični dan bo na RA KP z gosti po svetu in doma sooblikovala Neva Zajc. Foto: Martina Kofol
false
Na RA KP boste lahko prisluhnili tudi ljudskim godcem Slovenske Istre. Z nami bodo Zingelci. Foto: Janez Eržen
false
Praznični čas na RA MB bo zapolnil tudi posnetek koncerta zasedbe Toti big band pod vodstvom dirigenta mag. Edvarda Holnthanerja. Foto: RTV SLO
false
Načrtovan živahen utrip silvestrskega radijskega dogajanja na RA MB pa bo v znamenju prizadevanj, da bi nadobudnemu najstniku iz rejniške družine pri Svetem Jerneju nad Muto priskrbeli diatonično harmoniko. Gre za veliko, a zaradi gmotnih razmer neuresničljivo željo, ki jo bomo skušali skupaj s poslušalci uresničiti v silvestrskem programu Radia Maribor. Foto: osebni arhiv

Praznično božične ter zabavno novoletne vsebine bodo v prihajajočih dneh odmevale tudi na programih Radia Slovenija, pester nabor tem pa bo segal vse od državljanskih tem, starih božičnih običajev in humanitarnosti. Seveda bo vse popestreno z obilico dobre glasbe, posnetki glasbenih koncertov, nagradnimi igrami ter humornimi vložki.

Raznovrstna narava prazničnih dni bo odmevala tudi na Prvem programu Radia Slovenija, saj pripravljamo pester mozaik tem, ki segajo od domoljubnih in politično analitičnih do praznično božičnih in zabavno novoletnih vsebin. 25. obletnici plebiscita o neodvisnosti Slovenije bo posvečen velik del programa v sredo, 23. decembra, ko bomo v Studiu ob 17h razpravljali o ustavnosti in državnosti, zvečer pa bomo prenašali osrednjo proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Državljanske teme bodo odzvanjale tudi v petkovem Studiu ob 17h, ko se bomo spomnili na alternativne vizije razvoja Slovenije iz osemdesetih let, ter v sobotnih oddajah. Božičnemu občutju in starim običajem namenjamo Božične zgodbe, niz dveh pripovedno glasbenih prireditev, ki jih bomo posneli med slepimi in slabovidnimi poslušalci. Božično bo obarvan tudi Studio ob 17h v četrtek, 24. decembra, ko bo večer mineval ob praznično obarvanem Četrtkovem večeru domačih pesmi in napevov. Tudi silvestrski večer bo tokrat v četrtek, domačnemu vzdušju, ki ga bosta po 20. uri oblikovala voditeljica Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček, pa bo sledilo veselo pričakovanje novega leta: med nagradnimi igrami, duhovitimi vložki, priljubljenimi melodijami in obveznim odštevanjem bosta krmarila Darja Pograjc in Peter Močnik. Pozne nočne ure bodo rezervirane za radijskega veterana Dragana Buliča, po 10. uri dopoldne pa vas tudi na novega leta dan čaka Radio Ga Ga.

2. PROGRAM RADIA SLOVENIJA – VAL 202
Spomin na čas osamosvajanja pred četrt stoletja nas bo spodbudil, da pogledamo v naslednjih 25 let. V zadnjem tednu leta bomo prepletali vsebine, ki so zaznamovale leto 2015, izpostavili najbolj uspešne Poslovne krivulje, naredili inventuro najbolj pekočih Žuljev, Frekvenco X prepustili slovenskim znanstvenikom in v prazničnem vikendu objavili najboljše letošnje zgodbe. Predzadnji dan leta bomo na Bledu sklepali olimpijske kroge, krog leta in krog okrog jezera.
Okrog novega leta ne boste preslišali navijanja za naše skakalce na novoletni turneji, zadnje dni boste slišali vse najljubše voditelje Vala 202, zadnje sekunde leta pa odšteli z Majem Valerijem. Glasno bo in hkrati z občutkom - glasbeni posladki v decembru se bodo vrstili takole: Parni valjak, Vlado Kreslin, v novoletni noči MI2 in Simply Red, takoj po novem letu pa še Big Foot Mama. Skratka Radijski Veseli December!

