Igrani program Televizije Slovenija se je po uspešni televizijski nadaljevanki Jezero odločil za ekranizacijo prvih treh Demšarjevih romanov, in sicer: Olje na balkonu, Retrospektiva in Tanek led.

Dario Varga je v seriji Primeri inšpektorja Vrenka upodobil kriminalističnega inšpektorja Martina Vrenka.
Dario Varga je v seriji Primeri inšpektorja Vrenka upodobil kriminalističnega inšpektorja Martina Vrenka.

Avtorsko jedro nadaljevanke poleg vrste odličnih sodelavcev sestavljata tudi režiserja Boris Jurjaševič in Slobodan Maksimović.
Boris Jurjaševič, režiser nadaljevanke: »Pri branju Demšarjevih knjig sta me pritegnila pisateljev stil in vsebina pisanja. Gre za klasične detektivske romane, ki poleg zločinov odslikavajo različne nemoralnosti in nepoštenosti v naši družbi. Ker je večina zgodb postavljena v mesto Maribor, kjer sem preživel svojo mladost, me je stvar še toliko bolj pritegnila.«

Režiser Boris Jurjaševič
Režiser Boris Jurjaševič

"Šest epizod kriminalne serije “Primeri inšpektorja Vrenka”, ki jih boste gledali januarja in februarja, so adaptacija treh romanov Avgusta Demšarja, enega od prvih slovenskih pisateljev tega žanra. Zdi se mi, da je to en lep hommage gospodu Demšarju in njegovemu realističnemu pogledu na ta žanr", je o seriji povedal režiser Slobodan Maksimović.

V šestih delih nadaljevanke bodo gledalci spoznali glavnega junaka Martina Vrenka (Dario Varga), pronicljivega kriminalističnega inšpektorja, ki je po izobrazbi psiholog, premore pa tudi veliko mero empatije ter ima smisel za opazovanje in sklepanje.

»Iskanje igralca za vlogo inšpektorja Vrenka je trajalo kar nekaj časa. Z režiserjem Slobodanom Maksimovićem sva preizkusila tako rekoč vse slovenske igralce, primerne za to vlogo. Na koncu sva se odločila za Daria Vargo, ki sicer nima štajerskih korenin, ampak je doma iz bližnjega Prekmurja,« je o izboru glavnega igralca povedal režiser Boris Jurjaševič.

Nadaljevanka je bila posneta v dvainpetdesetih snemalnih dnevih, in sicer v obdobju od 1. avgusta 2020 do 15. oktobra 2020.

Napovednik: Primeri inšpektorja Vrenka - od 10. 01. na TV SLO 1

»Snemanje v času COVIDa je bilo izjemno zahtevno, saj se je ekipa poleg natrpanega snemalnega plana in vročine srečevala tudi z dodatnimi omejitvami, povezanimi z ukrepi proti COVIDu 19. Premagali smo vse ovire in upamo, da bomo slovenskemu občinstvu lahko predstavili še eno visokokakovostno nadaljevanko, ki jim bo popestrila pričetek naslednjega leta,« je povedal urednik Igranega programa na TV SLO Jani Virk.

»Brez temeljitih produkcijskih priprav snemanja nikoli ne bi speljali v roku. Igralci, še posebno Dario Varga, za katerega je bil to do sedaj največji »igralski zalogaj« v njegovi karieri, so vredni vse pohvale in občudovanja, da so obvladali velike količine teksta in da so lahko toliko časa v takih pogojih vzdrževali igralsko osredotočenost«, je o zahtevnosti snemanja svoje misli strnil režiser Boris Jurjaševič.

"Najbolj sem ponosen da se v tem času, kolikor je trajalo skupno delo z večjim delom ekipe, ni nihče okužil, ter da smo v izjemno težkih pogojih posneli Primere inšpektorja Vrenka. V zadnjih mesecih smo priča, v kakšnem stanju je slovenska filmska produkcija zaradi nespoštovanja pogodb s strani države in sam sem kot režiser zelo hvaležen ljudem na RTV Slovenija, ki se zavedajo pomembnosti filmske kulture in so dali zadnje atome svojih moči, da skupaj posnamemo zelo kvalitetno serijo. Prostora za napredek je še veliko, ampak zagotovo lahko trdim, da je vsak član ekipe dal svoj maksimum, da gledalce ne razočaramo«, je svoje zadovoljstvo ob zaključku snemanja povzel režiser Slobodan Maksimović.

Slobodan Maksimović.
Slobodan Maksimović.

GLASBA V NADALJEVANKI PRIMERI INŠPEKTORJA VRENKA
Glasba v nadaljevanki Primeri inšpektorja Vrenka je avtorsko delo mladega slovenskega skladatelja Anžeta Rozmana, ki sicer že dve leti ustvarja v Los Angelesu, v studiu Hansa Zimmra Bleeding Fingers Music. Med drugim je sodeloval pri dokumentarni seriji BBC Seven Worlds, One Planet.
Za jazzovski pridih nadaljevanke so poskrbeli mladi jazz glasbeniki na čelu z Nejcem Škoficem. Slovensko občinstvo bo v tretjem delu nadaljevanke pobliže spoznalo izvrstno mlado pevko Zalo Smolnikar, ki se je bodo gledalci verjetno spomnili kot finalistke oddaje Slovenija ima talent. Poleg solo kariere Zala sodeluje tudi z Denisom Beganovićem triom, katerega član je kontrabasist Peter Smrdel, ki z bratom, bobnarjem Nejcem, prav tako nastopa v nadaljevanki.

Svoje spomine na sodelovanje v nadaljevanki je Zala strnila takole: »Ko sem bila predlagana za avdicijo, mi je vzelo dih, mi ga je pa ostalo še toliko, da sem skakala do stropa, ko sem bila izbrana. (smeh). V seriji imam vlogo jazz pevke. Poseben izziv je bil kratek prizor, kjer sem morala parkrat zapored zajokati na poziv. Nekajkrat sicer ni težava, te pa vseeno izčrpa, če nisi igralec. Navdušila me je preprostost velikih igralcev, predvsem pa njihova genialnost in dobrodušnost. Kakšen sij veje iz gospe Ivanke Mežan in Milene Zupančič, naravnost osupljivo. Lepo je delati v energiji, ki se kreše od kreativnosti, ker te posrka vase.«

Zala Smolnikar.
Zala Smolnikar.