»Igranje orgel je izraz volje, napolnjene z vizijo večnosti«, je zapisal francoski skladatelj in organist Charles Maria Widor, orgle pa so, kot je menil že W. A. Mozart, kraljica inštrumentov.

Na Programu Ars RTV Slovenija letos že četrtič organizirajoo cikel orgelskih koncertov, imenovanih Obiski kraljice v živo. Na njem se predstavljajo uveljavljeni domači in tuji organisti, ki z izbranimi programi nastopijo na najimenitnejših slovenskih orglah. Letos so v goste povabili štiri orgelske interprete, dva slovenska in dva tuja. Vsi v svojem okolju delujejo kot liturgični in koncertni organisti, nekateri med njimi so tudi skladatelji, pevci, improvizatorji, orgelski izvedenci in profesorji.

V sredo, 23. oktobra, ob 20. uri bo v Plečnikovi cerkvi sv. Frančiška v Šiški nastopil švicarski organist CHRISTOPH MAUERHOFER. Orgle in cerkveno glasbo je študiral na Univerzi za uporabne znanosti in umetnosti v Luzernu, študij pa sklenil z odliko. Kot pravi sam, pa je v njegovi duši poleg orgel že od nekdaj še druga strast – to je letalstvo. Christoph Mauerhofer je namreč tudi pilot pri švicarski letalski družbi Helwetic Airways. Njegova služba ga vodi v skoraj vse evropske države, a glasbe zato ne pušča doma – vzame jo s seboj, koncertira v različnih evropskih prestolnicah in v domovini, deluje kot skladatelj in improvizator ter na ta način združuje oba poklica. Tokrat bo poustvaril dela Cesarja Francka, Maxa Regerja, Marcela Dupreja ter noviteto Odtekanje časa slovenskega skladatelja, letošnjega jubilanta Uroša Rojka, v drugem delu pa bo improviziral na dane slovenske ter švicarske teme oz. na ljudske in cerkvene pesmi.

Kot uigran orgelski par bosta v petek, 15. novembra, ob 19. uri kapeli Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano nastopila BARBARA IN ULRICH THEISSEN. Živita med Slovenijo, Avstrijo in Nemčijo, združila pa ju je prav glasba in skupno navdušenje za orgle. Barbara je z odliko diplomirala in zatem končala podiplomski študij orgel na ljubljanski Akademiji za glasbo, deluje kot profesorica orgel v glasbenih šolah v Kranju in na Jesenicah, Ulrich je profesor slavistke na Univerzi v Salzburgu, pa tudi cerkveni glasbenik, organist, organizator orgelskih koncertov v Bambergu ter orgelski izvedenec.

Svoj koncert sta zakonca Theissen Pibernik naslovila Dvojna fantazija, saj ju boste lahko slišali v skupni – štiriročni orgelski igri in solistično, izvedla pa bosta dela pri nas večinoma manj znanih glasbenih ustvarjalcev - Wolframa Rehfeldta, Ada Wammesa, Gustafa Adolfa Manklla, Horatia Williama Parkerja, Josefa Rheinbergerja, ter delo slovenskega skladatelja Pavla Dolenca, z naslovom Tri parafraze na Zdravljico Stanka Premrla.

Orgelski cikel Obiski kraljice 2024 bodo sklenili na Bledu, v župnijski cerkvi sv. Martina, kjer bo v nedeljo, 15. decembra, ob 19. uri, na orglah slovenskega orglarskega mojstra Ivana Milavca, koncertirala mlada organistka, blejska domačinka in tamkajšnja organistka NIKA FRELIH. Je vsestranska glasbenica, poleg orgel jo zanima tudi petje, skladateljevanje in improvizacija, orgle pa študira na Visoki šoli za glasbo in uprizarjajočo umetnost na Dunaju. Za tokratni koncert je izbrala tematsko zaokrožen program, v katerem se bodo adventno obarvana dela J. S. Bacha izmenjavala s skladbami Camilla Saint Saënsa, Maxa Regerja in slovenskega skladatelja Primoža Ramovša. Glasba vas bo iz decembrske temine popeljala k adventni in božični svetlobi, ki nam kot simbol novega življenja vsako leto znova prinaša upanje v boljši in lepši svet.

**Koncert sofinancira Evropska komisija prek projekta Talent4 Regions/ Talenti EU regij

Vsem koncertom lahko prisluhnete v živo, v Plečnikovi cerkvi v Šiški, v kapeli Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano in v župnijski cerkvi sv. Martina na Bledu. Vstop je prost. Prvi koncert lahko poslušate tudi v neposrednem prenosu na Programu Ars. Posnetki koncertov bomo na Programu Ars predvajali ob nedeljah, 30. oktobra, 22. novembra in 22. decembra, vedno ob 18.30, v oddaji Obiski kraljice.