3. PROGRAM RADIA SLOVENIJA – PROGRAM ARS
Uredništvo za resno glasbo programa Ars se že tradicionalno vključuje v posebni Evroradijski božični dan. V nedeljo, 20. decembra, bodo poslušalci od 11. ure dalje lahko prisluhnili neposrednim prenosom in izbranim koncertnim posnetkom iz Poljske, Danske, Estonije, Češke, Finske, Bolgarije, dveh nemških radiev in ob 20. uri tudi neposrednemu koncertu v okviru cikla Kromatika. Simfonični orkester RTV Slovenija je prav za to priložnost naročil novo deloAldo Kumar je ustvaril božični oratorij Tehtanje duš. Pri zares posebnemu dogodku se bodo Simfonikom pod vodstvom Simona Krečiča pridružili še pevci APZ Tone Tomšič, Milko Lazar z orgelskimi improvizacijami in Pritrkovalci iz Šentvida pri Stični.
Posebni program čaka poslušalce programa Ars tudi na božični in silvestrski večer, 1. januarja pa nas ob 11. uri tudi na radijskih valovih v novo leto popeljejo Dunajski filharmoniki - tokrat z enkratnim dirigentom Marissom Jansonsom.
Praznično obarvan program so pripravili tudi v Uredništvu za religije in verstva. 20. decembra ob 9. uri v oddaji Sledi večnosti na Arsu govorimo o božiču v sodobni potrošniški družbi. Božič zadnja leta vse bolj zaznamujejo praznični nakupi in potrošništvo, s tem pa se njegov verski izvor pravzaprav oddaljuje. Kakšno mesto ima božič v sodobni potrošniški družbi? Z etnologom dr. Janezom Bogatajem in psihologom p. Silvom Šinkovcem bomo odprli nekaj različnih vidikov sodobnega praznovanja: od verskega pogleda, ki je osredinjen v božjem rojstvu, do povsem sekularnega pogleda, ki pa kljub vsemu zaznava, da gre za nek poseben čas. Oddajo pripravlja Peter Frank.
Popoldne, ob 18.40, bomo na Arsuv oddaji Sedmi danpredstavili etnološko raznolikost slovenskih jaslic po različnih pokrajinah. Šega izdelovanja jaslic in njihovega postavljanja v božičnem času je nastala iz očaranosti ljudi nad tem, da lahko vsako leto podoživljajo dogodke svete noči. Glavni liki tradicionalnih jaslic so sveta družina, trije kralji in pastirji. Oblika lahko sega od jaslične miniature do živih jaslic, ki postajajo tudi pri nas vse bolj priljubljene. Oddajo pripravlja Marko Rozman.
Ob aktualnih dogodkih, ki botrujejo negotovim razmeram v svetu, se postavlja vprašanje, kaj in koliko lahko doprinesejo religije k miru v svetu. Bo letošnji božič, ki naj bi v svet prinašal mir in spravo, mirnejši kot pretekla leta? Oddaja, ki jo pripravlja Boštjan Debevec, bo na sporedu 24. decembra ob 17. uri na Prvem programu Radia Slovenija – Prvem v Studiu ob 17-ih.
Pridih božiča pa bo imela tudi jutranja rubrika Duhovna misel na Prvem programu.
Med prazničnimi oddajami, ki so jih za konec leta pripravili v Uredništvu za kulturo, je Literarni večer (24. decembra ob 21.05) z božično poezijo, v zadnji Kulturni panorami (26. decembra ob 13.05) bomo pregledali najpomembnejše dogodke leta, prav tako v oddaji Gremo v kino (25. decembra ob 14.05 na Arsu oziroma ob 18.15 na Prvem), v Arsovem forumu (30. decembra ob 14.05) pa bomo dali besedo slovenskim humoristom. V silvestrskem večeru bodo letos z nami mladi slovenski ustvarjalci, z njimi se bomo pogovarjali o tem, kakšno je bilo zanje leto, ki je za nami, in kakšna so njihova pričakovanji za prihodnost. Od leta 2015 pa se bomo poslovili s poezijo.
Tudi Uredništvo igranega programa izpostavlja dva posebna praznična večera. Božični večer, v četrtek, 24. decembra, ob 22.05 bo program Ars v znamenju komedijske pisave, humanega humorja Toneta Partljiča v igri Poroka upokojenega profesorja, o profesorju torej, ki se ženi prav na božični večer, poroka pa ima po zaslugi čistilke Marije prav presenetljiv obrat. V osrednjih vlogah Mojca Partljič in Peter Ternovšek, igro pa je režiral Jože Valentič.

RADIO KOPER
Praznični program Radia Koper bo v znamenju posebnih tematskih oddaj, nagradnih iger in glasbenih gostov. Mladim poslušalcem decembra ob nedeljah ponujamo v poslušanje eno od pesmic ali pravljic, ki so izšle v novi knjigi Svet je kakor ringaraja Anje Štefan. To bo naše vodilo tudi na božični dan, ki ga bo z gosti po svetu in doma sooblikovala Neva Zajc. Najbolj hitre in spretne poslušalce bomo tudi obdarili.
Že dan prej bomo v studiu Hendrix gostili zanimive ljudske godce Slovenske Istre. Z nami bodo Zingelci, ki nam bodo zagodli istrske ljudske plese, kot so šaltin, mafrina, šete paši, mazurka in drugi.
Na Dan samostojnosti in enotnosti se bo novinarka Ingrid Kašca Bucik pogovarjala z bivšim predsednikom Milanom Kučanom. Isti dan bomo pričeli iskati še zadnjo osebnost Primorske v tem letu. Zmagovalca bomo dobili na veliki prireditvi 16. januarja prihodnje leto.
28. decembra nas v popoldanskem programu obišče rock zasedba Siddharta, ki letos praznuje dvajseto obletnico delovanja. Za poslušalce Radia Koper pripravljajo poseben glasbeni nastop, v katerem bodo sodelovali tudi njihovi oboževalci. Dan kasneje bomo v Izoli razglasili najboljše primorske športnike v tem letu.
Silvestrski program soustvarjamo skupaj s prvim programom Radia Slovenija in Radiem Maribor. Novo leto pa začenjamo z nastopom navihane Katarine Male, ki bo 6. januarja v oddaji RadioLive! predstavila izbrane skladbe svojega prvenca Ciao, Ciao.

RADIO MARIBOR
Radio Maribor bo svoj praznični program zasnoval v duhu stika s poslušalci, pogleda na 25. letnico slovenske samostojnosti in dobrodelnosti. Božični program bo prinesel utrinke o doživljanju tega praznika pa tudi posnetek posebnega božičnega koncerta.
Na dan samostojnosti bomo v posebni oddaji gostili poslance, ki so bili leta 1990 izvoljeni v skupščino Republike Slovenije in so predstavljali prvi parlament po slovenski osamosvojitvi.
Praznični čas bo zapolnil tudi posnetek koncerta zasedbe Toti big band pod vodstvom dirigenta mag. Edvarda Holnthanerja, ki ga bomo sredi decembra posneli v veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor.
Načrtovan živahen utrip silvestrskega radijskega dogajanja pa bo v znamenju prizadevanj, da bi nadobudnemu najstniku iz rejniške družine pri Svetem Jerneju nad Muto priskrbeli diatonično harmoniko. Gre za veliko, a zaradi gmotnih razmer neuresničljivo željo, ki jo bomo skušali skupaj s poslušalci uresničiti v silvestrskem programu Radia Maribor.

RADIO KOPER/CAPODISTRIA – RADIJSKI PROGRAM ZA ITALIJANSKO NARODNO SKUPNOST
V petek, 25. decembra 2015, in v petek, 1. januarja 2016, bomo ob 10.30 predvajali koncert Gospel. 31. decembra bo med 22.30 in eno uro zjutraj na sporedu novoletna oddaja.

Služba za odnose z javnostjo
RTV Slovenija